Израел стана първата страна в света, която е използвала в реални бойни действия най-новите изтребители F-35, съобщи командващият ВВС на страната Амикам Норкин.

„Самолети „Адир“ (названието на F-35 в израелската армия) вече са приети на въоръжение и участват в бойни мисии“, написа Норкин в Туиткър. „Ние първи в света използваме F-35 за оперативна дейност.“ Норкин не влезе в детайли в какви точно мисии са използвани най-новите изтребите, с които разполага Израел.

Израелската армия приключи процедурите по приемане на въоръжение и начало на оперативното използване на F-35 на 6 декември 2017 г. Самолетът беше кръстен „Адир“, което се превежда като „могъщ“. Йерусалим купи от САЩ 50 изтребителя F-35, но засега е получил около десетина от тях.

Първоначално Израел планираше да поръча в САЩ 33 такива бойни машини, но в края на ноември 2016 г. страната реши да се сдобие с още 17 такива изтребители. Стойността на един такъв самолет, про.изведен за Израел, възлиза на 100 млн. долара. F-35 е многоцелеви боен самолет, изработен по технологията „стелт“ и може да носи на борда си ядрено оръжие.
http://dnesplus.bg/
2018 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©