Глобалната криза със затлъстяването не показва признаци на подобрение и спешно се нуждаем от нови варианти за справяне с нея. Консумирането на по-малко калории и изгарянето на повече енергия чрез физическа активност е доказан начин да отслабнем, но явно е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Проблемът с по-малкото хранене и по-активните тренировки е, че хората се чувстват гладни след упражнения и трябва да се борят с биологично програмираното желание за ядене. За да се разработят ефективни начини за отслабване, трябва да се разбере по-добре как действа всичко именно на биологично ниво. Истината се крие в хамстерите.

Хамстерите

Хамстерите променят своето тяло и поведение според времето на годината, като например това да имат дебела козина през зимата или да раждат само през пролетта. Някои животни също могат да коригират апетита си така, че да не са гладни, когато има по-малко храна.

Например сибирският хамстер губи почти половината си телесно си тегло навреме за зимата, така че не е нужно да яде толкова много, за да оцелее през студените месеци. Разбирането на основните физиологични процеси, които водят до тази промяна, може да ни помогне да разберем собствената си физиология и да развием нови лечения.

Хипоталамусът

Колко гладни се чувстваме, се контролира от част от мозъка, наречена хипоталамус. Хипоталамусът спомага за регулиране на апетита и телесното тегло не само при някои животни, но и при хората.

Таницитете (т. нар. "дълги клетки") са ключовите клетки в хипоталамуса и, учудващо, те могат да променят размера и формата си в зависимост от сезона. През лятото, когато има много дневна светлина и животните ядат повече, таницитете са дълги и достигат до области на мозъка, които контролират апетита. През зимата, когато дните са по-къси, и клетките са много къси и по-малко.

Тези клетки са важни, защото регулират хормоните в мозъка, които променят сезонната физиология на животни като хамстери и някои видове плъхове.

Учените не разбират напълно как взаимодействат всички тези хормони в хипоталамуса, за да променят апетита и загуба на тегло, но скорошни изследвания показват, че сигналите за растеж могат да бъдат важни.

Хамстерите, хопоталамусът и хората

Един от начините, по който сигналите за растеж се увеличават в мозъка, е чрез упражнения. Сибирските хамстери не заспиват, те остават активни през зимните месеци. Ако хамстерите имат достъп до движещо се колело, те също се упражняват повече от обичайното. Когато се упражняват на колелото си, те наддават и ядат повече. Важно е, че увеличеното телесно тегло с упражнения при хамстерите не се състои само в увеличаване на мускулите, но и от увеличаване на мазнините.

Стимулираното на спортуване и наддаването на тегло при хамстерите е свързано с хормони, които обикновено регулират растежа, защото когато блокираме тези хормони, натрупването на тегло може да бъде обърнато.

Когато хората започват да тренират, се случва същото като при хамстерите, защото апетитът се увеличава, за да компенсира увеличената енергия, която се изгаря по време на тренировка. Това не означава, че не трябва да се упражняваме през зимата, защото не губим естествено тегло като сибирски хамстери, но обяснява защо някои хора въпреки че започват да спортуват, се чувстват все по-гладни и да имат нужда от допълнителна помощ за отслабване.

От изследването на хамстерите досега учените установяват кои клетки и системи трябва да разгледат при хората, за да разберат как работи регулирането на теглото. Това ще създаде нови възможности за определяне на цели за лекарства против затлъстяване и може би дори ще изясни как да го избегнем.  http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©