Американското правителство обяви днес, че ще отхвърля молби за убежище, депозирани на южната граница на САЩ от мигранти, които не са поискали предоставяне на същия статут в Мексико или в друга страна, през която са минали на път за Съединените щати, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"САЩ са великодушни и щедри, но са напълно претоварени от бремето, създавано от стотиците хиляди чужденци, задържани на южната граница", се казва в изявление на министъра на правосъдието Бил Бар. В него се уточнява, че новото правило влиза в сила от утре и цели да "обезсърчи икономическите мигранти, които искат да експлоатират нашата система за предоставяне на убежище".

Асошиейтед прес уточнява, че новото правило ще се прилага също и за деца, които са прекосили границата сами. Но ще има няколко изключения. Онези мигранти, които са станали жертва на трафик на хора, онези, които са преминали през страни, които не са подписали някои от големите международни договори за управление на бежанския поток или онези, които са потърсили убежище в друга страна, но им е било отказано, ще могат все още да кандидатстват за убежище в САЩ.

Сега американският закон позволява на бежанците да поискат убежище, когато пристигнат в САЩ, независимо от това как са пристигнали, но има изключение за онези, които идват през страни, смятани за "сигурни". Но законът не дава ясно обяснение как една страна е дефинирана като "сигурна", а само гласи, че това е "съобразно с двустранно или многостранно споразумение". САЩ има сега подобно споразумение само с Канада, която е дефинирана като "безопасна трета страна".

Групи, защитаващи правата на имигрантите, религиозни лидери и хуманитарни групи казват, че политиката на републиканската администрация е "жестоко и коравосърдечно усилие" да бъдат държани имигрантите извън страната. dnesplus.bg
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©