Италия трябва да се стреми да следва "отговорна" бюджетна политика, обясни зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, във връзка със зараждащата се популистка крайно дясна коалиция в страната, която избира малко известен адвокат за премиер, съобщава АФП.

Домбровскис коментира, че Италия има второто най-високо ниво на държавен дълг след Гърция. Италианският дълг от 2,3 трилиона евро е 132% от Брутния вътрешен продукт - БВП, най-високият коефициент навсякъде в Европа, с изключение на Гърция.

ЕС прогнозира, че италианският държавен дълг ще остане на 130% над БВП тази година - два пъти повече от 60-процентовия таван на съюза. Брюксел се опасява, че новото правителство в Рим ще се стреми да увеличи публичните разходи.

Движението "Пет звезди" и партията "Лига" отхвърлят политиките за строги икономии. Скъпите финансови мерки в документа и евроскептичният тон тревожат финансовите пазари, както и номинацията на Джузепе Конте като премиер.

Домбровскис коментира, че планът на коалицията за драстично намаляване на данъците и обръщане на намаляването на пенсиите ще излезе скъпо. "Можем само да съветваме да остане икономическата и фискалната политика, да се стимулира растежа чрез структурни реформи и да се поддържа бюджетния дефицит под контрол", допълва той.

Популисти в Италия планират да пренебрегнат правила на ЕС
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©