Севернокорейският лидер Ким Чен-ун критикува яростно длъжностните лица в страната, заради забавяне на икономическите проекти, съобщава БиБиСи.

Лидерът обикновено хвали служители по време на посещения във фабрики, но този път държавните медии коментират, че е "безмълвен", защото една електроцентрала е само 70% завършена и е "ужасен" от вани и минерални извори "по-мръсни от резервоари за риба".

Пхенян отдавна се опитва да постигне икономически напредък наравно с разработването на ядрени оръжия. Визитата и коментари на Ким Чен-ун са отразени в девет страници от държавния вестник "Родонг Синмун".

Лидерът не е доволен, "самият факт, че Родонг Синмун разказва за върховния лидер, критикуващ някого, е забележителен, тъй като обикновено такива неща не се правят в пресата, която в по-голямата част от случаите поддържа образа на КНДР като перфектна страна", коментира анализаторът Фьодор Тертицки от NK News пред БиБиСи.

"Можем само да спекулираме защо се случва сега - но изглежда, че след като политическата ситуация около Северна Корея се успокои, Ким премести вниманието си от дипломацията към икономиката и не е доволен", допълва анализаторът. Изглежда виждаме лидер, който иска да представи образ на икономически реформатор както в страната, така и в чужбина, обяснява Тертицки.

Ким Чен-ун обеща на своя народ, когато пое властта през 2011 г., че жизненият им стандарт ще се подобри и че той ще осъществи реформи за изграждане на икономика и ще превърне страната в ядрена сила.

Сега заявява, че ядрената програма е изпълнена и се опитва да покаже на севернокорейците, че изпълнява и икономическото си обещание. Той прехвърля всякаква вина за провал на изпълнението на проекти върху местни партийни чиновници, а не върху своето ръководство.

Той изглежда е склонен чуждестранни медии да отразят това и Ким твърди, че фокусът му е много върху икономиката, а не върху изграждането на ядрени оръжия. Въпреки че не е необичайно да се показва, че Ким дава "насоки на място" на внимателно записващи служители, критика на конкретни е необичайна.

По време на посещение в електроцентрала, която е завършена на 70% Ким обяснява, че е "толкова ужасен, че остава безмълвен. Той порица ръководителите на кабинета, че са изоставили проекта на провинцията и не не са му обръщали внимание", съобщава KCNA. Той също така критикува мръсното състояние на горещи вани във ваканционен лагер.    http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©