Сирия заяви днес, че осъжда присъствието на турски и американски войски около северния град Манбидж, с преобладаващо кюрдско население, ден след като войници на двете страни започнаха да патрулират в района, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Турски и американски сили започнаха вчера независимо патрулиране по линията отделяща контролираните от Турция райони в Северна Сирия от град Манбидж, който е под контрола на местна милиция, свързана с подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС), и доминирана от кюрдската милиция Сили за народна защита (СНЗ).

Анкара смята СНЗ за "терористична" организация. По-рано този месец Турция и САЩ постигнаха временно споразумение за преодоляване на продължилия с месеци спор за града. По силата на сделката СНЗ ще се изтеглят от Манбидж, а турските и американските военни съвместно ще поддържат сигурността и стабилността там.

Турската телевизия Ен Ти Ви, позовавайки се на местни източници, обяви вчера, че турски войски са влезли в предградията на Манбидж. Телевизията показа снимка на военна автоколона с турски флагове, насочваща се към града.

"Сирия остро осъжда и абсолютно не приема нахлуването на турски и американски войски в околностите на Манбидж, извършено в контекста на продължаващата турска и американска агресия", съобщи сирийската правителствена агенция САНА, цитирайки изявление на външното министерство на Сирия.

В изявлението също се казва, че сирийската армия е решена да "освободи цялата територия на Сирия от всякакво чуждестранно присъствие".
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©