Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер порица езика, използван от някои политици, когато говорят за нацисткия период в историята на страната, и каза, че изпитва срам от омаловажаването на престъпленията през Втората световна война, предаде ДПА.

"Имам впечатлението, че тези, които говорят по този начин, нямат и най-бегла представа колко унищожително е това за признанието и уважението, което Германия си е извоювала през изминалите десетилетия", каза Щайнмайер пред в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от БТА.

"Аз лично се срамувам от такива изказвания. Срамувам се и от пренебрежителния език, който използват напоследък германските политици, описвайки епохата на националсоциализма", добави той.

Членове на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), която за първи път влезе в парламента след миналогодишните избори, многократно са предизвиквали възмущение с коментарите си за нацистка Германия и Холокоста.

Въпреки растящата популярност на АзГ Щайнмайер изрази убеденост, че голямата част от германците не подкрепят опитите националсоциализмът да се зачеркне от германската история и да бъде представян като нещо незначително.

Президентът направи тези коментари на фона на засилващо се безпокойство от антисемитските прояви в германското общество.

В отговор на твърденията, че проблемът се е изострил в резултат на миграцията от арабските страни, Щайнмайер отбеляза, че е възможно сред мигриралите в Германия да има антсемитизъм, но в същината си антисемитизмът е германски проблем.  http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
  • Курсове за 13.12.2019


    Българска народна банка

    • 1 USD = 1.75034 BGN (down)
    • 1 GBP = 2.34209 BGN (up)
    • 1 CHF = 1.78094 BGN (down)
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©