За последните 50 години не е открито вещество, което да отблъсква мухи, комари и кърлежи по-ефективно от т.нар. DEET или N,N-диетил-m-толуамид.

Това е и причината повечето репеленти да съдържат именно него в качеството му на активно вещество.

DEET отблъсква насекомите в продължение на няколко часа след нанасяне върху кожата, като е по-добре това да става чрез напръскване, а не втриване, за да се намали проникването му в организма.

Разбира се, има и натуралните репеленти като етерични масла и цитронела или лимонена трева. Проблемът с тях обаче е, че са изключително нетрайни и трябва да бъдат нанасяни на всеки 20-30 минути, тъй като бързо се изпаряват от кожата и действието им се прекратява.

Въпреки че за ефективността на DEET в борбата с досадниците се знае отдавна, учените дълго време не успяваха да разберат на какво точно се дължи тя и какво се случва с насекомите, когато се доближат до веществото - дали губят обонянието си, дали получават сигнал за опасност, или е нещо съвсем различно.

През 2011 г. изследователи от Института по химична екология Макс Планк и Рокфелеровия университет най-сетне успяха да надникнат зад завесата.

Обонятелният орган на насекомите са техните антенки и обонятелните нерви, свързани с тях. Невроните пък са покрити с обонятелни рецептори.

Ароматите, които насекомото възприема, са предизвикани от свързването между молекула от "подушваното" вещество и обонятелния рецептор, което пък води до активиране на едни нерви и потискане на други.

След поредица от експерименти, учените открили, че DEET обърква възприятието на миризмите. Под действие на веществото, насекомите усещат ароматите, но не разбират какво означават те и подминават потенциалната си жертва объркани и гладни.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
  • Курсове за 13.12.2019


    Българска народна банка

    • 1 USD = 1.75034 BGN (down)
    • 1 GBP = 2.34209 BGN (up)
    • 1 CHF = 1.78094 BGN (down)
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©