Малините намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, защото поддържат кръвоносните съдове здрави и помагат за циркулирането на кръвта, съобщи в. "Дейли мейл".

Изследването е направено само с 10 мъже, които са получавали напитки, направени или със замразени малини, или с полифеноли - съединения, който са полезни за сърцето.

Така учените от лондонския Кингс колидж се надявали, ако бъде установен някакъв ефект, той да се дължи единствено на малините.

Изследванията на кръвта и урината на участниците били направени преди да пият напитките, два часа след това и един ден по-късно.

Само след два часа пилите напитка с малини имали по-добри показатели за разширяване на артериите, когато се увеличава потокът на кръв. Това е индикатор за доброто състояние на ендотелните клетки, покриващи кръвоносните съдове. То пък показва какъв е рискът от сърдечносъдово заболяване.

Благотворният ефект на малините върху кръвоносните съдове се дължи на съдържащите се в тях танини, наречени елагитанини, които въздействат върху чревните бактерии. Така се увеличават уролитиновите метаболити в кръвта, които поддържат клетките млади.

Изследването е финансирано частично от организация на производители и вносители на малини. В екипа са участвали също германски и испански учени.

Малините са много богати на вит. С и магнезий. Затова те увеличават и шансовете на мъжете да станат бащи.     http://dnesplus.bg/


Учени от университета "Джонс Хопкинс" в град Балтимор, щата Мериленд, са разработили компютърен метод за тестване на токсичността на отровите, без използване на опитни животни, пише сп. "Toxicological sciences", цитирано от БТА.

Способът се оказва много по-точен, в сравнение с тестовете върху животни. Известно е, че токсикологични опити се провеждат от многобройни фармацевтични и козметични фирми. Те са необходими, за да се провери безопасността на произведената продукция за здравето на човека.

Учените от университета "Джонс Хопкинс" под ръководството на Томас Хартунг провели изследване, за да може да се ограничи количеството на животните, подлагани на опити. Специалистите използвали данните от 80 хиляди химически вещества от досие, което било съставено от специалисти от Европейската агенция по химикали. Във всички тях се съдържала информация за опитите с животни. Използвайки компютърен модел, специалистите успели да се сдобият с точен токсикологичен анализ в 87 процента от случаите. Отбелязва се, че единичен опит с участието на животно има точност от 57 процента, а повторен опит - от 81 процента.   http://dnesplus.bg/


Усещането за умора и отпадналост най-често се дължи на проблеми със съня. Възможно е да става дума за недостатъчно сън или за некачествен такъв. Бързото изморяване и отпадналостта не са болестно състояние сами по себе си – те са по-скоро симптом. В комбинация с тях могат да се появят и други неразположения, като главоболие, слабост в мускулите, раздразнителност, които да помогнат на лекаря да разбере какво се случва в организма ви.

Много често, с идването на пролетта, отново усещаме подобни симптоми – отпадналост, умора и пр. Дългите зимни месеци, студеното време, липсата на слънчева светлина и недостатъчното движение водят до натрупване на токсини в тялото.

Какво да правим и как да подобрим състоянието си? Апатията, която често ни наляга през този период, може да бъде премахната с помощта на свежи храни. На пазара има достатъчно зеленчуци, които ще ни помогнат бързо да се преборим отпадналостта и лошото настроение.

Хубаво е, когато сте у дома, да отваряте прозорците по-често – топлината и свежият въздух ще ви помогнат да се почувствате по-добре. Освен това всяка сутрин обливайте тялото си със топла и студена вода и не забравяйте за движението.

Намерете време и начин да се движите повече от обикновено – сега е идеалното време за това. През лятото става твърде горещо, зимата пък е студено, но пролетният сезон не ви дава възможност да си измислите извинение.

Здравословен начин на живот
Всеки ден трябва да правите някакви упражнения за около двайсетина минути, за да премахнете усещането на умора и отпадналост. Ако проблемът е в съня – осигурете си повече почивка. Разредете натоварената си програма и си откраднете още поне два часа сън.

Ако към умората и сънливостта се добави лошото настроение може да става дума и за дефицит на желязо в организма – наблегнете на зеленолистните зеленчуци. Спанак, марули, лапад, а защо не и коприва – и това са само част от вкусните зарзавати, в които има достатъчно желязо, за да ви накара да се чувствате по-свежи.

Не пропускайте да си хапвате и плодове, сурови ядки – направете храненето си по-балансирано, избягвайте тежките и мазни храни. Увеличете приема на риба и млечни продукти. Ако настроението ви все още не може да се подобри, започнете да си правите билкови чайове – подходящи са чаят от мащерка или целина.   http://dnesplus.bg/

Синдромът на хроничната умора е състояние с неизяснена етиология, за което не се говори достатъчно и което се приема скептично дори сред лекарите, но от него страдат милиони хора по света. Едва през 1980 година състоянието е описано по-подробно.


Най-характерния симптом е постоянното усещане за умора и отпадналост, което не се подобрява дори след почивка или сън.


Дори минимално физическо или умствено натоварване са способни да засилят чувството за безсилие. Все още не са известни причините за възникване на състоянието. При провеждане на изследвания, често не се установява никакво отклонение от нормалните лабораторни показатели. Това е и причината, лекарите дълго време да са били скептични към съществуването на състоянието и към класификацията му като болест. Все още много медици не приемат проблема като здравословен, а като психологичен.


Не са малко специалистите, които отдават хроничната отпадналост на здравословни нарушения, като желязо дефицитната анемия, хипогликемия, хипотония, хормонални промени на ниво хипоталамус, хипофиза или надбъбречни жлези, алергична предразположеност или автоимунен процес и др.


Днес все по-често се лансира хипотезата, че синдрома на хроничната умора е причинен от вирус и се отключва след инфектиране с цитомегаловирус, човешки херпес вирус 6 или Епщайн-бар вируси. При провеждане на изследвания, у голям процент от пациентите е открит повишен титър на антителата срещу него. Учените обаче подчертават, че не всички изследвани с висок титър имат такива оплаквания. Освен това не всички пациенти с хронична умора имат антитела срещу херпес вирус 6 .


Въпреки различните хипотези, конкретната причина за постоянната отпадналост все още не е известна и затова няма ефективна терапия на състоянието.


Неизяснената етиология и неяният приченитал на състоянието предизвикват особен интерес и представлява обект на спорове и противоречия сред лекарите. Въпреки липсата на единно мнение сред специалистите, нараства броят на пациентите, на които е поставена тази диагноза.


Често, вместо синдромът на хроничната умора се използва термина миалгичен енцефаломиелит (миалгия - болки в мускулите; енцефаломиелит – възпаление на главния или гръбначен мозък). Това наименование е предпочитано от лекарите, тъй като понятието умора е твърде неопределено и индивидуално, и не отразява степента на отпадналост или другите симптоми на състоянието.

Най-често, синдромът на хроничната умора се проявява след прекарано вирусно или инфекциозно заболяване, което е понижило имунитета на организма. Състоянието се регистрира по време на трес или непосредствено след стресова ситуация. За разлика от нормалната отпадналост, която се наблюдава в такива случаи, синдромът на хроничната умора умора не преминава за няколко дни или седмици, а може да продължи с месеци и дори години. Състоянието засяга и млади, здрави и енергични хора, които без основателна причина, започват да се оплакват от слабост, лесна уморяемост, главоболие, липса на концентрация, болки в стави, мускули или лимфни възли. Този грипоподобен синдром, не преминава а дори се задълбочава и изтощава организма не само физически но и психически.


Според статистическите проучвания, жените по-често страдат от синдрома на хроничната умора. Според специалистите обаче, голяма част от мъжете също се сблъскват с това състояние, но са по-склонни да игнорират и омаловажават проблема.


Освен постоянната и непреминаваща умора, други характерни за миалгичен енцефаломиелит са:

Проблеми с концентрацията
Проблеми с краткосрочната памет
Главоболие, различаващо се по сила и честота от обичайното
Увеличаване и болки в лимфните възли
Болки и слабост в мускулите
Болки в ставите, които не се дължат на заболяване или травма
Нарушения в съня и повишена сънливост


Към тези симптоми могат да се добавят още психологични проблеми, обърканост, задух, аритмия, болки в корема и подуване, гадене, рязка загуба на тегло и други.


В зависимост от симтомите и тяхната тежест, специалистите различават няколко форми на протичане на заболяването.

Лека – пациентът може да се грижи за себе си, но се нуждае от повече почивка.


Умерена – ежедневната отпадналост е силна и пациентите се стремят да ограничат двигателната си активност. Наблюдава се повишена сънливост, пациентите се чувстват изморени дори след 8-9 цасов сън и често спят следобед.


Тежка – При тежката форма, движенията са ограничени до минимум, пациентите трудно се концентрират, изпитват зътруднение в извършването на елементарни движения и понякога дори се налага използването на инвалидна количка.


Много тежка – пациентите прекарват деня на легло, често имат силна непоносимост към светлина, шум и някои миризми.    http://dnesplus.bg/

Накисването на краставицата за 1 час в студена вода, с една смяна на водата горе-долу на половината време, замества ли беленето? Избягват ли се така нитратите и остатъци от селскостопански препарати? Това са въпроси, които разглежда д-р Райна Стоянова в своя блог.

Нитратите са химични съединения, производни на азотната киселина, които се използват широко в земеделието и хранително-вкусовата промишленост, като консерванти и вещества, подобряващи външния вид на хранителните продукти. Нитратните съединения нормално присъстват в човешкия организъм в известни количества и опасност съществува, когато се натрупат големи количества от тях, което може да интоксикира организма.

Вредата идва обаче по-скоро от производните им продукти – нитрити и нитрозамини. Нитритите притежават свойството да се свързват с кръвния хемоглобин, образувайки метхемоглобин, който е неспособен да пренася кислорода до различните части на тялото, каквато именно е основната функция на хемоглобина. При попадане на нитратите в гастро-интестиналния тракт и особено при наличие на ниска киселинност, нитратите се превръщат в нитрозамини – вещества с доказан силно канцерогенен ефект. Системното поглъщане на по-високи дози нитрати причинява развитие на алергии, неврологични заболявания, щитовидни проблеми.

Според СЗО максимално допустимото безвредно количество нитрати е 5 мг на 1 кг телесна маса за възрастни хора. Добре е да се знае също така, че през зимата и ранната пролет се използват много повече азотни торове за стимулиране на растежа на плодовете и зеленчуците. Слънчевата светлина е естествен елиминатор на нитратите, затова е препоръчително да се купуват сезонни и напълно узрели такива.

Дали бихме могли да елиминираме нитратите или поне да ги намалим до минимум в менюто си? Да. Нитратите са водноразтворими, което значително облекчава тази задача. Старателното измиване и накисване за около час със сменяне на водата намалява съдържанието на нитрати. Най-големи количества от тези съединения се намират в зелените листни зеленчуци, както и кореноплодните като спанак, марули, зеле, пресен лук, репички, червено цвекло, моркови.

Затова е препоръчително тези продукти да се накисват в студена вода за по-дълго време преди консумацията им. Когато избирате продукти на пазара - избирайте средни по размер плодове и зеленчуци - по-големите вероятно са били изложени сериозно на азотна тор за стимулиране на растежа.

Друг лесен начин да намалите вредното им въздействие е подправянето на салатите с лимонов сок, вместо с оцет. Витамин С възпрепятства превръщането на нитратите в нитрити, както и образуването на нитрозамини.

Жълтите петна по краставиците, тиквичките, както и картофите също се белег за прекалено голямо излагане на торове. Що се отнася до краставиците в частност, доказано е, че най-много нитрати има в обелките им и особено непосредствено до дръжките, затова моят съвет е да ги белим и след това накисваме и да режем и изхвърляме частта под дръжката.    http://dnesplus.bg/

Ако не през зимата, то поне през лятото си позволяваме да си похапнем миди. Приготвени по различни начини, те стават невероятно вкусни.


Мидите са богати на фосфор, калий, цинк, мед, селен и йод. Фосфорът регулира енергийния метаболизъм на клетките. Цинкът помага на кожата да не се дехидратира в летните горещини. Една порция миди съдържа и 140 милиграма омега-3 мастни киселини. Диетолозите препоръчват между 200 и 400 милиграма на ден за оптимално сърдечно здраве.

Мидите съдържат повече белтъчини от пилешкото, макар по мазнини да имат сходно съдържание. За разлика от пилешкото обаче те съдържат много повече витамини В12, D и минерали.

Мидите са с ниска калоричност, това прави морските дарове много полезни и диетични. Но трябва да знаете че мидите освен че са полезни могат да бъдат и опасни и да крият здравословен риск. Затова и ги наричат "филтър на морето".

Някои миди могат да акумулират токсични вещества - например микроорганизми като хепатит А и Е. Много трябва да внимавате откъде си купувате мидите - не трябва да се купуват от нелицензирани търговци по морския бряг. Хората, които пипат или консумират сурови миди, трябва да знаят, че са изложени на риск от хранителни заболявания, причинени от бактерии и паразити.

миди
За да се намали този риск трябва да си миете ръцете и всички повърхности или прибори, които са влизали в контакт със суровите миди, и то възможно най-скоро. Трябва също да знаете че никога не трябва да консумирате миди, които са били извън хладилник в продължение на повече от час-два. Мидите, уловени от одобрени води, третирани и обработвани в санитарни условия, са безопасни.

Суровите или частично приготвени миди могат да създадат голям риск. Алергията към мидите се проявява с различни специфични симптоми от астма, през стомашно-чревни болки и повръщане до екзема и главоболие. Избягвайте миди, ако подозирате, че сте алергични към тях или поне не прекалявайте със консумацията им.   http://dnesplus.bg/


Вкусните и екзотични ухания са основната причина, поради която много пушачи и непушачи пробват и започват да пушат електронни цигари. Това установиха британски нарколози.

„Установихме, че всички „нетютюневи“ вкусове, по-конкретно плодовите аромати, се харесват на вейпърите, които изцяло са преминали от традиционните тютюневи изделия към техните електронни аналози. Ако те бъдат забранени, тогава пушачите могат отново да се върнат към обикновените цигари“, заяви Кристофър Ръсел от Центъра за изучаване на наркотичните зависимости в Глазгоу.

През последните две години се наблюдава бум на електронните цигари. Поради тази причина учените започнаха активно да изучават техните свойства. Те решиха да проверят дали новият продукт притежава тези полезни свойства, които му преписват производителите.

Изследванията са дали противоречиви резултати. Като цяло тютюневият дим е изключително вреден за нашето здраве и бели дробове, но и изпаренията на електронните цигари не са по-малко вредни. Оказва се, че те съдържат много токсини и канцерогени, които се отделят в резултат на „изгарянето“ на част от изпаряващата се течност в спиралата на нагряване.    http://dnesplus.bg/


Пациентите, чиито лекарства за кръвно попадат в блокирания за продажби списък, трябва да отидат при личния си лекар, за да ги смени с аналог.

Аптекарите у нас нямат право да правят такава замяна. На институциите у нас най-вероятно ще се наложи да направят нова оценка на цените на лекарствата за хипертония, които Здравната каса плаща. Причината – цената им се определя спрямо най-ниската в групата.

Засегнатите лекарства съдържат активното вещество валсартан. Китайски производител на това вещество е докладвал, че е открит примес в него. Именно този примес е класифициран като вероятен канцероген. Затова са блокирани само лекарствата на фирмите, които се снабдяват с активното вещество от китайския завод.
Списъкът им е публикуван на сайта на Агенцията по лекарствата.

Заместители на блокираните лекарства има, списъкът също е на сайта на Агенцията по лекарствата.

Малко над 160 хиляди пациенти у нас пият блокираните лекарства. Освен при хипертония те се предписват при скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Според Маргарита Грозданова, магистър-фармацевт и член на Българския фармацевтичен съюз (БФС) няма място за паника. Примесът, заради който са блокирани лекарствата, е вторичен амин и се използва и в хранителната промишленост – забавя развитието на бактериите, обясни Грозданова. Според нея хората, които имат лечение с тези продукти, могат да продължат да използват лекарството, докато отидат при своя личен лекар.

Фармацевтът уточни още, че лекарствата са блокирани, за да се уточни колко е този примес и какво е въздействието върху хора, защото засега е доказано канцерогенно въздействие само върху животни.

Европейската агенция по лекарствата и националните органи проучват степента на замърсяване с примеса и възможните въздействия върху пациентите. Данните от проучването ще бъдат публично оповестени.   http://dnesplus.bg/


Какво е глутен и защо напоследък той е споменаван като отрицателен герой в здравословния хранителен режим? Много дами, които се грижат старателно за фигурата си и следят стриктно каква храна приемат, го избягват и за това има наистина основателна причина.

По определение глутенът е протеин, който се съдържа в зърнените храни и служи като естествено лепило. Той е много трудно смилаем, особено за някои хора, които имат стомашни проблеми или заболяване на щитовидната жлеза. Възможно е да имате непоносимост към глутена, без дори да подозирате. Затова ако имате някакви проблеми, свързани със стомаха или пък напоследък сте твърде изнервени и уморени, а между другото сте качили и някой друг килограм, е добре да видите защо е така и какви са признаците, че трябва да забравите за глутена.

1.Как се чувствате, след като хапнете спагети? Имате ли спазми?

Ако подхождате внимателно към спагетите, кексчетата или хляба, защото знаете, че след това ще ви измъчва подут корем и болки в стомаха, то вие сте от онези хора, които трябва да се оглеждат за надписа „Без глутен“ на продуктите. Горчивата истина е, че тази съставка просто не е за вас.

2.Подувате се лесно

Разбира се, за подуването на корема може да има много причини, но една от тях определено е непоносимостта към глутен. Организмът ви просто отказва да го преработи и когато хапнете нещо вкусно с глутен, после съжалявате и то горчиво.

3.Кожата ви е суха и се бели

Не е доказано, че има някаква връзка между глутена и кожата, но е факт, че хората които имат непоносимост към него, страдат от суха кожа. Те са по-склонни да получат акне или други подобни проблеми.

4.Отслабвате, без да усетите

Това се случва, когато избягвате повечето храни, защото те ви причиняват болка. Също така може и да качите килограми, дори и да спазвате диети. Причината е, че не избягвате продуктите, съдържащи глутен и затова не можете да се разделите с излишното тегло.

5.Концентрацията ви е слаба

Непоносимостта към глутен може да бъде разтълкувана и като неврологично заболяване. Ако не намалявате приема на глутен, това може да се отрази на концентрацията ви и да ви направи по-нервни.

6.Склонни сте към депресия

Резките промени в настроението и безпричинната поява на депресия и гняв, също са много явен знак, че трябва да се разделите с глутена.

7.Постоянни стомашни проблеми

Ако се лашкате между запек и диария непрестанно, то трябва да знаете, че за това има един виновник – глутенът. В случай, че имате постоянни стомашни проблеми, то задължително трябва да посетите специалист, който да ви посъветва какво точно да консумирате.

8.Постоянно забравяте

Един от основните признаци при чувствителните към глутен пациенти е увреждането на паметта и неспособносъта да запомнят каквото и да било.

9.Сънят никога не ви стига

Много хора страдат от безсъние, което често лекуват с храна. Залагат на калорични закуски, които обаче могат само да влошат ситуацията. Ако спрете храните, съдържащи глутен, ще се чувствате много по-заредени с енергия.     http://dnesplus.bg/


Замърсяването на въздуха е причина за всеки седми случай на диабет през 2016 г., показва американско изследване, което е установило, че дори и ниските нива увеличават вероятността от развиване на хроничното заболяване, информира АФП.

Диабетът предимно се свързва с начина на живот, фактори като хранителния режим и липсата на движение, но учени от Факултета по медицина в Сейн Луис към Вашингтонския университет обявиха, че замърсяването на въздуха също има огромна роля за диабета.

Изследването е установило, че замърсяването на въздуха е допринесло за регистрираните 3,2 милиона нови случаи на диабет в света през 2016 г. или 14% от всички нови случаи в световен мащаб през посочената година.

"Нашето проучване показва важна връзка между замърсяването на въздуха и диабетa по света", отбелязват авторите на изследването.

Смята се, че мръсният въздух намалява производството на инсулин в човешкото тяло, "като пречи на тялото да превърне кръвната захар в енергия, от която тялото се нуждае, за да се поддържа здравето", според изследването.

Учените са проучили данни от 1,7 милиона американски ветерани.

Диабетът засяга повече от 420 милиона души по света. Това е едно от най-бързо разпространяващите се заболявания на планетата.   http://dnesplus.bg/Малко повече от 40 процента от смъртните случаи у нас са могли да бъдат предотвратени при наличието на оптимално здравеопазване и те не биха се случили, ако е имало ефективна здравна система и качествени медицински услуги и технологии, сочат данни от анализ на Евростат за случаите на т. нар. "предотвратима смърт" в ЕС през 2016 г.

Средният показател в ЕС за "предотвратима смърт" е 33 на сто, а най-много неадекватни смъртни случаи, които биха могли да бъдат предотвратени, са регистрирани в северната ни съседка Румъния - близо 49 процента или почти половината от регистрираните смъртни случаи там.

Според данни от анализа най-много българи са починали у нас през въпросния период от болести на кръвообращението - 1 131 случая на 100 хиляди души население, което е близо 4 пъти повече от средностатистическите данни за ЕС - около 350 случая на 100 хиляди души в ЕС, починали от болести на кръвообращението.

Според актуални данни на НСИ у нас през миналата година са починали около 110 хиляди души, като близо 72 хиляди или 65 процента, са били смъртните случаи вследствие болести на кръвообращението, което поставя този вид смъртност на водеща позиция у нас.

Втората най-голяма група болести, от които са умирали сънародниците ни, са били злокачествените новообразования - около 17 хиляди, което е около 240 смъртни случая на 100 хиляди души и е съпоставимо с европейските критерии - 262 смъртни случая на 100 хиляди души в ЕС.

Най-малко са били смъртните случаи у нас вследствие на транспортни инциденти или самоубийства - по 9 случая на 100 хиляди души, при показатели за ЕС съответно 7 и 11 случая на 100 хиляди души население в ЕС. http://dnesplus.bg/

В болницата в Добрич има спешна нужда от два ултразвукови апарата, тъй като наличните са изгорели. Сумата само за един такъв апарат е над 15 000 лева, информира БНР.

Критичен ще бъде летният сезон за многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, заради недостиг на специалисти. В кардиологичното и в неонатологичното отделение недостигът е под 50%.

Ръководството на лечебното заведение в Добрич съобщава, че ще се наложи прецизно балансиране, за да се осигури необходимият минимум от специалисти и покриване на дежурствата. Недостигът на специалисти ще бъде допълнително изострен и заради летните отпуски.


Британски лекари ще изследват хората на възраст над 40 години за първи признаци за наличие на болестта Алцхайммер и други форми на деменция. Акцията е опит да се диагностицират рано тези дегенеративни заболявания на мозъка и да се предприемат мерки за забавяне на тяхното развитие, съобщи вестник „Телеграф“.

Разработената правителствена програма предвижда провеждане на безплатен 15-минутен преглед. Предполага се, че личните лекари също предупреждават своите пациенти какъв режим на живот е добре да спазват, за да понижат вероятността за деменция. Британската правителствена здравна служба Public Health England заяви, че близо една трета от случаите на деменция може да бъдат избегнати при изменение на някои от ежедневните навици. Едва 20% от хората обаче знаят какво може да се направи, за да се намали рискът от възникване на такива заболявания. Ранното откриване и профилактиката на болестта са много важни за запазване на здравето на нацията, ето защо въвеждаме консултации за профилактика на деменцията в рамките на безплатно медицинско изследване, се казва в изявление на правителствен представител.

Болестта на Алцхаймер е една от най-разпространените форми на деменция, която води до тежко психическо и функционално разстройство в резултат на загиване на клетки в главния мозък. Среща се най-често при хора над 65 години. Средната продължителност на живота след откриването й зависи от възрастта на човека, но най-често е между 7 и 10 години. Последните данни сочат, че тази болест засяга в момента около 50 млн. души по целия свят, но всяка година броят им се увеличава и се очаква до 2050 да надхвърли 131 млн. души.
http://dnesplus.bg/


Знаете ли, че можете да отслабнете с помощта на вкусни и полезни за здравето плодови смутита?

Сигурни сме, че когато става въпрос за отслабване първото, което ви идва на ум е, че ще ви бъде трудно да се откажете от някои храни. Но въобще не трябва да усложнявате нещата! Можете просто да се забавлявате!

С това смути ще отслабнете за седмица.

Освен това ще пречистите дебелото си черво от токсините. Това смути е подходяща добавка към всяка една диета. Не забравяйте да спортувате, не пропускайте хранения и пийте поне 8 чаши вода дневно.

Съставки
2 резена ананас
1 краставица
1 ябълка
1 лист алое вера
Сока на 1 портокал
Начин на приготвяне
Измийте плодовете и ги нарежете на кубчета. Почистете сърцевината и семките на ябълката и отделете гела от листа алое вера.
Разбъркайте всички продукти докато получите хомогенна смес.
Пийте смутито седем дена, два пъти дневно.
http://dnesplus.bg/

Хиляди човешки животи могат да бъдат спасени благодарение на нов кръвен тест, способен да идентифицира десет типа рак години преди проявата на симптомите, пише в. "Дейли експрес",

Окачествен като Свещения Граал на изследванията в областта на рака, тестът може съществено да намали времето за диагностика на злокачествените заболявания.

"Тази възможност е изключително вълнуваща, тъй като много онкологични заболявания се откриват твърде късно", казва професор Никълъс Търнър от лондонския Институт за изследване на рака.

Тестът търси фрагменти от ДНК, които се отделят в кръвта от бързоразвиващи се ракови клетки. В изпитателната фаза е постигната 90 процента точност.

Кръвният тест е в състояние да открива десет типа рак, сред които на белия дроб, яйчниците, панкреаса, черния дроб и гърдата.

В някои случаи тестът-чудо може да идентифицира злокачествените заболявания години преди появата на симптомите.

Специалистите очакват до няколко години тестът да навлезе в употреба.

Содата може да спаси от рак, повишавайки ефективността от химиотерапията. Това установиха учени от Института Людвиг за изследване на рака.

Пиенето на вода със сода прави раковите клетки по-възприемчиви към лечение.

При нарастването на тумора голямо количество ракови клетки се откъсват от кръвоносната система и се защитават от химиотерапията. До тях също така не постъпва кислород, по тази причина се повишава киселинността, която може да неутрализира содата, убедени са учените.

В хода на изследването специалистите са присадили раков тумор на мишка, която заради повишената киселинност е била по-слабо възприемчива към лечението. Във водата й са започнали да добавят сода, което е нормализирано киселинността и е повишило активността на болните клетки. По този начин туморът е започнал да се подава по-добре на химиотерапия, посочват изследователите.

„Идеята е толкова проста. Това не е някакво лекарство за сто хиляди долара годишно. Това е просто сода“, подчерта авторът на изследването Чи Ван Дан.


Китайски учени са идентифицирали нов ген, силно свързан с рака на простатата, който ще помогне за създаването на нови методи за диагноза и лечение на болестта, предаде bulgarian.cri.cn.

Новият биомаркер, наречен PCSEAT, е бил открит от учени от Института по биомедицинско инженерство и технологии на град Суджоу.

Изследването, публикувано миналия месец, разкрива, че PCSEAT е прекомерно изразен при пациенти с рак на простатата, което сочи, че генът би могъл да бъде потенциална терапевтична мишена.

На базата на изследването, те са разработили ранна диагностика на рак на простатата. Приложението и? може да подобри значително точността при откриването на болестта и намали разходите по диагнозата и лечението.

Статистика сочи, че случаите на рак на простата в Китай през последните години се увеличават.
http://dnesplus.bg/


Антибактериалният агент триклозан, който се съдържа в сапуни, пасти за зъби и перилни препарати, може да доведе рак на дебелото черво, сочат данни на учени от Масачузетския университет в Амхърст. Учените са провели експеримент с лабораторни мишки, който е потвърдил наблюденията им, съобщава медицинският портал MedicalXpress. Всички жилотни, които са приемали триклозан, са развили рак на червата. Веществото изменя чревната микрофлора, засилва симптомите на колит и стимулира развитието на злокачествени клетки“, отбелязват учените. Той понижава броя на бифидобактериите и намалява тяхното действие. Триклозанът е синтетичен антибактериален и противогъбичен агент. Той се използва активно за миещи и перилни препарати, паста за зъби, дезодоранти и сапуни. Триклозан се използва и в стоматологията при обработка на зъба преди пломбиране.
http://dnesplus.bg/


Жена, засегната от рак на гърдата в напреднал стадий, срещу който химиотерапията се е оказала неефикасна, е излекувана с експериментална имунотерапия, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

"Пациентката е смятана за излекувана от две години - увери приложилият експерименталната имунотерапия изследователски екип от Националния онкологичен институт в Бетесда и университета в Ричмънд, САЩ. - Здравословното й състояние бе критично - метастази на рака бяха засегнали други органи, включително черния й дроб."

Не се дават подробности за пациентката, освен че била на 49 години, когато върху нея е започнало тестването на експерименталната имунотерапия.

Имунотерапията се изразява в стимулиране на имунната защита и вече даде добри резултати срещу някои видове рак - на белите дробове, шийката на матката, простатата, кожата, левкемия.

Описаният сега метод се изразява в отнемане на лимфоцити (имунни клетки) от пациентката и манипулирането им в лабораторна среда, преди да бъдат реимплантирани в организма й. Те минали специална селекция, за да се установи кои от тях разпознават раковите клетки. След това били реактивирани, за да ги атакуват. Те били придружени от инхибитор на контрола на имунната защита, за да се деблокира контраатаката на имунната система.

"Така бе създадена високо персонализирана противоракова терапия, която позволи изчезването на тумора", поясниха учените.

"Реакцията към лечението е безпрецедентна - отбелязва експертът Ласло Радвани от Института за изследвания върху рака в Торонто, Канада. - Пред прага сме на малка революция, която ще даде възможност благодарение на имунотерапия да вземем за мишена замесените с раковите болести генни мутации."

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Medicine.
http://dnesplus.bg/


Прясното мляко и пшеницата са нездравословни? Пълна глупост, твърди експертът по хранене Мартейн Катан. Той разобличава най-големите митове и лъжи, свързани с нашите храни.

Когато човек се почувства зле, нерядко си мисли, че това навярно се дължи на храната, която е поел, казва холандският експерт по здравословно хранене Мартейн Катан.

От друга страна съществуват стотици теории за това кои са най-полезните храни, предпазващи от различни болести или алергии. Мартейн Катан е проучил най-разпространените твърдения и рекламни послания за храните и развенчава някои упорити митове:

Мит № 1: Биохраните са по-полезни от другите

Биологичното земеделие е например много полезно за почвата. Но за съжаление, биохраните не са по-полезни от останалите, произвеждани от традиционното земеделие. Количествата пестициди, съдържащи се в храните, са като цяло толкова малки, че не играят съществена роля. Вярно, биологичните зеленчуци съдържат по-малко нитрати от другите, но е много ясно дали това е предимство. Едно време се смяташе, че нитратите се превръщат в човешкото тяло в нитрити и нитрозамини, които причиняват рак. Днес обаче знаем, че това изобщо не е вярно. Даже е възможно нитратите да понижават кръвното налягане, което не би било никак лошо. И все пак има много други причини, поради които си заслужава да се подкрепя биологичното земеделие. Така например стопаните, които отглеждат своите животни по екологичен начин, използват по-малко антибиотици от обикновено. Прекаляването с антибиотици води до възникването на резистентни бактерии, които са опасни и за човека.

Мит № 2: Яжте повече сурова растителна храна

Зеленчуците не са прекалено богати на хранителни вещества. Те обаче съдържат много витамин C и фолиева киселина. При термичната им обработка, например при сваряване, се губи част от съдържанието на витамин С, но това не бива да ни безпокои, защото витамин С днес можем да и набавим по най-различни начини. Затова пък топлинната обработка на зеленчуците има редица предимства: при нея се унищожават някои опасни бактерии - например Ешерихия коли, която в момента създава големи проблеми на консуматорите на сурови зеленчуци и салати в САЩ.

Мит № 3: Кравето мляко е нездравословно, причинява много алергии

Млечните мазнини наистина не са полезни: те повишават холестерина в кръвта, т.е. увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Затова е добре да купуваме мляко с по-ниска масленост. А иначе млякото съдържа ценни съставки: витамин B-12, йод, калий и цинк. Млякото също така е важен източник на белтъчини за вегетарианците.

Между 1 и 2 процента от малките деца наистина са алергични към млечните белтъчини, но с напредването на възрастта този проблем отслабва. А млечната захар понякога не се понася добре от хората в Африка, Азия и от някои южноевропейци, което обаче се проявява само при усилена консумация на мляко. Един недостатък все пак има консумацията на мляко: възможно е при мъжете това да увеличава риска от рак на простатата, но само в минимална степен. Повече основания имаме да твърдим, че млякото помага да се предпазим от рак на дебелото черво.

Мит № 4: От въглехидрати се пълнее

Всяка диета ни въздейства, независимо дали тя се базира на намалената консумация на въглехидрати, мазнини или просто залага на приемането на по-малко храна. При диетичното хранене ядем по-малко, защото не можем да ядем всичко, които ни се иска. А това намалява приема на калории.

За 3 милиарда години човешка еволюция организмът се е научил да не губи калории. Нищо от енергията, която получаваме при хранене, не се губи - независимо дали говорим за въглехидрати, белтъчини или мазнини. Прилича на спестовна сметка в банката: няма никакво значение в коя банка внасяме сумите, важно е само колко големи са те. Всичко постъпва по една и съща сметка, а в нашия случай - в корема ни.

Мит № 5: Пшеничените продукти са вредни за здравето

Има хора, които не понасят глутена и могат да се разболеят сериозно от пшеничните протеини. Такава е например цьолиакията - сериозно заболяване, което обаче е много рядко: развиват го не повече от 1 до 5 на хиляда души. Огромното болшинство от хората обаче нямат проблеми с пшеничените продукти. Напук на всички научни познания упорито се разгласява, че тези продукти причиняват много от здравословните ни проблеми.

А такива имаме всички: изпитваме болки, умора, отпадналост, депресии. Милиони хора по света страдат от стомашно-чревни проблеми, а те се влияят много силно от т.нар. ефект на плацебото. Затова пшеницата често бива уличавана като причинител на всички злини без да има доказателства, че тя би могла да разболява хората масово.

Мит № 6: Витамин C помага срещу настинка - колкото повече –толкова по-добре!

Тази теория е била основно проверена. Резултатът: витамин C не предпазва от настинка. Ако човек редовно (всеки ден) приема ударна доза витамин С, следващата настинка ще продължи вместо 5 дни – само четири и половина. За да се постигне обаче този ефект, той трябва ежедневно да пие по 1000 мг витамин С – което изобщо не е здравословно.

Две обширни изследвания доказаха, че прекаленият прием на витамин С може да доведе до образуването на камъни в бъбреците. С други думи: не можем безнаказано да приемаме големи дози витамин С.

Мит № 7: Захарта причинява хиперактивност при децата

Теорията, че т.нар. синдром на хиперактивност у децата се причинява от захарта, възниква преди 50 години в САЩ. Но междувременно е доказано, че тази теория не е вярна. По-късно се появи твърдението, че не захарта, а изкуствените оцветители причиняват заболяването. Но и това не е солидно доказано.

Кои са действителните опасности?

Истинските опасности за нашето здраве са тютюнопушенето, алкохолът и наднорменото тегло. Най-големият проблем в развитите индустриални държави е този, че храни се предлагат в изобилие. А наднорменото тегло причинява много болести, включително рак.
http://dnesplus.bg/
Design by vonfio.de