Българското председателство беше за пример. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

По думите му българското председателство беше изключително успешно, каза Юнкер и допълни, че не е почитател на проучванията на общественото мнение. Той припомни, че по време на председателството на Люксембург през 2005 г. е подписан договора за присъединяване на България и на Румъния към ЕС.

Относно желанието на страната ни да се включи в шенгенското пространство, Юнкер отбеляза, че още от началото на мандата на тази Комисия е казал, че мястото на България е в Шенген, защото е добре подготвяна.

"Това го повтарях до втръсване. Казах го през октомври 2014-а, когато започна мандатът ни. В същия момент казах, и след това повтарях, че България трябва да е част от еврозоната. Поддържам тези принципи и казвам, че България трябва да влезе в чакалнята на еврозоната", заяви Юнкер.

Той посочи, че в рамките на финансовите перспективи е предложил да има механизъм на сближаване между страните-членки и тези, които искат да се присъединят към нея. "България няма нужда от финансова подкрепа, но ако има, тя трябва да ? бъде дадена", каза Юнкер.

"През октомври 2014-а казах, че Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да бъде спрян преди края на мандата на тази комисия, тоест преди ноември 2019-а. Поел съм ангажименти към българското правителство и чрез него към българите, които много обичам", каза председателят на ЕК.

Относно обсъжданата тема миграция, за която имаше Съвет на ЕС на 28 и 29 юни, Юнкер обясни, че от 7-те законодателни текста 5 могат да бъдат приключени в Съвета и в Европарламента.

"Предложих Европейският съвет да заяви, че ще приемем тези текстове и директиви до края на юли. По процедурата за даване на убежище и "Дъблин 3" казах, че решенията трябва да бъдат взети до края на годината. Съветът поради причини, които не са ми известни, тъй като не бяха дадени обяснения, дори не разгледа предложенията, които бях направил, в дълбочината на тяхната мъдрост. Но аз подкрепям тази гледна точка - трябва да ускорим нещата", каза шефът на Еврокомисията.

Той отхвърли определението на френските социалисти за споразумението за миграцията от последния Европейски съвет. Те бяха казали, че то е като "димна завеса".

Казах пред Европейския съвет в четвъртък и петък, че от 7-те законодателни текста, които гравитират около миграцията, 5 са на път да бъдат приключени в Съвета и Европейския парламент, заяви Юнкер.

Той смята, че ако 27-те страни-членки бяха следвали препоръките и предложенията на Комисията по темата за даване на убежище, направени през февруари 2015-а, днес ЕС е нямало да бъде в сегашната ситуация. "Критикува се Европа, а всъщност трябва да се критикуват страните-членки", каза Юнкер.

Запитан дали ЕС се отдалечава от най-близкия си съюзник САЩ и се обръща към Русия, председателят на ЕК заяви: "Първо, аз имам усещането, че Съединените щати се отдалечават от Европа, която е техен верен съюзник от десетилетия. Колкото до Русия и Путин, ако Русия и Путин или Путин и Русия ни съобщят, че са готови да приложат на практика Минските споразумения, то тогава руско-европейският свят ще се промени. Ако не се направят усилия по отношение на Източна Украйна, няма никакъв шанс за вдигане на санкциите. Няма приятелства, има принципи".

"Крим остава, от гледна точка на международното право, скандал, еретична маневра - неразбираема и непростима от страна на Русия. Но отвъд въпросите, които гравитират около Крим, мисля, че трябва да подновим нормалния диалог с Русия, при условие че Минските споразумения бъдат претворени в дела", каза Жан-Клод Юнкер.

Председателят на ЕК не смята, че е необходим нов договор, който да е наследник на договора от Лисабон, подписан на 13 декември 2007 година. Припомняме, документът бе подписан в Лисабон по време на португалското председателство на ЕС, влезе в сила на 1 декември 2009 и е известен като договор за реформи на ЕС.

"Несъвършените договори могат да дават съвършени резултати, ако волята на тези, които трябва да ги приложат на практика, е перфектна.

Също така има перфектни договори, при които липсва резултат, защото волята на тези, които трябва да ги претворят, не е такава. Въпросът не е в промяната на договорите, доминираща е волята на тези, които са на власт. Политическата воля е тази, която печели пред буквата и параграфа на договорите", каза Юнкер и възкликна на финала на интервюто: "Да живее България!".     http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©