Парламентът на Израел прокара закон, който забранява на организации да посещават местни училища и да говорят пред ученици, ако критикуват правителствената политика към палестинците, информира "Ройтерс".

Критиците на закона, прокаран с 43 гласа срещу 24 в 120-местния Кнесет, предупреждават, че промените са удар върху демократичните ценности като свободата на словото и част от усилията на израелското правителство да делегитимира правозащитни организации и неправителствени организации.

Поправките в закона за образованието гарантират нови пълномощия на министъра на образованието Нафтали Бенет, лидер на религиозно-националистиката партия "Еврейски дом", да нарежда на училищата да забраняват на някои групи да дават лекции пред учениците.

Законодателството е наричано "Прекратяване на мълчанието" ("Breaking the Silence"), което се отнася до израелска организация "Breaking the Silence", която събира и публикува сведения от израелски ветерани за отношението на еврейската държава към палестинците на Западния бряг и по време на конфликтите с екстремисти в Ивицата Газа.

Бенет и други политици обвиняват групата, че вреди на имиджа на Израел по света и поставя войниците и служителите пред риск от преследване за военни престъпления.

"Всеки, който заблуждава света за нападенията на израелските войници, няма да бъде допускан в сградата на училище", обяви министърът в съобщение.

От "Прекратяване на мълчанието" обявиха, че законът има за цел да отслаби организацията и други неправителствени групи.    http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©