Силите на САЩ в Сирия са избегнали на косъм нов сблъсък с руски наемници като този през миналия месец, при който загинаха повече от 100 руски бойци от частната армия "Вагнер". Това обяви американският военен министър Джим Матис, цитиран от "Франс прес".

Матис заяви пред журналисти, че "руски елементи" са се прехвърлили през линия за деескалация в район, намиращ се на източния бряг на река Ефрат, където страните преди се бяха разбрали, че могат да действат.

Но според него те са стигнали "твърде близо" до позиции на американски войници в района.

Началникът на Съвместните началник щабове на въоръжените сили на САЩ Джоузеф Дънфорд се е свързал с руския си колега ген. Владимир Герасимов за недоговореното навлизане.

"И тези елементи се оттеглиха, така че ние също се отстъпихме леко, за да запазим деескалацията между елементите там", допълни Джеймс Матис, като уточни: "Така че изглежд, че този път проблемът беше разрешен чрез комуникационната линия за деескалация."

Матис не е посочил точна дата за инцидента, но в четвъртък миналата седмица Пентагонът излезе с кратко изявление, в което отбеляза, че Дънфорд и Герасимов са разговаряли за Сирия и други въпроси от взаимен интерес.

Според шефа на Пентагона руските наемници са се преместили в район близо до Дейр ез Зор в Източна Сирия. Това е станало, след като са започнали да копаят огневи позиции, които разтревожиха разположените в района американски войници заедно със съюзниците им от Сирийските демократични сили.

Инцидентът идва по-малко от два месеца след нападение в същия район срещу централата на Сирийските демократични сили, които са алианс на подкрепяни от САЩ кюрдски и арабски бойци.

Американски войници бяха в сградата и предупредиха оглавяваната от САЩ коалиция, която реагира с въздушен удар, при който загинаха между 100 и 200 бойци, включително множество руснаци.

Напомняйки за тази атака, Матис отбелязал, че тя е била водена от "руски наемници". Това е първият път, в който той пряко обвини Русия в участие.  
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©