Над 7000 участници от 110 различни страни станаха "чудото" на фестивала Webit. Тази година фестивалът за дигитални технологии, киберсигурност и изкуствен интелект отбелязва своята 10-годишнина.

По традиция събитието си има и водещ, но този път много нетрадиционен - андроидът София, с постоянно местожителство - Хонг Конг. Именно София посрещна и д-р Пламен Русев, изпълнителен директор на фондация Webit.

Андроидът не се смути и отговори прямо на въпроса кога се чувства неудобно: "Когато хората ме питат дали ще разруша човешкия вид."

"Вярвам, че технологиите ще направят света по-добро място", заяви д-р Русев в отговор на перманентния въпрос - защо организира това събитие.
Д-р Русев припомни, че фестивалът е създаден преди 10 години, за да създава възможности за тези хора да бъдат успешни, без да напускат близките си и хората, които обичат.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която подкрепя фестивала от самото му създаване, приветства участниците и гостите и представи част от предизвикателствата пред града в развитието му като умен град. По думите й в рамките на Webit София може да черпи опит от едни от най-развитите в това отношение градове - Амстердам и Барселона. Тя представи постиженията на младите участници в традиционния софийски хекатон за иновативни решения за развитие на градската среда и услуги.

Фандъкова отбеляза необходимостта за развитие на дигиталните умения не само при младите хора, но и при възрастните. В необходимостта от създаване на равен достъп на всички до дигиталните технологии, така че да се избегне задълбочаването на социалните неравенства.    http://dnesplus.bg/
2018 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©