Oбщопрактикуващите лекари ще имат право да изписват лекарствата на онкоболните за продължително лечение у дома. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Той вече е публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването за обществено обслужване. Джипитата обаче ще могат да пишат рецептите за тях само, след като пациентът е минал на клинична онкологична комисия, която е издала решение за една или друга терапия.

Новата възможност важи за медикаментите на пациенти над 18-годишна възраст и е както за солидни тумори, така и за хематологични заболявания. Самите протоколи за изписването им ще са валидни за срок до 180 дни, считано от началото на лечението по схемата.

Общопрактикуващите лекари обаче няма да имат право да предписват опиоидни аналгетици, се подчертава изрично в проекта за промяна на наредбата.


Новата възможност е много добра и е изцяло в услуга на пациента. На него и на неговите близки няма да се налага чакане за прием при няколко лекари, коментира за „Монитор“ проф. Здравка Валерианова – директор на Националния раков регистър.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©