Крепостна стена от времето на Троянската война откриха археологът доц. Здравко Димитров и екипът му край кърджалийското село Бенковски. Съоръжението е от 13-11 век преди Христа и на места достига височина 4 метра. До момента са разкрити около 100 метра от крепостната стена. Тя е от типа циклопски градеж, за направата на който са използвани огромни каменни блокове, някои от които са тежки 5-6 тона.

Археолозите попаднали на древното съоръжение докато извършвали разкопки на резиденция на тракийски владетел от 4-1 век пр. Хр. Оказало се, че успоредно на ограждащата го стена има и друга, която е много по-стара.

"Все още не сме проследили цялата стена. Камъни от нея са използвани за изграждане на по-късната, която е ограждала резиденцията, некропола и вероятно древно селище, които са разположени на площ от около километър и половина", заяви археологът проф. Николай Овчаров, който е проучвал района още през 2004 година.

По време на разкопките тази есен археолозите са открили 2 представителни сгради, за които се смята, че са част от резиденцията на тракийски владетел.

"Вероятно едно от помещенията е било храм. Попаднахме на доста монети от древна Мароня, което показва, че тукашния владетел е поддържал връзки с полиса", каза Полина Пиперкова, която е заместник ръководител на разкопките. Те са финансирани от Александър Митушев, собственик на етнографския комплекс в Златоград.   http://dnesplus.bg/
   
   
Няма намерени новини
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©