Пекин и Вашингтон приближиха позиции за решаването на проблема в търговската им политика, съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Китай се задължи да купува от САЩ повече селскостопанска и енергийна продукция, а също така да внесе изменения в своите закони. Според изданието сближаването на САЩ с Китай ще доведе до натиск върху Германия, ЕС и Русия.

САЩ и Китай приближиха позиции по търговския въпрос, съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten. В съвместно заявление във Вашингтон в събота и двете страни заявиха, че са постигнали договореност за „ефективни мерки“ за същественото намаляване на търговския дефицит между САЩ и Китай. В бъдеще Китай ще купува повече американска продукция, преди всичко селскостопанска продукция и от енергийния сектор. „Това ще окаже поддръжка на ръста и заетостта в САЩ“, пише в документа. Ако договореността наистина встъпи в сила, то тя ще окаже натиск върху Германия, ЕС и Русия, отбелязва изданието.

Както напомня Deutsche Wirtschafts Nachrichten, Доналд Тръмп смята, че САЩ са пострадали от това, че Китай изнася в Щатите повече стоки, отколкото купува. В сила на това президентът заплаши да въведе допълнителни мита за китайските стоки, което застави Пекин да обяви ответни мерки. Тази седмица китайска делегация посети Вашингтон, за да проведе преговори за решаване на търговския проблем. В петък американците съобщиха, че Китай предлага да съкрати активния търговски баланс с 200 милиарда долара годишно. По-късно Пекин опроверга тази информация, но обяви, че преговорите са били „конструктивни“.

В събота Вашингтон съобщи, че ще изпрати своя делегация в Китай, за да се договори за детайлите от търговската политика. Също така е постигнато споразумение за това, че Пекин ще внесе изменения в своите закони. През 2017 г. Китай достигна в търговията със САЩ профицит от 375 млрд. долара. Тръмп обвини Пекин, че получава ползи от откритите пазари на Запад, но не допуска другите страни на своя пазар и краде интелектуална собственост, обобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
http://dnesplus.bg/
2018 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©