Около 100 души се смята, че са се удавили при потъване на лодката им в Средиземно море край западното крайбрежие на Либия. Това съобщи служител на либийската брегова охрана, цитиран от "Ройтерс".

Бреговата охрана е извадила 14 оцелели от лодката, която е потънала източно от столицата Триполи.

Отделно от това бреговата охрана заяви, че е прихванала 200 мигранти от две други лодки източно от Триполи.

Либия е една от основните точки за отпътуване на мигрантите, които се опитват да прекосяват Средиземно море, за да се доберат до Европа, като това обикновено става в лабилни надуваеми лодки, доставени от трафиканти, които често биват пробити или стават други подобни инциденти.

Някои мигранти се отправят към международни води, където се надяват да бъдат извадени от международни плавателни съдове, но все по-голям брой е прихващан от подкрепяната от ЕС брегова охрана на Либия и са връщани в Либия.

Мигрантската вълна се засили през 2014 г., когато конфликтът в Либия се влоши и оттогава над 650 хил. мигранти прекосиха централната част на Средиземно море.

Ала трафикът се забави от юли миналата година насам, когато мрежите на трафикантите по средиземноморското крайбрежие на Либия бяха частично разбити под засиления натиск от страна на Италия.

Тази година малко над 11 400 пристигащи от Либия са били регистрирани от вътрешното министерство на Италия, което е с повече от 80 процента по-малко в сравнение със същия период на 2016 и 2017 г.  http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©