Ако не през зимата, то поне през лятото си позволяваме да си похапнем миди. Приготвени по различни начини, те стават невероятно вкусни.


Мидите са богати на фосфор, калий, цинк, мед, селен и йод. Фосфорът регулира енергийния метаболизъм на клетките. Цинкът помага на кожата да не се дехидратира в летните горещини. Една порция миди съдържа и 140 милиграма омега-3 мастни киселини. Диетолозите препоръчват между 200 и 400 милиграма на ден за оптимално сърдечно здраве.

Мидите съдържат повече белтъчини от пилешкото, макар по мазнини да имат сходно съдържание. За разлика от пилешкото обаче те съдържат много повече витамини В12, D и минерали.

Мидите са с ниска калоричност, това прави морските дарове много полезни и диетични. Но трябва да знаете че мидите освен че са полезни могат да бъдат и опасни и да крият здравословен риск. Затова и ги наричат "филтър на морето".

Някои миди могат да акумулират токсични вещества - например микроорганизми като хепатит А и Е. Много трябва да внимавате откъде си купувате мидите - не трябва да се купуват от нелицензирани търговци по морския бряг. Хората, които пипат или консумират сурови миди, трябва да знаят, че са изложени на риск от хранителни заболявания, причинени от бактерии и паразити.

миди
За да се намали този риск трябва да си миете ръцете и всички повърхности или прибори, които са влизали в контакт със суровите миди, и то възможно най-скоро. Трябва също да знаете че никога не трябва да консумирате миди, които са били извън хладилник в продължение на повече от час-два. Мидите, уловени от одобрени води, третирани и обработвани в санитарни условия, са безопасни.

Суровите или частично приготвени миди могат да създадат голям риск. Алергията към мидите се проявява с различни специфични симптоми от астма, през стомашно-чревни болки и повръщане до екзема и главоболие. Избягвайте миди, ако подозирате, че сте алергични към тях или поне не прекалявайте със консумацията им.   http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©