Космическата агенция на Обединеното кралство възнамерява да изгради собствен космодрум в Шотландия, съобщава БиБиСи.

Избраният терен се намира в близост до Съдърланд, край северните брегове на Шотландия. За целта вече са отпуснати 2,5 млн. английски лири за предварителни проучвания като най-вероятно американската самолетостроителна и авиокосмическа компания “Локхийд Мартин” ще бъде основен партньор. Британците са оптимистично настроени и планират да започнат изстрелвания от площадката още през следващото десетилетие.

„Решението за строежа на първия британски космодрум е невероятна новина за региона и за Шотландия като цяло. Космическият сектор е във възход и ние бихме желали този регион да бъде готов да се възползва от икономическите ползи, които подобна фантастична инициатива ще създаде“ , заяви Шарлът Райт, изпълнителен директор на шотландската правителствена агенция (HIE), натоварена с реализирането на проекта.

“Локхийд Мартин” не крият плановете си, в случай на реализация на проекта, да преместят изстрелванията на своята ракета „Електрон“ от Нова Зеландия в Шотландия.

Ще бъде разработена и британски вариант на ракетата, част от която ще се произвежда в Обединеното кралство. Лондон обмисля от повече от десетилетие въпроса за изграждането на собствен космодрум и вече промени законодателството, за да направи проекта възможен.

Китай успешно изведе в орбита своя 32 навигационен спътник „Бейду“, съобщи Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника.

Изстрелването е осъществено днес в 4.58 часа местно /23.58 часа българско/ време от космодрума Сичан, югозападната китайска провинция Съчуан, с помощта на ракетата-носител „Чанчжън-3А“.

Това е 280 изстрелване в космоса с ракета-носител от тази серия.

От 2000 година Китай създава собствена глобална система за навигация, която в момента покрива цялата територия на страната и част от Азиатско-Тихоокеанския регион. През 2012 г. тя стана достъпна за бизнеса. Системата ще бъде напълно завършена през 2020 г., тогава тя ще наброява 35 спътника.


Руският товарен космически кораб "Прогресс МС-09" излетя за Международната космическа станция, предаде РИА "Новости".

Тази нощ от космодрума в Байконур бе изстреляна ракетата-носител "Союз-2.1а" в 00:51 часа (московско време).

Корабът трябва да се скачи с МКС около 4:39 часа тази сутрин (московско време). Полетът е свръхскоростен, подчертава агенцията.

Космическият камион ще направи само две завъртания около Земята. По-рано минималното време за полет до Станцията беше шест часа (четири завоя).

"Прогресс" носи 2,5 товар - екипировка, оборудване, продукти, лекарства и други.

 Как спътниците се използват за проследяване, в кои области е подходящо да се занимаваме със земеделие, как по-добре да "дишаме", как с помощта на дистанционно наблюдение може да се определи местоположението на пожари и каква друга информация от космоса оказва влияние върху ежедневието ни, без дори да предполагаме за това, разказва красноярският учен Егор Задреев.

Когато погледнем в орбита към космоса - виждаме звезди. Когато погледнем в орбита към Земята - виждаме нашата планета. Целият въпрос и целият проблем са в това как да гледаме Земята. Ако я погледнем като обикновен човек, ще видим очертанията на моретата, океаните, континентите. Но ние ще я видим в много тесен диапазон, като цяло от 300 до 700 нанометра различава човешкото око. А спътникът може да вижда във всякакъв спектрален диапазон. Освен това, може да изреже всякаква част от спектралния диапазон. Тогава този фрагмент може да бъде обработен и по някакъв начин тази информация може да бъде използвана.

Това е целият принцип на дистанционното наблюдение: използваме "погледа", който спътникът хвърля върху нашата Земя, след това обработваме тази картина и получаваме важната за нас информация.

Вторият плюс е, че спътникът лети непрекъснато. Всичко, случващо се на земята, което той заснема, го прави в динамика. Най-простият пример: наблюдаваме как расте дадена растителност. Ако погледнем в този спектрален диапазон, в който се осъществява процесът на фотосинтезата, можем лесно да кажем: "Това растение активно расте". За да са зелени листата им, те абсорбират тази част от спектъра, която е необходима за фотосинтезата. Затова, съответно, ние няма да го видим от спътника. Щом листата престанат да растат, тогава тази светлина няма да се абсорбира и ние ще ги видим. Затова е много лесно да проследим през годината как Земята отначало цъфти вследствие на климатичните промени и времето и след това увяхва. И в общи линии, ние за първи път от появата на спътниците започнахме да гледаме Земята като едно цяло. Видяхме "зелената вълна" - как се разпространява от юг на север по време на настъпването на лятото, а след това, обратно, си отива.

С темпа на промяна на този зелен цвят (казано опростено) можем да оценим колко ефективно фотосинтезират нашите растения. Значи, можем да изчислим колко бързо се формира новата биомаса. Например, с тези данни вече можем да оценим всичко, което се произвежда на планетата Земя. Можем да го правим от година до година и да видим как изменението на климата засяга този процес. И още повече сега , когато спътниците започнаха да виждат с по-висока резолюция ... Сега големината на пикселите се приближава до десетки и стотици метри, което означава, че всеки земеделски производител може на всяка от своите ниви да има няколко точки, които да показват как се развива реколтата в конкретния участък.   http://dnesplus.bg/


Николай Клековкин, сп. "Форбс", 23 юни 2018 година, Русия

Въвеждането на изкуствения интелект напълно ще измени световната икономика, но същевременно ще създаде и редица опасности за нея. Сред печелившите ще бъдат застрахователните компании, чиято работа ще се увеличи заради рисковете, създавани от технологичната революция.

Темповете на годишен икономически растеж в редица развити страни в близко бъдеще могат да бъдат удвоени благодарение на повсеместното въвеждане на изкуствения интелект. Разпространението на иновационните технологии обаче носи и нови предизвикателства. Застрахователните компании ще имат нужда от нови стратегии за управление на риска, за да максимизират предимствата от въвеждането на изкуствения интелект в обществото и бизнеса.

Очаква се към 2035 година технологиите, основаващи се на изкуствения интелект, да увеличат производителността на корпорациите от 16 отрасъла в 12 страни със средно 38 %. Това сочат данни от анкета сред 1911 експерти по риска, проведена от Allianz в редица страни през 2018 година. Разпространението на технологиите, основаващи се на изкуствен интелект - от чатботове* до автономни автомобили - неумолимо трансформира промишлеността и обществото.

Изкуственият интелект вече се използва за повишаване на производителността на труда чрез уникална информация, получена от анализ на данни, както и чрез автоматизиране на прости задачи. Очаква се технологиите, създадени чрез изкуствения интелект, да се увеличават и частните компании започнаха да отделят все по-големи инвестиции, за да се възползват първи от техните предимства.

Нови възможности и опасности

Експерти оценяват степента на влияние на изкуствения интелект и другите иновационни технологии върху икономиката по-високо от, да кажем, влиянието на политическите рискове и климатичните промени. При това мнозина от специалистите отбелязват евентуални негативни последици от въвеждането на иновациите.

Например, проникването на изкуствения интелект в производството може да засили уязвимостта на автоматизираните, автономни или самообучаващи се машини от кибер опасности, както и вероятността от мащабни нарушения в работата и загуби, особено ако става дума за жизненоважна инфраструктура.

Не е нужно да търсите далечни примери - преди не много време кибер атака срещу металургично предприятие в Германия нанесе сериозни вреди на компанията и й нанесе загуби за милиони. Хакерите успяха да проникнат в компютър, управляващ доменна пещ, и временно да инсталират вирус, който накара пещта да прегрее и да се разтопи. Злосторниците не само успяха да получат достъп до системата за управление на завода, но и да спрат работата му.

Изкуственият интелект излага компаниите на бизнес рискове, които лесно могат да засенчат огромните ползи от него. Предприятията започват да се сблъскват с нови задължения като прехвърляне на отговорността за вземането на решения от човека към машината.

Нагледен пример е експериментът на Microsoft с (чат)бота Тау. Ботът, работещ на основата на изкуствен интелект, бе блокиран в Twitter още в първите часове след пукането му. За по-малко от денонощие от фрази като "Здравей, свят" и "Всички хора са готини" ботът премина към откровено нацистки и расистки изказвания, започна обилно да използва нецензурни думи и да пише постове с откровено порнографски характер. Facebook също трябваше да прекъсне свой експеримент с изкуствен интелект. Руската компания Система използваше чатботове, първоначално създадени за общуване с хора, които постепенно започнаха да общуват помежду си. Отначало ботовете си пишеха на английски, но в определен момент минаха на език, създаден от самите тях в процеса на развитие на програмите.

Тези примери показват добре необходимостта от внимателно проучване на последиците от въвеждане на технологиите, основаващи се на изкуствен интелект, преди да започне широкото им използване в обществото.

Изкуственият интелект например може да намали броя на пътно-транспортните произшествия с до 90 %, но и носи неясноти по въпроса за отговорността и етиката при катастрофа. Неотдавна Uber Technologies спря тестовете на самоуправляващи се коли, след като автономен автомобил блъсна фатално жена. Това стана първата смъртоносна катастрофа с участието на пешеходец и самоуправляващ се автомобил. Веднага след инцидента Uber обяви, че незабавно спира изпитанията на всички свои самоуправляващи се коли в Питсбърг, Сан Франциско, Торонто и голяма част от Финикс.

Здравеопазването е друг икономически сектор, където очакванията от изкуствения интелект са много високи. Има хипотеза, че използването на анализирани данни може да допринесе за победата над множество нелечими днес заболявания, както и да се диагностицират болести, които изискват изясняване на факти и кръстосана проверка чрез голямо количество медицински изследвания.

Очевиден е проблемът за защитата на личните данни на пациентите, например при широко използване на изкуствения интелект в медицинската документация за изучаване на нови заболявания. Този проблем вече привлече вниманието към необходимостта да се измени законодателната защита на данните и правата на пациентите.

Ще се променят и заплахите в сферата на цифровата безопасност. Новите технологии ще понижат кибер рисковете чрез възможно най-доброто откриване на атаките, но същевременно и ще увеличат вероятността от такива. Изкуственият интелект ще проправи пътя към по-сериозни инциденти, ще намали разходите за организиране на кибер нападения и ще позволи те да бъдат извършвани по-целенасочено.

Силно ще се откроят и социалните въпроси. По данни от изследване на консултантската компания McKinsey в момента над 1,1 милиарда работни места са свързани с функции, които могат да бъдат автоматизирани, като над 100 милиона от тях са в САЩ и Европа.

Как ще се измени застраховането?

Застрахователният отрасъл също ще се трансформира, за да противодейства на дългосрочните заплахи, свързани с въвеждането на напреднали технологии, основаващи се на изкуствен интелект. Тъй като за клиентите ще се появят рискове, неразривно свързани с иновационните технологии, то ще възникне необходимостта от преразглеждане на застрахователното покритие.

Да вземем пример от автономното управление на автомобили - една от най-известните области на предстоящите приложения на изкуствения интелект. В момента собственикът на автомобила носи отговорността както за собствените си грешки при управлението, така и за дефекти на автомобила, свързани с неправилно или ненавременно техническо обслужване.

При автономните коли ще се увеличи делът на инцидентите, при които застрахователите ще трябва да получават компенсация от производителя на автомобила или от доставчика на програмното обезпечение за изкуствения интелект.

Според анализатори, анкетирани от Allianz, използването на изкуствен интелект може да повиши качеството при прогнозирането на големи корпоративни рискове. Например, още от сега датчици на транспортните контейнери предават данни за местоположението и състоянието на товара до транспортната компания и застрахователя. Получената информация позволява на собственика навреме да активира застрахователното покритие или да вземе мерки за намаляване на щетите, а на застрахователната компания - да оптимизира застрахователното покритие.

Изкуственият интелект е и възможност да се очертаят реалните потребности на клиентите, както и да се анализира клиентската информация и да се създадат точни профили на клиентите при разработването на успешни индивидуални маркетингови кампании. Технологиите, основаващи се на изкуствения интелект, могат да помогнат също да се препоръчват нови продукти на потенциални клиенти, а персонифицираният подход може да стане стимул за популяризиране и демократизация на застрахователните услуги.

Можем да кажем, че изкуственият интелект не е част от научната фантастика, а вече е реалност. Още отсега инивационните технологии от една страна осигуряват икономически ползи, а от друга - изискват оценка и съвременен подход към управлението на рисковете. /Превод от руски със съкращения: Елена Савова/

*чатботът е компютърна програма, която отговаря автоматично на запитвания на клиенти, създавайки усещането за разговор с истински човек. Този диалог се осъществява чрез текст, аудио или други визуални елементи като изображения и емотикони.    http://dnesplus.bg/

От години се смята, че на една от луните на Сатурн има вода и извънземен живот. Всичко започва с няколко засечени органични молекули, съдържащи въглеродни атоми.

През есента на 2017 г., по време на мисията на космическия апарат Касини, който изгоря в орбита, Енселадус отново влезе в полезрението на изследователите от НАСА.

А сега учените излизат с изявление, че въпросният спътник на Сатурн е единственото космическо тяло, освен Земята, което удовлетворява едновременно всички нужди за живот, които познаваме. Това заключение е на базата на дълги години наблюдение и засечени сложи органични молекули, богати на въглерод.

Те са открити във взетите от повърхността на луната на Сатурн проби от Касини, подложени на щателен анализ. Наличието на тези молекули не задължително значи, че на Енселадус има живот, но пък е предпоставка за развитието на такъв.

Под дебелия слой лед на луната милиарди години е имало огромен океан, пише Independent. И е почти невъзможно да се смята, че за това време не е възникнала някаква форма на живот.

Откритието на НАСА, свързвано с условията на Енселадус, е първото по рода си. Но се очаква за в бъдеще изследванията да продължат, за да се набавят още доказателства за предполагаем живот извън планетата Земя. И чак тогава ще бъдат планирани мисии до луната на Сатурн.  http://dnesplus.bg/

Американската компания "Спейс Екс" изстреля товарния кораб "Дракон" към Международната космическа станция (МКС). Освен полезен товар, корабът ще достави на станцията робот с изкуствен интелект и мишконавти, съобщават световните информационни агенции.

Корабът "Дракон" с 2700 килограма полезен товар, основно провизии и материали за научни експерименти, беше изстрелян с ракета-носител "Фалкон-9" от Кейп Канаверал, Флорида, предаде БТА.

Това е 15-ата мисия за доставка на товар на МКС, осъществена с помощта на "Дракон". Товарният кораб трябва да се скачи с МКС на 2 юли.

Освен провизии и материали за научни експерименти, "Дракон" ще достави на станцията робот, надарен с изкуствен интелект, и "сюрия" мишконавти.


Роботизираният компаньон Симон (Crew Interactive MObile CompanioN) е съвместен проект на Германския аерокосмически център и "Еърбъс" с изкуствен интелект, разработен от Ай Би Ем.

Симон е вдъхновен от научнофантастична комиксова поредица от 40-те години на миналия век, в която наподобяващ мозък робот на име Професор Симон се изявява като ментор на астронавта Капитан Фючър.

За разлика от предшественика си Робонавт на НАСА, Симон е считан за пионер, защото разполага с изкуствен интелект. Почитателите на научната фантастика, които се притесняват, че той може да "побеснее" като компютъра ХАЛ от филмовата класика "2001: Космическа одисея" (1968) на Стенли Кубрик, вероятно ще се успокоят от думите на проект мениджъра Кристиан Караш от Германския аерокосмически център, цитиран от Асошиейтед прес: "Симон е дружелюбен тип, а и има бутон за изключване".

Окачествен като "летящ мозък" от създателите си, Симон е с формата на топка, специално програмирана да се носи в условията на гравитация и да следва германския астронавт от Европейската космическа агенция Александър Герст.

Симон ще може да общува и с останалите членове на екипажа, но задачата му е да работи основно с Герст, чиито лице и глас са заложени в паметта му. Всичко, което германският астронавт трябва да направи, за да привлече вниманието на роботизирания компаньон, е да го повика по име. Двамата ще общуват на английски - официалния език на МКС. Фронталната камера на Симон ще му позволява да разбере дали именно Александър Герст го е призовал.

От Германския аерокосмически център са планирали три експеримента, за да се провери до каква степен роботизираният компаньон е полезен за астронавтите.

По време на пребиваването си на станцията Симон ще придобива нови знания, докато помага в задачите, и ще "поумнява".

Специалистите обясняват, че са избрали топка с екран вместо хуманоидно лице за Симон, за да не изглежда смущаващ и дори зловещ. Роботизираният компаньон, изработен от пластмаса и метал, е идеално кръгъл и няма да представлява заплаха за астронавтите или оборудването на МКС.

Проектът на стойност около 5 милиона евро и разработван в продължение на две години цели да повиши ефикасността на астронавтите - ключово изискване за бъдещи пилотирани мисии до Луната, Марс или по-далечни дестинации. Една от целите е да се провери и дали изкуственият интелект може да допринесе за намаляване на нивата на стрес сред членовете на екипажа.

Освен Симон към екипажа на МКС ще се присъединят и 20 мишконавти. Два "комплекта" генетично идентични мишки ще "продължат делото" на бившите астронавти - еднояйчните близнаци Скот и Марк Кели. В рамките на безпрецедентен сравнителен експеримент Скот Кели прекара на МКС една година, докато брат му Марк Кели беше наблюдаван на Земята. Целта на изследването на беше да се проучат физиологичният и психологичният ефект от продължителното пребиваване в космоса. По подобен начин ще бъдат наблюдавани мишконавтите и техни близнаци, които се намират в лаборатория на НАСА.    http://dnesplus.bg/


Над 7000 участници от 110 различни страни станаха "чудото" на фестивала Webit. Тази година фестивалът за дигитални технологии, киберсигурност и изкуствен интелект отбелязва своята 10-годишнина.

По традиция събитието си има и водещ, но този път много нетрадиционен - андроидът София, с постоянно местожителство - Хонг Конг. Именно София посрещна и д-р Пламен Русев, изпълнителен директор на фондация Webit.

Андроидът не се смути и отговори прямо на въпроса кога се чувства неудобно: "Когато хората ме питат дали ще разруша човешкия вид."

"Вярвам, че технологиите ще направят света по-добро място", заяви д-р Русев в отговор на перманентния въпрос - защо организира това събитие.
Д-р Русев припомни, че фестивалът е създаден преди 10 години, за да създава възможности за тези хора да бъдат успешни, без да напускат близките си и хората, които обичат.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която подкрепя фестивала от самото му създаване, приветства участниците и гостите и представи част от предизвикателствата пред града в развитието му като умен град. По думите й в рамките на Webit София може да черпи опит от едни от най-развитите в това отношение градове - Амстердам и Барселона. Тя представи постиженията на младите участници в традиционния софийски хекатон за иновативни решения за развитие на градската среда и услуги.

Фандъкова отбеляза необходимостта за развитие на дигиталните умения не само при младите хора, но и при възрастните. В необходимостта от създаване на равен достъп на всички до дигиталните технологии, така че да се избегне задълбочаването на социалните неравенства.    http://dnesplus.bg/


Шест акционери на Facebook, които владеят акции от компанията да почти 3 милиарда долара, настояват нейният създател и основен собственик да напусне поста председател на съвета на директорите.

В интервю за Business Insider Скот Стрингер, притежаващ акции от Facebook за $895 милиона заявява:

«Имаме опасения по отношение структура на управлението. Изглежда, че то не е готова да промени.Това може да доведе до рискове - репутационни, нормативни и всякакви други."

,Акционерите, които открито искат Зукърбърг да напусне управленския си пост, предлагат вместо него да се наеме независим външен директор.

Така също недоволните от управлението на Facebook настояват да се промени двукласовата структура на акционерния капитал. Защото смятат, че сегашната концентрира прекалено много власт в ръцете на Зукърбърг и неговия приближен екип.

Акциите на Facebook се делят на два вида: клас А и клас да В. Вторият вид дава на притежателите си 10 пъти повече гласове. А самият Марк Зукърбърг притежава 75% от ценните книжа клас В.

"Той не е подотчетен никому, нито на съвета на директорите, нито на акционерите, което е лоша практика за корпоративно управление. Той си е шеф сам на себе си и това явно не работи", обяснява в интервюто за бизнес изданието инвеститорът от Илинойс Майкъл Фрерихс.

От Facebook на този етап отказват да коментират тези намерения на част от инвеститорите. Предложението за отстраняването на Марк Зукърбърг вече бе издигнато на предишното събрание на акционерите , но бе отклонено.  http://dnesplus.bg/


Анализ на спътникови данни показа, че температурата в антарктически долини може да достигне почти до минус 100 градуса Целзий, съобщи Сайънс алърт.

Тази температура е значително по-ниска от предишния рекорд от минус 93 градуса Целзий, измерена в същия район, предаде БТА.

Международен екип от учени достигна до тази стойност, като анализира отново спътниковите данни за температурите на Източното Антарктическо плато над Южния полюс и ги свери с отчетеното от наземни метеорологични станции.

Новата официална най-ниска температура е минус 98 градуса Целзий. Тя е в малки джобове в леда на дълбочина до 3 м.

"Никога не съм бил на толкова студено място и надявам се никога да не попадна - каза Тед Скамбос от университета на Колорадо-Боулдър. - Казват, че там дишането е болезнено и човек трябва много да внимава част от гърлото или дробовете му да не замръзнат, докато вдишва".

Температурата от минус 98 градуса Целзий е различна от отчетената от наземни инструменти. Рекордът в тази категория принадлежи на руската станция "Восток", също на Източното Антарктическо плато - минус 89 градуса Целзий, измерени през юли 1983 г.

Специалистите разграничават двете категории, защото спътниците измерват температурата на земната повърхност, а метеорологичните станции - на въздуха над земята. И двата вида измервания са полезни за учените. Метеорологичните станции отчитат точните условия, но спътниците обхващат денонощно много по-големи територии.

Учените са работили с данни от спътниците "Тера" и "Аква" на НАСА, и полярните спътници на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата, събрани от 2004 г. до 2016 г.  http://dnesplus.bg/


Прегряването на кошерите заради глобалното затопляне ще бъде основната причина за масовата гибел на пчелите на всички континенти през следващите години. Това предупреждават учени в статия, публикувана в списание Functional Ecology.

"Ако температурите на Земята се увеличат толкова, колкото прогнозират климатолозите, пчелите ще се окажат на ръба на изчезването, тъй като ще достигнат физиологичните си предели и напълно ще изчезнат в по-топлите райони на техните местообитания. Подобна перспектива ни отрезвява и ни плаши", изтъква Пол Карадона от Северозападния университет в Еванстън.

През последните години учените регистрират бърз спад в броя на домашните и дивите пчели на всички континенти, с изключение на Антарктида, където тях просто ги няма така или иначе. През последните пет до десет години популациите на диви пчели са намалели с 25-30 процента, а броят на домашните пчели в САЩ само през 2015 г. е намалял наполовина.

Основните причини за масовото измиране на пчелите са глобалното затопляне, паразитни червеи от рода Varroa, които разпространяват вируси, деформиращи крилете на насекомите, пестициците и загадъчния "синдром на колапса на колониите", при развитието на който пчелите работнички внезапно хвърлят матката и напускат кошера.

Карадона и колегите му са се опитали да разберат, каква роля може да играе климата във всички тези процеси. След редица експерименти учените са стигнали до извода, че причината за масовото измиране на пчелите е това, че заради високите температури в кошера насекомите не могат да изпаднат напълно в хибернация през зимата. Поради тази причина те бързо изгаряли запасите от мазнини и са се събудили през пролетта отслабени.

Въпреки че този феномен няма почти никакво влияние върху живота на пчелите в естествените кошери, ситуацията обаче може да стане катастрофална през следващите години, когато температурите в кошерите ще са много по-високи на цялата планета.  http://dnesplus.bg/


Твърдата кора на Марс се е сформирала много бързо след възникването на Слънчевата система, се казва в изследване, според което е възможно необходимите условия за възникване на живот да са се появили много рано на „Червената планета“.

За да има вода в течно състояние на една планета, е необходимо наличието на твърда повърхност и следователно на кора. „Нашите резултати показват, че на Марс може да е имало океани и потенциално – живот, много преди Земята“, казва Мартин Бизаро от Музея по естествена история в Копенхаген, който е съавтор на изследването, публикувано в „Нейчър“. Учените са успели да повдигнат крайчеца на завесата пред най-ранната история на Марс благодарение на марсианския метеорит NWA 7034, известен с името „Черната красавица“, който е открит в пустинята Сахара.

Седем зрънца цирконий са извадени от миниатюрен образец от този метеорит и бяха анализирани от учените, които датираха тяхното кристализиране. Установихме, че кристализирането на повърхността на Марс е било извънредно бързо – само 20 млн. години след сформирането на Слънчевата система, което е станало преди 4 567 млрд. години. Тогава Марс е имал вече твърда кора, която може да бъде основа за океани и потенциално – за живот, казва Бизаро. Тези резултати а в разрез с досегашните модели, според които Марс се е втвърдил за около 100 млн. години. Тези нови данни разширяват значително периода, през който е възможно на Марс да е имало живот.

Учените подчертават, че са открити древни кристали цирконий, които са с около 100 млн. години по-стари от най-стария земен цирконий.

Откриването през 2011 г. на „Черната красавица“, тежащ 319.8 г, предизвика жив интерес в научните среди. Един грам се продаваше за 10 000 евро, казва Мартин Бизаро. Музеят за естествена история на Дания си е купил 44 грама. Пет от тях са били счукани и от тях са извадени седемте кристалчета цирконий, необходими за изследването.  http://dnesplus.bg/


Компанията "Боринг" на Илън Мъск спечели поръчка за изграждане на високоскоростен влак от летище "О'Хеър" до центъра на американския град Чикаго.

Информацията разкриха източници пред "Блумбърг".

Според "Чикаго трибюн" високоскоростните "кънки" ще вземат разстоянието от 27 километра за 12 минути.

Със спечелената поръчка компанията на Мъск увеличава шансовете си да получи възможност за изграждане на високоскоростен транспорт в Лос Анджелис и столицата Вашингтон.

Поръчката за милиарди долари, която включва финансиране, строителство и експлоатация на линията, е голяма стъпка към засилване на доверието към компанията на Мъск, която е известна с футуристичните си идеи.

"Блумбърг" отбелязва, че властите в Чикаго могат да обявят новината най-рано днес.

Мъск съобщи по-рано, че има устно одобрение за изграждане на подземен хиперлуп от Ню Йорк до Вашингтон. Той също така планира строителство на транспортни тунели в Лос Анджелис.
http://dnesplus.bg/


Технологиите са страхотно нещо, тъй като са своеобразно продължение на въображението ни във физическия свят. Всички невероятни джаджи, които имаме днес, са били продукт на нечия, често, налудничава идея, еволюирала в общополезен, интересен и готин продукт.

Тази седмица учени от Института по технологии в Масачузетс са успели да създадат технология, въплъщаваща именно тези три качества, предаде TechCrunch.

Като използвали радио вълни, хората от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект в Института създали компютърна невронна мрежа, която може да "вижда" хора през стени.

Чрез измерване на отразени от тялото на човек радио сигнали, програмата генерира семпъл образ, пресъздаващ торса и крайниците с прави линии.

Любопитното в случая е, че екипът от специалисти никога не е обучавал системата да вижда през стени, а изкуственият интелект сам е използвал знанията си, за да усвои тази способност.

Идеята е технологията да намери приложение основно в медицината за наблюдение на развитието на заболявания като множествена склероза и Паркинсон.
http://dnesplus.bg/


Изложба, посветена на 30-годишнината от полета на втория български космонавт генерал Александър Александров, беше открита в Българската академия на науките. В изложбата са включени скафандърът и костюмът на космонавта, както и научни публикации, свързани с подготовката, реализацията и резултатите на научната програма "Шипка", съобщи пресцентърът на БАН.

Оригиналните апарати и системи, разработени специално за програмата "Шипка", с които са осъществявани научни експерименти на борда на орбиталната станция "Мир", могат да бъдат разгледани до 22 юни в централното фоайе на БАН.

Организатор на изложбата е Институтът за космически изследвания и технологии при БАН.

По време на втория български полет в Космоса са извършени изследвания и експерименти в четири научни области. Приносът на българските учени в тях е съществен, а страната ни доказа, че потенциалът ни в тази научна област на бъдещето е много голям. С тези думи председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски е открил изложбата за 30-годишнината от полета на генерал Александров.

В поздравителен адрес от президента Румен Радев до космонавта се казва, че с полета името на Александър Александров остава изписано със златни букви в историята на космонавтиката.

Над 50 научни експеримента, някои от които уникални и неповторими, бяха извършени по време на десетдневния полет, е разказал генерал Александър Александров. Научният експеримент "Люлин", започнал тогава, продължава да се доразвива и днес. Дозиметър от серията "Люлин" в момента лети на спътник, който се приближава до Марс.

Научната програма "Шипка" представлява истински връх в българските космически изследвания, е казал директорът на Института за космически изследвания технологии при БАН чл.-кор. Петър Гецов. Той е припомнил, че за първи път преди 30 години на космическата станция "Мир" са използвани микропроцесори българско производство и микрокомпютри на Българската академия на науките.
http://dnesplus.bg/

Това лято, колите на Google Street View ще пътуват отново през България с цел да актуализират локалните данни в Google Maps. Този път автомобилите на Street View ще се фокусират върху получаване на по-актуална информация за свързването на пътища между градовете. Това съобщиха от Google.

Street View е популярна функция на Google Maps, която понастоящем е достъпна в над 85 страни по света, както и в части от Арктика и Антарктида. Благодарение на тази функция, потребителите могат да гледат 360? графични изображения на различни улици и елементи на културното и национално наследство. Достъпни са и в Google Earth и Google Maps за мобилни устройства.

Street View е налична в България от 2013 г. насам и се актуализира непрекъснато, за да поддържа и отразява вярна на реалността картина.

Както винаги, Google полага големи усилия, за да защити неприкосновеността на личния живот, като същевременно позволява на всички потребители да се възползват от Street View. Преди всяко публикуване на събраните изображения се извършва обработката със специална технология. Тя замъглява лицата на хората и регистрационните номера на автомобилите, така че те да не могат да бъдат идентифицирани, като по този начин защитава неприкосновеността на личния живот. Street View разполага с допълнителна функция за премахване на изображения. Потребителите могат да използват бутона "Подаване на сигнал за проблем" в долния десен ъгъл на всяко изображение.


Обиколката на България ще започне на 25 юни и ще продължи около 2 месеца.
http://dnesplus.bg/


Екипът на марсохода "Опортюнити" се безпокои, че може да го е изгубил заради силна прашна буря, съобщи в. "Индипендънт".

Бюрята прекрати връзката на "Опортюнити" със Земята. Инженерите се опасяват, че роувърът може да не се събуди повече и мисията да приключи.

Проблемите на "Опортюнити" започнаха преди няколко дена, когато го достигна бурята, обхванала четвърт от планетата. Тя блокира слънчевата светлина и марсоходът не може да зарежда батериите си. Затова се изключи и всичките му системи не работят. Енергия получава само аварийният часовник, който го събужда редовно, за да проверява наличната енергия.

Ако роувърът не установи достатъчно налична енергия, системите отново се изключват. Специалистите не очакват бурята да премине поне още няколко дена. Заради недостатъчната енергия те могат да проверяват само периодично състоянието на "Опортюнити".

Ако "Опортюнити" не успее да зареди батериите си, може напълно да изгуби връзка със Земята и мисията, която продължи 15 години, да бъде обявена за приключила. Първоначалните планове за "Опортюнити" бяха да работи 90 дни на Марс. Роувърът е преживявал подобна силна буря през 2007 г.
http://dnesplus.bg/


Испански астрономи от Университета в Овиедо откриха две нови планетни системи и три подобни на Земята планети.

Първата система се намира на приблизително 160 светлинни години от Земята. Тя съдържа най-малко три каменисти планети, чийто радиус е приблизително равен на земния, а масата представлява 1.4, 0.9 и 1.3 от земната. Небесните тела се въртят около червено джудже на период от съответно 5.2, 7.8 и 10.1 дни. Температурата на звездите достига 3450 келвина, което е 1,5 пъти по-малко, отколкото на Слънцето.

Във втората система главната звезда е червено джудже с температура 3800 келвина. Около нея се въртят две супернови, превъзхождащи Земята по размер два пъти, а по маса – пет пъти. Те правят едно завъртане около своето светило съответно за 6 и 20 дни.

В бъдеще изследователите се надяват да проучат атмосферата на планетите, а също така да определят техния състав. Астрономите предполагат, че планетите са твърде горещи и по тази причина на тях няма живот.

Най-богата на земеподобни планети се смята системата TRAPPIST-1, която се намира на 39,5 светлини години от Слънцето в съзвездието Водолей. Там наведнъж са открити 7 такива планети, три от тях се намират в така наречената „обитаема зона“.


Според приблизителните оценки на специалистите, около 70% от бактериите са устойчиви най-малко към един от популярните антибиотици. Изследователи взеха 3000 бактерии и разшифроваха тяхното ДНК. Сред образците имаше възбудители на дизентерия на войник, загинал през Първата световна война, и екземпляри на микроорганизми от колекцията на Александър Флеминг, съобщи The Deccan Chronicle.

Изследователите разшифроваха ДНК на смъртоносни щамове на чума, дизентерии и холера, за да сравнят бактериите от миналото с техните съвременни аналози и да разберат как се появява резистентността към антибиотиците. Сред наий-опасните болести, чиито причините са устойчиви на антибиотиците, може да се посочи туберкулозата. С тях всяка година се сблъскват 10 млн. души.

Не по-малко опасна е хонореята. Това заболяване се предава по полов път и също не подлежи на антибактериална терапия. Авторите на изследването публикуваха генетичните карти на микроорганизмите. Сега учените по цял свят могат да ги използват за създаването на серуми и ваксини.


Гейминг обществото от години на сам се радва на огромен избор при хай-енд компютрите, но ситуацията при мобилните гейминг устройства е доста различна.

Колкото и мощни да са най-скъпите смартфони, повечето от тях не представляват задоволително решение за запалените по по-тежки игри потребители, като често батерията и/или процесорът се оказват твърде слаби, за да издържат на най-новите игри.

Точно този проблем цели да поправи новият Asus ROG Phone, който е създаден изцяло за хора, търсещи максимална стабилност при играене на игри.

Телефонът е висок 6 инча, а "под капака" се крие процесор Snapdragon 845 с 2.96GHz, 8GB RAM и до 512GB хард диск.

Дисплеят използва AMOLED технология и има резолюция от 2160 х 1080.

Към телефона може да бъде закупена приставка, която превръща устройството в джойстик (подобно на Nintendo Switch).

На теория това би трябвало да е един от най-мощните смартфони на пазара, но ще останем с резервации преди да сме го видели в действие. Очаква се Asus ROG Phone да се появи през есента на тази година, а цената все още не е обявена.
http://dnesplus.bg/
Design by vonfio.de