НАТО ще продължи да финансира армията на Афганистан поне до 2024 г., каза днес афганистанският президент Ашраф Гани, цитиран от ТАСС.

"НАТО потвърди, че ще продължи да финансира афганистанската армия поне до 2024 г.", заяви Гани на обща пресконференция с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг в Кабул. Гани благодари на Столтенберг за тази подкрепа.

Според експертни оценки става дума за около 4 милиарда долара на година, от които 3 милиарда от САЩ, а 1 милиард от останалите страни в НАТО.

Столтенберг каза, че талибаните трябва да започнат преговори с афганистанското правителство.

"Талибаните трябва да осъзнаят, че е безсмислено войната да продължава и че трябва да седнат на масата за преговори с правителството на Афганистан. Алиансът напълно подкрепя мирните инициативи на президента Гани", заяви Столтенберг.

"Затова напълно подкрепихме примирието това лято. То беше кратко, но беше първото примирие в този конфликт и смятаме, че това е важна стъпка в правилната посока", каза той.

"НАТО не е участник в мирните преговори, но ние подкрепяме афганистанското правителство чрез нашата мисия за обучение, подпомагане и подготовка на националните въоръжени сили.

Всички ние трябва да разбираме, че има връзка между положението на бойното поле и на масата за преговори. Нуждаем се от силни, професионални, добре обучени и снабдени афганистански сили, които да могат да изпратят ясен сигнал до всички въоръжени формирования, че те постигат много повече на масата за преговори, отколкото на бойното поле", заяви Столтенберг.

Почти 200 000 военнослужещи от оглавяваната от САЩ коалиция и Международните сили за подпомагане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) под командването на НАТО напуснаха Афганистан през 2014 г. след 13 години война.

В Афганистан остана 12-хилядна мисия от съветници и инструктори на НАТО, а през 2018 г. нейната численост беше увеличена на 16 000 души заради засилената активност на въоръжените групировки.   http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©