Регионалният премиер на испанската автономна област Мадрид Кристина Сифуентес подаде оставка след труден месец за нея, включващ твърдения, че е фалшифицирала дипломата си за придобита магистърска степен и че е била хваната да краде от магазин през 2011 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сифуентес е политик от управляващата десноцентристка Народна партия. Мадрид винаги е бил крепост на тази политическа сила, чийто лидер е премиерът Мариано Рахой. НП обаче е подложена на засилващ се натиск от либералите от "Сиудаданос", които изпревариха управляващата партия в социологическите проучвания на фона на корупционните скандали около НП.

Кадри от охранителна камера, разпространени днес от вестник "Окейдиарио", показват как Сифуентес си изпразва чантата пред охранител в супермаркет, след като бива обвинена, че е взела козметичен крем. Преди да подаде оставката си, тя заяви, че вземането от нея на крема, който струвал 40 евро, е било "неволна грешка".

Премиерът Рахой каза в коментар за оставката й, че в създалата се ситуация Сифуентес е "направила това, което е трябвало", предаде агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС.

При скандала за дипломата ставаше дума за това, че са били подправени подписи на преподаватели и представители на администрацията на университета, в който е следвала, а тя самата, както изглежда, не е била присъствала на повечето занятия, предаде Асошиейтед прес.

Политическата опозиция в Мадрид готвеше за началото на май вот на недоверие срещу Сифуентес в регионалния парламент. Оставката й обаче отваря вратата за нов кандидат на НП с неопетнена репутация, който да я замени.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©