Новото македонско правителство за кратко време постигна определени резултати по отношение на бъдещата евроатлантическа интеграция на страна, но предстои още много работа. Това е оценката на политолози от Скопие, които в момента следят с внимание развоя на преговорите по спора за името и очакват как ще се развие той и след срещата Европейски съюз – Западни Балкани, насрочена за 17 май в София, съобщава БНР.

Настроенията в Скопие за бъдещата евроинтеграция на Република Македония все още са умерени. Надеждите на повечето хора сега са насочени към развоя на преговорите за решаване на дългогодишния спор за името с Гърция, от който ще зависи и евроатлантическата интеграция на страната.

Влизането в НАТО сега трябва да е главен приоритет, казва политологът Деян Йованов.

"Трябва да бъдем умерени оптимисти. Крайната цел е пълноправно членство на Македония в НАТО и ЕС. Македония е многонационална държава и в момента е с крехка, все още неизградена демокрация, с нестабилна политическа система. Държава, в която все още в обикновените хора има недоверие за това дали страната може да върви напред без намеса от външна страна. Без интеграция в ЕС и НАТО, няма да има сигурно бъдеще“.
http://dnesplus.bg/
2013 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©