Американската компания "Спейс Екс" изстреля товарния кораб "Дракон" към Международната космическа станция (МКС). Освен полезен товар, корабът ще достави на станцията робот с изкуствен интелект и мишконавти, съобщават световните информационни агенции.

Корабът "Дракон" с 2700 килограма полезен товар, основно провизии и материали за научни експерименти, беше изстрелян с ракета-носител "Фалкон-9" от Кейп Канаверал, Флорида, предаде БТА.

Това е 15-ата мисия за доставка на товар на МКС, осъществена с помощта на "Дракон". Товарният кораб трябва да се скачи с МКС на 2 юли.

Освен провизии и материали за научни експерименти, "Дракон" ще достави на станцията робот, надарен с изкуствен интелект, и "сюрия" мишконавти.


Роботизираният компаньон Симон (Crew Interactive MObile CompanioN) е съвместен проект на Германския аерокосмически център и "Еърбъс" с изкуствен интелект, разработен от Ай Би Ем.

Симон е вдъхновен от научнофантастична комиксова поредица от 40-те години на миналия век, в която наподобяващ мозък робот на име Професор Симон се изявява като ментор на астронавта Капитан Фючър.

За разлика от предшественика си Робонавт на НАСА, Симон е считан за пионер, защото разполага с изкуствен интелект. Почитателите на научната фантастика, които се притесняват, че той може да "побеснее" като компютъра ХАЛ от филмовата класика "2001: Космическа одисея" (1968) на Стенли Кубрик, вероятно ще се успокоят от думите на проект мениджъра Кристиан Караш от Германския аерокосмически център, цитиран от Асошиейтед прес: "Симон е дружелюбен тип, а и има бутон за изключване".

Окачествен като "летящ мозък" от създателите си, Симон е с формата на топка, специално програмирана да се носи в условията на гравитация и да следва германския астронавт от Европейската космическа агенция Александър Герст.

Симон ще може да общува и с останалите членове на екипажа, но задачата му е да работи основно с Герст, чиито лице и глас са заложени в паметта му. Всичко, което германският астронавт трябва да направи, за да привлече вниманието на роботизирания компаньон, е да го повика по име. Двамата ще общуват на английски - официалния език на МКС. Фронталната камера на Симон ще му позволява да разбере дали именно Александър Герст го е призовал.

От Германския аерокосмически център са планирали три експеримента, за да се провери до каква степен роботизираният компаньон е полезен за астронавтите.

По време на пребиваването си на станцията Симон ще придобива нови знания, докато помага в задачите, и ще "поумнява".

Специалистите обясняват, че са избрали топка с екран вместо хуманоидно лице за Симон, за да не изглежда смущаващ и дори зловещ. Роботизираният компаньон, изработен от пластмаса и метал, е идеално кръгъл и няма да представлява заплаха за астронавтите или оборудването на МКС.

Проектът на стойност около 5 милиона евро и разработван в продължение на две години цели да повиши ефикасността на астронавтите - ключово изискване за бъдещи пилотирани мисии до Луната, Марс или по-далечни дестинации. Една от целите е да се провери и дали изкуственият интелект може да допринесе за намаляване на нивата на стрес сред членовете на екипажа.

Освен Симон към екипажа на МКС ще се присъединят и 20 мишконавти. Два "комплекта" генетично идентични мишки ще "продължат делото" на бившите астронавти - еднояйчните близнаци Скот и Марк Кели. В рамките на безпрецедентен сравнителен експеримент Скот Кели прекара на МКС една година, докато брат му Марк Кели беше наблюдаван на Земята. Целта на изследването на беше да се проучат физиологичният и психологичният ефект от продължителното пребиваване в космоса. По подобен начин ще бъдат наблюдавани мишконавтите и техни близнаци, които се намират в лаборатория на НАСА.    http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©