Турция няма да изгони руските дипломати от страната. Нямаме намерение да постъпваме като ЕС /има се предвид решението на редица държави членки за изгонване на руските дипломати, бел. ред./. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган в самолета на връщане от срещата във Варна пред групата турски журналисти, които го придружаваха, пише в. "Миллиет", цитиран от БТА.

Запитан дали му е бил оказан натиск по този проблем на срещата във Варна, Ердоган не е отговорил директно.

"Нашето външно министерство заяви тази ни позиция както пред НАТО, така и пред ЕС. Ние в никакъв случай няма да постъпваме като тях. Това, че някои страни направиха стъпки в подкрепа на тези твърдения /за отравяне на Скрипал от Москва/ не означава, че и ние ще постъпим като тях, въобще ние в никакъв случай не бихме заели подобна позиция", каза той.

В кореспонденцията на "Миллиет" се акцентира и на позицията на Турция за кризата с Кипър в Източното Средиземноморие.

"Няма да отстъпим нито крачка назад в Източното Средиземноморие", подчертал Ердоган.

На въпрос как Брюксел, който и преди това критикува Турция по този въпрос, се е отнесъл на срещата във Варна, турският президент е посочил:

"Няма да отстъпим от позицията относно експлоатацията на въглеводородните находища в Източното Средиземноморие. Ние в никакъв случай няма да предадем интересите на Севернокипърската турска република (СКТР, призната единствено от Анкара). Кипърските турци също имат право да се възползват от петролните и газовите находища, които ще се разкрият там", категоричен бил Ероган.

По думите му обаче "намеренията на кипърските гърци са други".

"Те казват, че ще възложат на която си искат фирма да проучва находищата. Ние обаче предлагаме отговорните представители на северната и южната част на острова да се съберат и взаимно да решат проблема", е казал Ердоган, като обвинил ЕС, че не се отнася безпристрастно към проблема.

"Важното е, че на срещата на върха във Варна имахме възможност заедно да обсъдим проблемите. Специално акцентирахме върху важността да държим отворени каналите за комуникация помежду си", е заявил още Ердоган.

Според "Миллиет" най-важният от обсъжданите проблеми на срещата във Варна е бил този за визовата либерализация на пътуванията на турските граждани, по който са били отправени сериозни критики от страна на Ердоган към европейските лидери.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
  • Курсове за 13.12.2019


    Българска народна банка

    • 1 USD = 1.75034 BGN (down)
    • 1 GBP = 2.34209 BGN (up)
    • 1 CHF = 1.78094 BGN (down)
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©