Почти 2/3 от американците - 63 на сто - вярват, че САЩ не трябва да денонсират ядреното споразумение с Иран. Само 29% вярват, че Вашингтон трябва да се оттегли от сделката.

Това става ясно от ново социологическо проучване на СиЕнЕн, проведено от SSRS.

Тази вечер се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви решението си за споразумението с Ислямската република. Американският лидер многократно критикува сделката и заплашва да изтегли САЩ, въпреки че ООН и участниците в договора твърдят, че Техеран спазва договореностите.

51% от републиканците смятат, че САЩ трябва да напуснат споразумението.

Въпреки че мнозинството вярва, че Вашингтон не трябва да отхвърля сделката, 62% са на мнение, че Иран нарушава клаузите на споразумението. 19% пък казват, че Ислямската република не нарушава сделката.

Тези, които одобряват управлението на Тръмп (80%), са на мнение, че Иран нарушава договореностите, докато демократите (30%) е най-вероятно да кажат, че Техеран не нарушава договора.

37 на сто одобряват действията на американския лидер по отношение на Иран, докато 46% не са съгласни. 17% нямат мнение.

75% от американците смятат, че Иран представлява "много сериозна заплаха" или "умерено сериозна заплаха" в сравнение с 69% през октомври и 71% през август.

80% от анкетираните отбелязват, че КНДР представлява заплаха за САЩ, което е спад от 86% през октомври. 78% казват, че Русия е заплаха, а 65% - Китай.

Проучването е проведено в периода 2-5 май и в него са участвали 1 015 души.
http://dnesplus.bg/
2013 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©