Иран ще спазва ядреното споразумение от 2015 г. само ако изгодите от него за Техеран бъдат гарантирани от останалите страни по сделката, след като САЩ се оттеглиха от нея. Това заяви днес на пресконференция във Виена иранският президент Хасан Рохани, цитиран от осведомителните агенции.

По думите му "нито САЩ, нито някоя друга страна ще има полза от това незаконно решение", предава БТА.

"Ще спазваме споразумението, доколкото е възможно, при условие, че ще имаме изгода", каза пред репортери Рохани след срещата си с австрийския президент Александър Ван дер Белен. "Ако другите подписали държави могат да гарантират интересите на Иран, ние ще продължим да го спазваме", добави президентът на Иран.

На пресконференцията Ван дер Беле отбеляза, че сключеното през 2015 г. във Виена споразумение с Иран е "важен дипломатически успех, единодушно подкрепен от Съвета за сигурност на ООН".

От днес Хасан Рохани е на официално посещение във Виена за преговори с ръководството на страната, която от началото на месеца е ротационен председател на Съвета на ЕС. В петък се очаква в австрийската столица да се съберат външните министри на Великобритания, Германия, Китай, Русия и Франция. На заседанието под председателството на топдипломата на ЕС Федерика Могерини те трябва да представят план, който да предотврати нова икономическа изолация на Иран въпреки американските санкции.

Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция е готов да приложи политика, възпрепятстваща регионалния петролен износ, ако нефтените продажби на Иран бъдат забранени от САЩ, заяви днес генерал-майор Касем Солеймани, цитиран от Ройтерс.

Президентът на Иран Хасан Рохани, изглежда, заплаши вчера да разстрои петролните доставки от съседни страни, ако САЩ продължат да преследват целта си да принудят всички държави да спрат да купуват ирански петрол.

Солеймани, който командва подразделението за чуждестранни операции на гвардейския корпус, похвали изявлението на Рохани, като каза, че е готов да приложи подобна политика, ако е необходимо.

"Целувам Ви ръка (Рохани) за това, че направихте такова мъдро и навременно изявление, и съм на Вашите услуги, за да приложа всяка политика, която служи на Ислямската република", заяви генералът в писмо, публикувано от агенция ИРНА.

Рохани не даде подробности за своята заплаха, но в миналото ирански служители са заплашвали да блокират Ормузкия проток, който е важен маршрут за петролни доставки, в отговор на евентуални враждебни действия на САЩ срещу Иран.   http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©