Русия трябва да осъзнае, че Република Македония няма алтернатива на пълноправното членство в ЕС и НАТО. Правителството ни иска не само да потвърди сътрудничеството, но и да го подобри.

Това каза македонският премиер Зоран Заев на съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. Македонският премиер коментира вчерашната реакция на посолството на Русия на изявлението му за финансиране на протестите в Македония от страна на някои руски бизнесмени.

„Само коментирам фактите и изявленията, които получих от докладите, с които се запознах. Целта на тези действия е да се прекратят приятелствата, които изграждаме“, посочи Заев.

Той подчерта, че „всички, включително и в Русия, трябва да знаят, че за Република Македония не съществува друга алтернатива извън членството в НАТО и ЕС“.

„Ние сме малка страна с приятели. Нашите перспективи имат по-големи шансове, ако нямаме неприятели. Това го доказахме със съседите си, правим това сега със страните от ЕС и НАТО, искаме да го направим с всички държави по света“, заяви Заев.

Вратите на Европейския съюз /ЕС/ са широко отворени за Република Македония. Това каза в Скопие еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан при старта на скрининг процеса и подготовката за започването на предприсъединителни преговори за членство в ЕС през юни 2019 година.

"Вратата на ЕС е широко отворена благодарение на реформаторските приоритети, върху които работеше правителството през изминалата година. Това стана и благодарение на договорите на Република Македония с България и Гърция... Народът демонстрира съпротива и търпение. Вие се превърнахте в страна за пример и модел в региона. Показахте и на останалите как трябва да се решават двустранните проблеми", каза още Хан по време на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев. Според еврокомисаря "договорът с Гърция допринася за мира, напредъка и стабилността, не само на Македония, но и на целия регион". "Вие сами трябва да решите за бъдещето си. Това трябва да стане по един свободен и суверенен начин. Гражданите трябва да вземат окончателното решение. Да използват демократичното си право и да участват на предстоящия референдум", каза още той.

Хан поздрави и получената показа от НАТО за присъединяването на Република Македония към Северноатлантическия пакт. Днес по време на правителственото заседание в Скопие кабинетът взе решение за започване на скрининг процеса и подготовката за започването на предприсъединителните преговори с ЕС. Основен преговарящ от македонска страна ще бъде вицепремиерът Буяр Османи. За техническите въпроси ще отговаря Боян Маричич.   http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©