Иран призова европейските държави да вземат практични, ефикасни и отговорни мерки за спасяване на споразумението за ядрената му програма, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Иранската ядрена сделка е в центъра на обсъжданията на срещата на външните министри на страните членки на ЕС днес в Брюксел.

Настояваме за реципрочност на правата и задълженията между страните по сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, заяви Абас Мусави, говорител на иранското министерство на външните работи.

Мусави добави, че е нереалистично да се очаква от Иран да се върне към условията отпреди 8 май 2019 г., без европейските държави да докажат своята политическа воля и способност да направят възможно той да извлече практическа полза от сделката.

Изявлението му бе в отговор на вчерашния призив на Франция, Великобритания и Германия за спиране на ескалацията на напрежението и за възобновяване на диалога.

Обезпокоени сме от опасността споразумението да претърпи провал под санкционния натиск на САЩ и вследствие на решението на Иран повече да не прилага няколко от основните си задължения по споразумението, казаха трите страни.

Иран обяви на 8 май, че ще започне постепенно да спира изпълнението на част от своите задължения по сделката с цел да накара партньорите си по нея да действат за нейното съхраняване, припомня Франс прес.  dnesplus.bg
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©