Израелска военна делегация, водена от генерал-майор Амикам Норкин, командващ Военновъздушните сили на еврейската държава, е на визита в Москва тази сутрин. Тя ще представи позицията на армията във връзка с инцидента със сваления руски самолет от сирийската противовъздушна отбрана по време на бомбардировки на израелски изтребители, пише "Таймс оф Израел".

Армията на Израел твърди, че нейни изтребители са атакували сирийски военен обект, който предоставя оръжия на ливанската групировка "Хизбула". Тя уверява, че е предупредила Русия за операцията в съответствие със споразумението за избягване на конфликт.

Въоръжените сили на еврейската държава отбелязаха, че Норкин и екипът му ще представят пред руските представители "пълен анализ на инцидента и всички аспекти, включително разузнавателна информация, която е довела до бомбардировките и основните открития на армията при вътрешно разследване, а също така продължаващите усилия на Иран да предостави стратегически оръжия на "Хизбула" и да се установи в Сирия".

Кремъл коментира, че руските експерти внимателно ще проучат информацията.

В понеделник Сирия инцидентно свали руски самолет с противовъздушната си отбрана в опит да спре израелски удари. Самолетът беше свален от зенитно-ракетен комплекс С-200 и 15-членният екипаж загина. Първоначално руското военно министерство обвини Израел, подчертавайки, че израелските самолети са използвали руския самолет като прикритие. Но руският президент Владимир Путин каза пред журналисти, че инцидентът е в резултат на поредица от трагични обстоятелства.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху предложи да изпрати шефа на ВВС в руската столица по време на разговор с Путин. От Кремъл съобщиха, че руският президент е предупредил Нетаняху да не провеждат такива операции в бъдеще и се закани да увеличи сигурността на руските сили в Сирия.

В сряда сирийският президент Башар Асад обвини Израел за инцидента.

Сирийски медии и източници информират, че няколко сирийски войници, които са замесени в свалянето на самолета, са арестувани и разпитани.   http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
  • Курсове за 26.02.2020


    Българска народна банка

    • 1 USD = 1.79846 BGN (down)
    • 1 GBP = 2.32422 BGN (down)
    • 1 CHF = 1.84408 BGN (down)
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©