Съхраняването на международното споразумение за иранската ядрена програма е водещ приоритет за Германия и то не може да бъде предоговаряно. Това заяви говорител на министерството на външните работи в Берлин с оглед наближаващия на 12 май краен срок за решение на САЩ дали да върнат санкциите си срещу Техеран, предаде Ройтерс.

"За нас позицията остава ясна - главният приоритет е да бъде съхранено споразумението за ядрената програма, както и пълното му изпълнение от всички страни", заяви говорителят. "Споразумението за ядрената програма беше договорено от седем страни и ЕС и не може да бъде предоговаряно, но е и ясно, че абстрахирайки се от самото споразумение, бихме искали да е сигурно, че иранската ядрена програма служи изключително и само за мирни цели.", добави той.

Говорителят припомни, че френският президент Еманюел Макрон е предложил допълнително споразумение за уреждане на проблема, предаде БТА.

"Трябва да разгледаме това предложение внимателно. Въпросът е при какви обстоятелства Иран би бил готов да позволи подобен процес. Поддържаме тесен и конструктивен обмен на мнения в рамките на тройката от ЕС, както и със САЩ.", каза говорителят.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©