Санкциите на САЩ срещу Иран са напълно нелегитимни и нарушават решенията на Съвета за сигурност на ООН, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Ще се отнася до американските мерки по отношение на Иран, те са напълно нелегитимни и се осъществяват в грубо нарушение на решенията на Съвета за сигурност на ООН. А формите, под които се обявяват и прилагат тези мерки, не могат да не предизвикват дълбоко разочарование", каза Лавров на обща пресконференция с испанския външен министър Жозеп Борел в Мадрид.

Той добави, че Русия очаква да бъдат намерени начини за икономическо сътрудничество с Иран въпреки санкциите, предава БТА.

Според него Москва приема, че споразумението за иранската ядрена програма остава в сила след възобновяването на американските санкции.

"Приемаме, че Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) остава в сила за тези, които са запазили участието си в този механизъм. След излизането на САЩ от СВПД участието си в него потвърдиха и европейците, и Русия, и Китай, и самият Иран", заяви Лавров.

Испания смята, че няма причина САЩ да се отказват от иранската ядрена сделка, каза Борел. "Ние отказваме да приемаме ултиматум от САЩ", заяви той.

Според него "Европейският съюз и конкретно Испания са били критично настроени към решението на САЩ по отношение на Иран, което се отразява отрицателно върху икономическите аспекти и сигурността".

"Съгласно информацията, с която разполагаме, Иран изпълнява задълженията по споразумението и САЩ нямат причина да се отказват от него", каза Борел. Мадрид е заинтересован от добри отношения с Вашингтон, "но ЕС и Испания следват своя политическа линия", продължи испанският външен министър.

Той определи като "нова и голяма грешка" намерението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Лавров заяви, че Русия се надява скоро да сключи с Испания споразумение за сътрудничество в борбата с тероризма.

Той каза, че не са представени никакви факти за намеса на Русия в избори в САЩ или в други страни. Според него обвиненията за руска намеса в американските избори в средата на мандата са "празни заявления".

"Не ни е представен нито един факт, потвърждаващ наша намеса в каквито и да е избори или референдуми - било то в САЩ, Каталуня, Македония или Черна гора", заяви Лавров.  http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©