Според приблизителните оценки на специалистите, около 70% от бактериите са устойчиви най-малко към един от популярните антибиотици. Изследователи взеха 3000 бактерии и разшифроваха тяхното ДНК. Сред образците имаше възбудители на дизентерия на войник, загинал през Първата световна война, и екземпляри на микроорганизми от колекцията на Александър Флеминг, съобщи The Deccan Chronicle.

Изследователите разшифроваха ДНК на смъртоносни щамове на чума, дизентерии и холера, за да сравнят бактериите от миналото с техните съвременни аналози и да разберат как се появява резистентността към антибиотиците. Сред наий-опасните болести, чиито причините са устойчиви на антибиотиците, може да се посочи туберкулозата. С тях всяка година се сблъскват 10 млн. души.

Не по-малко опасна е хонореята. Това заболяване се предава по полов път и също не подлежи на антибактериална терапия. Авторите на изследването публикуваха генетичните карти на микроорганизмите. Сега учените по цял свят могат да ги използват за създаването на серуми и ваксини.
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©