Заместник-началникът на Революционната гвардия на Иран Хосеин Салами обяви, че дипломацията няма да помогне на Иран и че съпротивата е единственият път напред.

Той направи коментарите си часове след като Израел обвини елитните ирански сили в изстрелването на бараж от ракети по израелски военни обекти в окупираните Голански възвишения, което става само ден след като американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение с Техеран, изпращайки шокови вълни в региона.

Салами подчерта, че враговете на Иран не се интересували от военна конфронтация с Техеран, а по-скоро да го изолират икономически. Той също така заяви, че европейските страни, които все още подкрепят историческото споразумение, сключено през 2015 г. между Иран и шестте световни сили (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Китай и Русия), няма да могат да се противопоставят на САЩ за запазването му.

Рано тази сутрин Израел атакува десетки ирански цели в Сирия, което според израелските военни е било най-големият удар в северната съседка от десетилетия насам. Ударите са били извършени в отговор на масиран удар с 20 ракети, изстреляни от Сирия по израелски военни постове в Голанските възвишения.

Израел уточни, че целите на ответното нападение са включвали оръжейни складове, логистични обекти и разузнавателни центрове, използвани от елитните ирански сили в Сирия. Израелските военни твърдят също, че са унищожили няколко сирийски противовъздушни системи, след като са били подложени на тежък удар.

Това е първият път, когато Израел пряко обвини Иран, че е открил огън по израелска територия. Техеран отправи заплахи на няколко пъти през изминалия месец, изтъквайки, че ще удари Израел в отговор на редицата нападения, приписани на израелските военновъздушни сили.

Тази атака идва след като Сирия във вторник обвини Израел в извършването на атака срещу военна база южно от Дамаск, която е била използвана от иранските сили. Според различни информации израелски изтребители са навлезли в сирийското въздушно пространство и са ударили ирански ракети, насочени към Израел.
http://dnesplus.bg/
2013 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©