След повече от 10 години учени от Европейската космическа агенция (ESA) са намерили на повърхността на Луната остатъците от разбилата се сонда Small Missions for Advanced Research in Technology-1 (SMART-1), предаде БНР.

Апаратът е намерен благодарение на снимки, получени миналата година от автоматичната междупланетна станция Lunar Reconnaissance Orbiter, съобщава Science Alert.

Сондата SMART-1 е изведена принудително от орбита на 3 септември 2006 година и се разбива на лунната повърхност, оставяйки дупка с ширина четири и дължина 20 метра. Намерените парчета се намират на 34,262 градуса южна ширина и 46,193 градуса западна дължина.

Орбиталната сонда SMART-1 е изведена в орбита през 2003 година и е първата подобна мисия на Европейската космическа агенция. Сондата е работила 3 години, а разбиването и? заснето от телескопа Canada-France-Hawaii Telescope на Хаваите.

Въпреки това досега точното място на разбиване на апарата не е било установено.  http://dnesplus.bg/


Космическата агенция на Обединеното кралство възнамерява да изгради собствен космодрум в Шотландия, съобщава БиБиСи.

Избраният терен се намира в близост до Съдърланд, край северните брегове на Шотландия. За целта вече са отпуснати 2,5 млн. английски лири за предварителни проучвания като най-вероятно американската самолетостроителна и авиокосмическа компания “Локхийд Мартин” ще бъде основен партньор. Британците са оптимистично настроени и планират да започнат изстрелвания от площадката още през следващото десетилетие.


Китай успешно изведе в орбита своя 32 навигационен спътник „Бейду“, съобщи Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника.

Изстрелването е осъществено днес в 4.58 часа местно /23.58 часа българско/ време от космодрума Сичан, югозападната китайска провинция Съчуан, с помощта на ракетата-носител „Чанчжън-3А“.

Това е 280 изстрелване в космоса с ракета-носител от тази серия.

От 2000 година Китай създава собствена глобална система за навигация, която в момента покрива цялата територия на страната и част от Азиатско-Тихоокеанския регион. През 2012 г. тя стана достъпна за бизнеса. Системата ще бъде напълно завършена през 2020 г., тогава тя ще наброява 35 спътника.


Руският товарен космически кораб "Прогресс МС-09" излетя за Международната космическа станция, предаде РИА "Новости".

Тази нощ от космодрума в Байконур бе изстреляна ракетата-носител "Союз-2.1а" в 00:51 часа (московско време).

Корабът трябва да се скачи с МКС около 4:39 часа тази сутрин (московско време). Полетът е свръхскоростен, подчертава агенцията.

Космическият камион ще направи само две завъртания около Земята. По-рано минималното време за полет до Станцията беше шест часа (четири завоя).

"Прогресс" носи 2,5 товар - екипировка, оборудване, продукти, лекарства и други.

 Как спътниците се използват за проследяване, в кои области е подходящо да се занимаваме със земеделие, как по-добре да "дишаме", как с помощта на дистанционно наблюдение може да се определи местоположението на пожари и каква друга информация от космоса оказва влияние върху ежедневието ни, без дори да предполагаме за това, разказва красноярският учен Егор Задреев.Николай Клековкин, сп. "Форбс", 23 юни 2018 година, Русия

Въвеждането на изкуствения интелект напълно ще измени световната икономика, но същевременно ще създаде и редица опасности за нея. Сред печелившите ще бъдат застрахователните компании, чиято работа ще се увеличи заради рисковете, създавани от технологичната революция.


От години се смята, че на една от луните на Сатурн има вода и извънземен живот. Всичко започва с няколко засечени органични молекули, съдържащи въглеродни атоми.

През есента на 2017 г., по време на мисията на космическия апарат Касини, който изгоря в орбита, Енселадус отново влезе в полезрението на изследователите от НАСА.


Американската компания "Спейс Екс" изстреля товарния кораб "Дракон" към Международната космическа станция (МКС). Освен полезен товар, корабът ще достави на станцията робот с изкуствен интелект и мишконавти, съобщават световните информационни агенции.

Корабът "Дракон" с 2700 килограма полезен товар, основно провизии и материали за научни експерименти, беше изстрелян с ракета-носител "Фалкон-9" от Кейп Канаверал, Флорида, предаде БТА.

Това е 15-ата мисия за доставка на товар на МКС, осъществена с помощта на "Дракон". Товарният кораб трябва да се скачи с МКС на 2 юли.

Освен провизии и материали за научни експерименти, "Дракон" ще достави на станцията робот, надарен с изкуствен интелект, и "сюрия" мишконавти.Над 7000 участници от 110 различни страни станаха "чудото" на фестивала Webit. Тази година фестивалът за дигитални технологии, киберсигурност и изкуствен интелект отбелязва своята 10-годишнина.

По традиция събитието си има и водещ, но този път много нетрадиционен - андроидът София, с постоянно местожителство - Хонг Конг. Именно София посрещна и д-р Пламен Русев, изпълнителен директор на фондация Webit.Шест акционери на Facebook, които владеят акции от компанията да почти 3 милиарда долара, настояват нейният създател и основен собственик да напусне поста председател на съвета на директорите.

В интервю за Business Insider Скот Стрингер, притежаващ акции от Facebook за $895 милиона заявява:Анализ на спътникови данни показа, че температурата в антарктически долини може да достигне почти до минус 100 градуса Целзий, съобщи Сайънс алърт.

Тази температура е значително по-ниска от предишния рекорд от минус 93 градуса Целзий, измерена в същия район, предаде БТА.

Международен екип от учени достигна до тази стойност, като анализира отново спътниковите данни за температурите на Източното Антарктическо плато над Южния полюс и ги свери с отчетеното от наземни метеорологични станции.Прегряването на кошерите заради глобалното затопляне ще бъде основната причина за масовата гибел на пчелите на всички континенти през следващите години. Това предупреждават учени в статия, публикувана в списание Functional Ecology.

"Ако температурите на Земята се увеличат толкова, колкото прогнозират климатолозите, пчелите ще се окажат на ръба на изчезването, тъй като ще достигнат физиологичните си предели и напълно ще изчезнат в по-топлите райони на техните местообитания. Подобна перспектива ни отрезвява и ни плаши", изтъква Пол Карадона от Северозападния университет в Еванстън.Твърдата кора на Марс се е сформирала много бързо след възникването на Слънчевата система, се казва в изследване, според което е възможно необходимите условия за възникване на живот да са се появили много рано на „Червената планета“.

За да има вода в течно състояние на една планета, е необходимо наличието на твърда повърхност и следователно на кора. „Нашите резултати показват, че на Марс може да е имало океани и потенциално – живот, много преди Земята“, казва Мартин Бизаро от Музея по естествена история в Копенхаген, който е съавтор на изследването, публикувано в „Нейчър“. Учените са успели да повдигнат крайчеца на завесата пред най-ранната история на Марс благодарение на марсианския метеорит NWA 7034, известен с името „Черната красавица“, който е открит в пустинята Сахара.Компанията "Боринг" на Илън Мъск спечели поръчка за изграждане на високоскоростен влак от летище "О'Хеър" до центъра на американския град Чикаго.

Информацията разкриха източници пред "Блумбърг".

Според "Чикаго трибюн" високоскоростните "кънки" ще вземат разстоянието от 27 километра за 12 минути.

Със спечелената поръчка компанията на Мъск увеличава шансовете си да получи възможност за изграждане на високоскоростен транспорт в Лос Анджелис и столицата Вашингтон.

Поръчката за милиарди долари, която включва финансиране, строителство и експлоатация на линията, е голяма стъпка към засилване на доверието към компанията на Мъск, която е известна с футуристичните си идеи.

"Блумбърг" отбелязва, че властите в Чикаго могат да обявят новината най-рано днес.

Мъск съобщи по-рано, че има устно одобрение за изграждане на подземен хиперлуп от Ню Йорк до Вашингтон. Той също така планира строителство на транспортни тунели в Лос Анджелис.
http://dnesplus.bg/


Технологиите са страхотно нещо, тъй като са своеобразно продължение на въображението ни във физическия свят. Всички невероятни джаджи, които имаме днес, са били продукт на нечия, често, налудничава идея, еволюирала в общополезен, интересен и готин продукт.

Тази седмица учени от Института по технологии в Масачузетс са успели да създадат технология, въплъщаваща именно тези три качества, предаде TechCrunch.

Като използвали радио вълни, хората от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект в Института създали компютърна невронна мрежа, която може да "вижда" хора през стени.

Чрез измерване на отразени от тялото на човек радио сигнали, програмата генерира семпъл образ, пресъздаващ торса и крайниците с прави линии.

Любопитното в случая е, че екипът от специалисти никога не е обучавал системата да вижда през стени, а изкуственият интелект сам е използвал знанията си, за да усвои тази способност.

Идеята е технологията да намери приложение основно в медицината за наблюдение на развитието на заболявания като множествена склероза и Паркинсон.
http://dnesplus.bg/


Изложба, посветена на 30-годишнината от полета на втория български космонавт генерал Александър Александров, беше открита в Българската академия на науките. В изложбата са включени скафандърът и костюмът на космонавта, както и научни публикации, свързани с подготовката, реализацията и резултатите на научната програма "Шипка", съобщи пресцентърът на БАН.

Оригиналните апарати и системи, разработени специално за програмата "Шипка", с които са осъществявани научни експерименти на борда на орбиталната станция "Мир", могат да бъдат разгледани до 22 юни в централното фоайе на БАН.


Това лято, колите на Google Street View ще пътуват отново през България с цел да актуализират локалните данни в Google Maps. Този път автомобилите на Street View ще се фокусират върху получаване на по-актуална информация за свързването на пътища между градовете. Това съобщиха от Google.

Street View е популярна функция на Google Maps, която понастоящем е достъпна в над 85 страни по света, както и в части от Арктика и Антарктида. Благодарение на тази функция, потребителите могат да гледат 360? графични изображения на различни улици и елементи на културното и национално наследство. Достъпни са и в Google Earth и Google Maps за мобилни устройства.Екипът на марсохода "Опортюнити" се безпокои, че може да го е изгубил заради силна прашна буря, съобщи в. "Индипендънт".

Бюрята прекрати връзката на "Опортюнити" със Земята. Инженерите се опасяват, че роувърът може да не се събуди повече и мисията да приключи.

Проблемите на "Опортюнити" започнаха преди няколко дена, когато го достигна бурята, обхванала четвърт от планетата. Тя блокира слънчевата светлина и марсоходът не може да зарежда батериите си. Затова се изключи и всичките му системи не работят. Енергия получава само аварийният часовник, който го събужда редовно, за да проверява наличната енергия.Испански астрономи от Университета в Овиедо откриха две нови планетни системи и три подобни на Земята планети.

Първата система се намира на приблизително 160 светлинни години от Земята. Тя съдържа най-малко три каменисти планети, чийто радиус е приблизително равен на земния, а масата представлява 1.4, 0.9 и 1.3 от земната. Небесните тела се въртят около червено джудже на период от съответно 5.2, 7.8 и 10.1 дни. Температурата на звездите достига 3450 келвина, което е 1,5 пъти по-малко, отколкото на Слънцето.Според приблизителните оценки на специалистите, около 70% от бактериите са устойчиви най-малко към един от популярните антибиотици. Изследователи взеха 3000 бактерии и разшифроваха тяхното ДНК. Сред образците имаше възбудители на дизентерия на войник, загинал през Първата световна война, и екземпляри на микроорганизми от колекцията на Александър Флеминг, съобщи The Deccan Chronicle.

2013 - 2018г. Всички права запазени! Бг - каталог ©