Рядко се случва страната ни да попадне в международните новини, свързани с нови технологии и автомобилостроене, но когато това се случи, обикновено е нещо наистина грандиозно.

Тази седмица всички големи портали по света гръмнаха със заглавия, възхваляващи проект за създаване най-мощната електрическа "хиперкола", който е начинание на българина Ахмед Мерчев от село Слащен.

Компанията му Alieno е основана през 2015 г., а работилницата, в която Ахмед развива прототипите си, е в съседното село Туховица, недалеч от границата с Гърция.

Моделът Arcano е основният продукт, по който Alieno работи, а флагманският модел се очаква да притежава невъобразимата мощ от 5521 конски сили.

Купето и много елементи от шасито са съставени от карбон и кевлар, а всяко колело ще бъде захранвано от три или шест (зависи от модела) индивидуални електромотора. Това ще позволява изключително бързо ускорение, като максималната скорост на Arcano се очаква да е 488 км/ч.

Колата ще е изцяло захранвана от електричество, като в градски режим на работа батерията ще може да издържа на разстояния до 1020 километра. Пълното й зареждане пък ще се случва само за четири минути посредством специална Alieno станция за зареждане.

Очаква се колата да дебютира на изложението в Женева догодина, а цената на базовия модел ще е от порядъка на 750 000 евро. Към момента Alieno набира инвестиции и цели да събере 2 милиона евро, в замяна на които обещава 10% от акциите си.    http://dnesplus.bg/


Безразсъден шофьор прегази до смърт 57 овце в близост до град Газах, Западен Азербайджан, пише „Лента.ru”.

Овчарят Адил Гулиев също е пострадал и е хоспитализиран с множество наранявания.

Трагедията се е разиграла на пътя, свързващ Газах със столицата Баку. Водачът на немският автомобил Габил Хюсейнов е връхлетял на стадото овце, които са пресичали пътната настилка.

Инцидентът се разследва от полицейските органи.

Ограничават се максимално ремонтите по автомагистралите през летния сезон. Това съобщи през уикенда министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

По думите му изключение е само автомагистрала „Хемус”, където заради необходимостта от спешни ремонти са затворени неремонтираните тръби на тунелите „Витиня” и „Ечемишка” и едното платно на виадукта „Коренишки дол”.

Предстои да приключи ремонтът на 12 км от северната магистрала в района на село Невша, така че в най-активния летен сезон и в тази отсечка да се пътува спокойно и безаварийно.

От тази седмица се очаква повишаване на трафика с около 30% във връзка със започналото придвижване на гастарбайтери от Западна Европа към Турция, поради което се очаква интензивен трафик по автомагистрала „Тракия” не само в почивните дни, коментира министър Нанков и призова да се шофира с повишено внимание.

Предприети са мерки и е създадена организация за увеличаване на полицейското присъствие по пътищата и на техниката, с която униформените извършват пътен контрол, информира и вътрешният министър Валентин Радев.    http://dnesplus.bg/


Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира тръжната процедура за избор на изпълнители за рехабилитация на 33,5 км от Айтоския проход - третокласен път ІІІ-208 Провадия - Дъскотна. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Проектът ще се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата индикативната стойност на поръчката е 18 739 138 лв. без ДДС. Айтоският проход е най-удобната и бърза връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала „Тракия“.

Проектът е обособен в два лота. В лот 29 е участъкът от път ІІІ-208 Провадия - Дъскотна от км 49+184 до км 65+933, с обща дължина 16.749 км. Индикативната стойност на обекта е 11 006 400 лв. без ДДС.

В лот 30 е отсечката от път ІІІ-208 Дъскотна - Айтос от км 65+933 до км 82+749, с обща дължина 16.816 км, област Бургас. Индикативната й стойност е 7 732 738 лв. без ДДС.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 15 месеца. С реализирането на проекта ще се подобри технико-експлоатационното състоянието на отсечката, ще се осигури оптимална скорост при пътуване и ще се повиши безопасността на движение.

Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 10 септември 2018 г.  http://dnesplus.bg/

Тежкотоварните и пътническите превозни средства, които са с товароносимост над 3,5 тона, са включени вече в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства /МПС/. Това отбеляза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос, предаде БТА.

Досега превозните средства от категориите Н2, Н3, М2, М3 са оставали встрани от специфичния контрол, който се извършва по отношение на събирането и разкомплекотването на излезлите от употреба моторни превозни средства от леките категории, посочи Димов. Според него това поражда две негативни тенденции - извършване на нерегламентирано и неекологосъобразни дейности по разкомплектоването на излезлите от употреба МПС от категорията Н2, Н3, М2, М3, в това число и изоставяне, натрупване на отпадъци, изгаряне на масла и пластмаси, изтичане на опасни и охлаждащи течности; поради липсата на нормативно поставени цели за висока степен на рециклиране има интерес единствено към съдържанието на метал и по тази причина останалата част от тези превозни средства не се рециклира, а така се губят значителни количества рециклируеми суровини.

По отношение на моторните превозни средства от категориите Н2, Н3, М2, М3 предложената цел е 96 процента оползотворяване и 94 процента рециклиране на един брой излязло от употреба моторно превозни средство, каза министърът.   http://dnesplus.bg/


България е единствената страна в ЕС, в която се слагат знаци за концентрация на инциденти на пътя, каза Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по Нова тв.

Нужен е динамичен контрол на пътя - полицейските коли да са в движението, каза още експертът.

Пътуващите към морето тябва да бъдат особено внимателни между 23 и 40 км на магистрала "Тракия", също в участъците след Пловдив и Стара загора, препоръча Милчев.   http://dnesplus.bg/


Тежка катастрофа затвори за часове снощи подбалкансия път София - Бургас. Тя е станала между Твърдица и Гурково на прав участък. Лек автомобил се врязва челно в камион, а от удара колата е разполовена. На място загива шофьорът и? - 30-годишен мъж от Гурково, информира БНТ.

Вследствие на тежкия сблъсък, продукцията, която е превозвал камиона беше разпиляна по пътното платно. Няколко часа продължи огледа на мястото на инцидента, като най вероятната причина за катастрофата е висока скорост. Според свидетели, стрелката на колометража в колата е показвала 210 километра в час. По случая е образувано досъдебно производство.  http://dnesplus.bg/


Вече десетилетие паркинг-рекетьори „работят” на улица „Позитано” в центъра на София, не на метри, а на сантиметри от дома на правосъдието и всекидневно изнудват шофьорите в района, предава репортер на БГНЕС.

„Помагачите” на шофьорите от „Позитано” са известни на всички – и на обикновените гражданите, и на властимащите, на общината, на Центъра за градска мобилност, на полицията. С две думи – всички знаят за тях и всички си мълчат. Рекетьорите изчезват от района, само когато има проверки на ЦГМ.

Преди 10 години, ако искаш да паркираш на „Позитано”, в отсечката между ул. „Лавале” и бул. „Витоша”, плащат 2 лв. на мъже от ромски произход, представящи се за хамали или колата ти бива надраскана с ключ, с изкривени странични огледала, спукана гума… Срещу двата лева получаваше и упътване по време на паркирането, жива навигация.

10 години по-късно ситуацията не се е много променила. Паркинг-рекетьорите все още са на „Позитано”, а някои от тях все още се представят за хамали, други пък вече са с изградена репутация и „връзки” в района. Дори услугата е станала още по-атрактивна – предлагат на шофьорите да не пускат смс за „Синя зона” или да не си купуват талон за паркиране.

Естествено решението дали да плати, или не остава на шофьора, щетата за ЦГМ и евентуално за шофьора при отказ. Години наред ощетените се оплакват на институциите от този рекет, който забележете, повтаряме, се случва до входа на Съдебната палата. И като че ли няма сила, която да сложи край на тази порочна практика.

БГНЕС реши отново да повдигне темата и този път да провокира решаването на проблема. За целта потърсихме ЦГМ, откъдето ни казаха, че са с вързани ръце, защото не са контролен орган. От там са категорични, че те не могат сами да се справят с рекетьорите, защото нямат право да ги задържат, както и санкционират.

„Проблемът на „Позитано“ датира от години, не само откакто има промяна в посоката на движение. Преди доста време сме се обръщали към районното управление на МВР и към общинската полиция за решаване на този казус. Взе се решение да се предприемат сериозни мерки, но те бяха временни“, коментира пред БГНЕС Румяна Милова, която е член на УС на ЦГМ.

От дружеството са категорични, че контрольорите им няма как да са комбина с ромите. „Това няма как да се случи, тъй като всеки ден на този район са различни контрольори. Те са общо 200 души. В рамките на една година трудно може да се случи един и същи контрольор да отиде два пъти на района. Изключвам тази възможност да се заиграва. По-скоро може някои от нашите служители да се страхуват от посегателство над тях, но в района минават екип „скоби“, упражнява се допълнителен контрол от наши служители на място, както се следи и дали контрольорът проверява автомобилите и дали предприема действия ако установи, че даден шофьор не си е платил. Освен това нямам и сигнали от граждани, че там има проблем с паркирането“, подчерта още Милова.

Румяна Милова уточни, че тяхната задача е да контролират платеното паркиране, а не да санкционират граждани, които предлагат да пазят автомобили и каза, че това не е в правомощията на дружеството. Според нея това е в задължението на МВР. От там обаче не са на това мнение.

За БГНЕС от силовото ведомство коментираха, че зоните за платено паркиране са под контрола и управлението на ЦГМ. Така отговорността се прехвърля между двете институции и нито една от двете страни не иска да поеме отговорност, от което единствените губещи са гражданите.

Това даде повод на Милова отново да поиска да се дадат контролни функции на дружеството, за да могат да решават такива проблеми.

БГНЕС повдигна и темата за таксиметровите шофьори, които паркират в зоната без да плащат. Според члена на УС на ЦГМ това е възможно заради порок в Закона, който определя, че престоят е времето, за което може да се качи или слезе пътник, да се натовари или разтовари или натовари багаж като през цялото това време водачът трябва да е в колата. Според нея таксиметровите шофьори злоупотребяват с това, но за нас това не е престой.

„Проблемът е, че те са в близост до колите и ако дойде екип „скоби“ докато регистрира проблема те пускат sms и ние не може да ги санкционираме. В случая, че водачът е в автомобила ние не може да го глобим. Ние имаме партньорство с общинската полиция, но само по конкретни сигнали, а не целодневно“, добави Милова.

Тя е убедена, че проблемът в момента може да се реши само от полицията и заяви, че след нашия сигнал ще засили контрола в зоната. Милова коментира още, че между 500 и 600 водачи дневно се санкционират. Тя увери, че контролът е засилен с повече екипи, с нови автомобили, нови устройства и се упражнява допълнителен контрол върху работата на служителите им.
http://dnesplus.bg/


Руският производител КАМАЗ за първи път днес ще качи случайно избрани пътници на новия си автономен електрически бус, предават световните агенции. Досега моделът е возил само официални лица. Работещият прототип бе представен преди дни.

Първите пътници ще бъдат футболни фенове, които са в град Казан за Световното първенство. Малките бусове ще изминат 650 метра от по предварително определен празен път, край който ще има ограда, която да ограничи достъпа на други хора и животни. КАМАЗ -1221 SHATL ще спре малко преди входа на стадиона.

Предопределеният маршрут показва вниманието на компанията в страна, в която автономните автомобили са забранени от закона, а правителството се притеснява, че всеки инцидент ще увреди имиджа на Русия.КАМАЗ са имали желание за по-дълъг маршрут, но са получили забрана.

Дължината на модела е 4,6 метра, а в него могат да се возят между 8 и 12 души, включително правостоящи.

И все пак бусът показва ясно технологичните намерения на страната и президента Владимир Путин, който по-рано тази година съобщи, че се разработва автономна подводница с ядрени оръжия.

Путин подкрепя и промяната към автономен транспорт в градовете. КАМАЗ, собственост на германската Daimler AG и Rostec, водена от близкия до Путин Сергей Чемезов, вече тества автономен камион близо до новия мост в Крим миналия месец.

Днешният тест ще покаже и новото поколение 5G комуникации, което е изключително важно за автономните превозни средства. Мрежата е осигурена от MegaFon - вторият най-голям телеком в Русия.
http://dnesplus.bg/


Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:

целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.

Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.

Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:

• Всички автомагистрали;

• път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;

• път I-1 Благоевград-ГКПП "Кулата";

• път I-4 п. в. "Коритна"-Велико Търново-Шумен;

• път I-5 Русе-Велико Търново;

• път I-8 ГКПП "Калотина"-София;

• път I-9 Варна-Бургас;

• път II-18 Околовръстен път София;

• път II-99 Бургас-Царево.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ:

АМ "Тракия":

Област София:

- Ограничено е движението по пътната връзка София - Костенец на пътен възел "Мухово" на АМ "Тракия" при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.

Обходни маршрути:

- за направлението София - Костенец през пътен възел "Ихтиман" при км 34+000.

- за направленията Ихтиман - Пловдив и Костенец - Пловдив през пътен възел "Церово" при км 69+167. Движението по АМ "Тракия" в посоките София - Бургас и обратно е без ограничения. През пътния възел може да се минава идвайки от Бургас в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман. Срок до 31.07.2018 г.;

Област Пловдив: Временно движението по АМ "Тракия" от км 134 до км 157 в участъка от Пловдив до Стара Загора се извършва с максимална скорост до 90 км/ч и повишено внимание поради извършване на краткотрайни ремонтни дейности. Срок до 30.06.2018 г.

Движението на МПС над 12 тона по АМ "Тракия" в участъка от км 133 до км 156 в двете посоки е ограничено поради ремонтни дейности на настилката по платното в посока Пловдив - Бургас.

Обходни маршрути:

В посока София - Бургас се отклонява при пътен възел "Пловдив - изток" на км 133, по път II-56, път I-8, път II-66 - Мирово - Плодовитово - път III-666 - пътен възел Оризово /Плодовитово/ и включване на АМ "Тракия" при км 165, или по маршрут пътен възел Чирпан на км 174, път II-66 Обходен път Чирпан - Плодовитово - Мирово, път I-8, път II-56 и включване на АМ "Тракия" при пътен възел "Пловдив - изток" при км 133+2.

В посока Бургас - София се отклонява при пътен възел Чирпан на км 184, път II-66 Обходен път Чирпан - Плодовитово - Мирово, път I-8, път II-56 и включване на АМ "Тракия" при пътен възел "Пловдив - изток" при км 133, или по маршрут пътен възел Оризово /Плодовитово/ на км 165, път III-666, път II-66 Плодовитово - Мирово, път I-8, път II-56 и включване на АМ "Тракия" при пътен възел "Пловдив - изток" при км 133. Срок до 30.06.2018 г.

Област Бургас: от км 308+107 до км 359+475 косене на тревни площи. Организацията на движение е сигнализирана с пътни знаци и конуси. Срок до 20.05.2018 г.

АМ "Хемус":

Област София:

Движението по АМ "Хемус" от км 36+170 до км 36+710 в посока София е ограничено поради аварийно - възстановителни дейности по виадукт "Коренишки дол" при км 36+450. Движението се извършва двупосочно в платното посока Варна. Срок до 20.12.2018 г.

Движението по АМ "Хемус" от км 30+260 до км 47+060 /от п.в. "Витинска река" до п.в. Ботевград/ е ограничено за МПС над 12 тона само в посока Варна поради ремонтно-възстановителни дейности по виадукт "Коренишки дол" при км 36+450. Движението се осъществява по обходен маршрут: п.в. "Витинска река" - път I-1 /София - Ботевград/ - път II-17 /Ботевград - АМ "Хемус"/ - п.в. Ботевград. Срок 20.12.2018 г.

Движението по АМ "Хемус" от км 41+550 до км 42+800 в посока София в тунел Ечемишка ще бъде затворена лява тръба посока София, движението ще се осъществява в дясна тунелна тръба двупосочно. Срок от 10:00 до 17:00 на 10.05.2018 г.

Област Варна: Движението от км 402+000 до км 402+100 /съоръжение Девня/ се осъществява с повишено внимание поради ръчно профилиране на банкети. Движението в района се регулира от сигналисти. Срок до 11.05.2018 г.

АМ "Струма":

Област Перник:

Движението в участъка от км 30+353 до км 33+252 посока София е в активна и изпреварващата лента поради ремонтни дейности. Движението е сигнализирано с пътни знаци. Водачите на МПС да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Срок до 31.05.2018 г.

Движението по АМ "Струма" в участъка от пътен възел "Долна Диканя" до пътен възел "Дупница" от км 36+890 до км 50+780 е ограничено поради подмяна на дилатационни фуги на виадукт при км 46+150.

Обходен маршрут посока София: От пътен възел "Дупница - Север", км 51+200, движението се отбива по път I-1, връзка с. Тополница, връзка с. Делян, връзка с. Дрен, през с. Долна Диканя и при п.в. Долна Диканя, км 37+160, се включва в АМ "Струма". Срок до 21.06.2018 г.

Област Кюстендил:

Движението в участъка от км 61+320 до км 59+800 посока София се осъществява с повишено внимание поради ремонтни дейности. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Водачите на МПС да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Срок до 10.05.2018 г.

Движението от пътен възел "Дупница-Север" при 51-ви км до п. в. "Долна Диканя" при 36-ти км се ограничава в платното за София поради ремонт на дилатационна фуга при 46-ти километър. Движението в посока Дупница е без промяна.

Обходен маршрут: трафикът за София ще се пренасочва при п. в. "Дупница-Север" по път I-1 София-Кулата и при п. в. "Долна Диканя" движението се включва отново в АМ "Струма". Срок до 11.05.2018 г.

АМ "Марица":

Област Пловдив:

Движението на МПС над 12 тона по АМ "Марица" в участъка от км 0 до км 2 в посока София е ограничено поради ремонтни дейности.

Обходен маршрут: в посока Свиленград - София се отклонява при п.в. Оризово /Плодовитово/ по път II-66 Плодовитово - Мирово, по път I-8, път II-56 и включване на АМ "Тракия" при пътен възел "Пловдив - изток" при км 133. Срок до 30.06.2018 г.

АМ"Черно море":

Движението по АМ "Черно море" Варна - Бургас от км 2+329 до км 3+238 се осъществява при пълно затваряне на платното посока Бургас и пренасочване на движението в платното посока Варна поради ремонт на виадукт "Звездица". Срок до 15.10.2018 г.

АМ "Люлин":

Област София: Движението по АМ "Люлин" в посока София от км 7+100 до км 12+860 е ограничено за всички МПС поради изтичане на кална маса и опасност от срутване на скална маса на пътното платно при км 9+600. Ограничението е от втори тунел "Люлин" до първи тунел "Мало Бучино", където движението на всички МПС се осъществява двупосочно в платното посока София - Перник.

Алтернативни маршрути:

- за автомобили до 12 тона по път I-1 от пътен възел Драгичево - Владая - София и обратно.

- само за леки автомобили по път 1801 Перник - Мало Бучино - Суходол и обратно. Срок до 30.06.2018 г.;

Движението по АМ "Люлин" в тунел "Мало Бучино" посока София се осъществява в една лента поради активизирало се свлачище в аварийната лента след тунела. Ограничена е активната лента, като движението се извършва в изпреварващата лента. Срок до 30.06.2018 г.;

Област Перник: Движението по АМ "Люлин" при км 16+460 в платно в посока София - Благоевград е ограничено в аварийната лента поради аварийно-възстановителни дейности на свлекли се земни маси. Движението се осъществява в активната и изпреварваща лента в посока Благоевград. Участъка е сигнализиран с пътни знаци. Водачите да се движат с повишено внимание. Срок до 31.07.2018 г.
http://dnesplus.bg/


За четири месеца - с 12 загинали по-малко спрямо миналата година.

254 шофьора с отнети книжки заради неплатени глоби по време на акцията на МВР от 30 април до Гергьовден. Операцията се провеждаше около граничните пунктове в цялата страна.

"1092 били връчените електронни фишове за превишена скорост на шофьори, още 179 са дадени на пътници", съобщи Петър Соколов от "Пътна полиция". Той уточни, че по време на акцията 218 пътници и шофьори пък са били хванати без колани и каски.

От началото на годината до 30 април "Пътна полиция" е установила общо 405 450 нарушения, с 114 997 повече от същия период на 2017 г.

Въпреки повечето установени нарушения, тежките катастрофи са се увеличили със 128, а ранените - с 276. Жертвите обаче са намалели с 12, отчетоха от "Пътна полиция".

От там обясниха защо задължения на шофьорите, които те са платили, излизат в системата на МВР като непогасени.

"Става дума за неправилно попълване на платежните нареждания", това каза Иво Писанов. Той обясни, че в момента, в който се установи грешката, тя се коригира от МВР и задължението отпада.
http://dnesplus.bg/


Поради ремонт се затваря за движение на МПС от 2 до 4 май, включително участък от пътя от Транспортен мост за кв. "Вароша" в Ловеч до връзката с пътя Плевен-Троян, съобщиха от пресцентъра на общината.

Водачите могат да използват алтернативен маршрут по околовръстния път на Ловеч. Основният ремонт на пътя на изхода на Ловеч за Троян е започнал на 12 април.

Стойността на ремонтните дейности е 487 485 лв. Прави се цялостен ремонт на пътната настилка, изграждат се отводнителни канали, сменят се мантинели и се прави изцяло нова маркировка.

Ремонтът трябва да приключи за 60 дни, допълват от пресцентъра на общината.
http://dnesplus.bg/

26 325 нарушения са констатирани по време на последната операция на Пътна полиция за скорост. Тя се проведе по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) от 16 до 22 април на територията на цялата страна, информира БГНЕС.

За сравнение, по време на предишната операция за контрол на разрешената скорост, проведена през месец август 2017 г., са констатирани общо 18 955 нарушения, съобщиха от МВР.

От констатираните общо 26 325 нарушения, 15 240 са установени от служители, осъществяващи контрол с мобилни технически средства. 4959 са констатирани със стационарни камери, а с новите камери на триноги са установени 6126 нарушения.

По време на операцията са установени и редица криминални престъпления – 14 случая на притежание на наркотични вещества и са открити 5 издирвани лица.

Около 11.00 ч. ще се пусне движението по ремонтирания 2,9 км участък от Източната дъга на Софийския околовръстен път в платното от Казичене до АМ „Тракия“ от км 32+680 до км 35+577. Пътноподдържащото дружество работи изключително мобилизирано и завърши ремонта за 10 дни. По този начин движението по обновената отсечка се пуска предсрочно и преди предстоящите три почивни дни за Гергьовден, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

През миналата година беше изцяло обновено и платното от АМ „Тракия“ до Казичене, както и на двете платна на 4,8-километровия участък от АМ „Хемус“ до Казичене от км 26+610 до км 31+416.

С цялостното обновяване на настилката на Източната дъга се повишава безопасността на движение на пътуващите по автомагистралния пръстен около столицата. Подобрява се свързаността между автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ и Северната скоростна тангента, която е транзитната връзка със Западната дъга на Софийския околовръстен път и АМ „Люлин“. По този начин транзитният и тежкотоварният трафик не се налага да преминава през града, с което се пести време, облекчава се движението и се намалява замърсяването на въздуха.

Ремонтираният участък е с нова асфалтова настилка, хоризонтална маркировка, мантинели и пътни знаци.
http://dnesplus.bg/


21-годишен мъж е загинал при катастрофа на главен път Добрич – Варна. Това съобщиха от ОДМВР - Добрич.

На 14 април около 01.25 часа е получено съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие на главен път Добрич – Варна в района на село Стожер. На място е установено, че лек автомобил „БМВ” с английска регистрация удря внезапно излязла на пътното платно кошута. Вследствие на удара водачът губи контрол над МПС и се удря последователно в крайпътни дървета. Вследствие на инцидента на място загива водача на автомобила 21-годишен мъж от град Генерал Тошево. Возещата се в автомобила С.М. (16 г.) от град Генерал Тошево е настанена в МБАЛ - Добрич с травма на главата, контузия на бял дроб, фрактура на долен крайник, без опасност за живота.

По случая е образувано досъдебно производство.


Има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до Вакарел, настанени в УМБАЛ "Св. Анна"-София АД. Това съобщиха от пресцентъра на болницата.

Пациентите са стабилизирани и контактни и вече няма пряка опасност за живота им. Изписана е една от по-леко пострадалите пациентки. Жената е била с охлузни рани. Операциите на две пациентки, настанени в реанимация, се правят в момента. След завършването им ще бъде оповестена информация.


Съдът остави в ареста шофьорката, обвинена за тежката катастрофа на магистрала "Тракия" край Вакарел, при която загинаха шестима души и 20 бяха ранени.

Цвета Таскова е обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост след катастрофата между нейната кола и автобус, в който се намираха загиналите и ранените.

Според съда е налице обосновано предположение, че тя е извършила това, в което е обвинена, като не е проявила необходимата отговорност на пътя.

Заради тежестта на престъплението, наказанието, което я грози, е от над 5 години лишаване от свобода.

Освен това беше взет предвид и фактът, че деянието е извършено в кратко време, след като е хваната да шофира след употреба на алкохол.

"Искам да изкажа искрени съболезнования, не мога да опиша съжалението. Не очаквам да ме разберат, но съжалявам, съжалявам", каза пред съда Цвета Таскова.

"Разпитани са над 30 свидетели. От тях личи неадекватни действия от страна на обвиняемата. Тя е започнала изпреварване, като е допуснала да настъпи удар и вследствие на което е настъпила смъртта на 6 лица. Това престъпление е по непредпазливост. Представлява и лична трагедия за самата обвиняема", заяви Мирослав Ангелов, наблюдаващ прокурор, цитиран от Нова телевизия.


Той допълни, че Таскова не е била внимателна на пътя и така се е стигнало до тежкия инцидент.

Според прокуратурата шофьорът на автобуса няма никаква вина за инцидента. Затова и поискаха на Таскова да се наложи най-тежката мярка - задържане под стража.

"Липсва автотехническа експертиза, която да определи мястото на удара, разположението на автомобилите спрямо разделителната линия на платното за движение", репликираха от защитата на Таскова и допълниха, че за няколко дни разследване е невъзможно да се установи фактическата обстановка, защото делото е сложно.

Трима души са пострадали при катастрофа между маршрутно такси и обикновено такси в столицата.

Сблъсъкът е станал в столичния ж.к. "Овча купел", на кръстовището на бул. "Президент Линкълн" и ул. Монтевидео", информира bTV. Инцидентът е станал около 15:30 ч.

Пострадалите са транспортирани в "Пирогов" и ВМА.

В Спешното на "Пирогов" е докаран един от пострадалите. След проведените прегледи и изследвания, пациентът остава в "Пирогов" с комоцио (мозъчно сътресение), съобщиха от пресцентъра на болницата.


40-годишен водач на лек автомобил и пътуващият с него 16-годишен младеж оцеляха по чудо, след каскада тази вечер на улица в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Сигналът за пътния инцидент е подаден към 22.15 ч. тази вечер от бул. "Димитър Солунски". Идващият от Симитли лек автомобил "Фиат-Мултима" навлиза в града, точно пред сградата на Второ ПУ-Благоевград се отклонява наляво и излита от булеварда. Минава през тротоара, отскубва дву-метров декоративен кипарис и скача от 3 м. върху локалното платно пред пивоварна "Карлсберг". След това изкъртва фундаментите и самата телена оградата на бирената фабрика, удря се в дърво и спира в двора на предприятието.

Движещ се срещу катастрофиралите водач на автомобил подава сигнал за произшествието, шофьорът и спътникът ми излизат сами от падналия върху колелата си „Фиат”.

Според свидетели на произшествието водачът е бил видимо пиян, идвал от мотел на Е-79 в района на гр. Симитли.

На 30-на метра преди да се отклони наляво автомобила има „легнал полицай”. Влизащият в града лек автомобил най-вероятно е отскочил от него, водачът загубил контрол и излетял от булеварда.

Водачът и спътника му са транспортирани с линейка до Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград без видими наранявания, водачът отказва да даде проба за алкохол.

Групата Moto-Pfohe, официален представител за България на Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover, вече е собственост на японска корпорация, обявиха от компанията. Цената на сделката не се съобщава.

Досегашен собственик бе Hugo Pfohe GmbH. След одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) собствеността ще премине в Sumitomo Corporation - огромна японска корпорация с интереси в редица сектори и два завода в България.

Споразумението бе подписано между Филип Пфое и Томохиро Йонияма, генерален мениджър на подразделение "Транспорт и конструкционни системи" в европейския клон на корпорацията.

"С придобиването ? от страна на Sumitomo Corporation, фирмената група Мото-Пфое става част от една от най-мощните интегрирани търговско-инвестиционни корпорации в световен мащаб, с над 400-годишна история и офиси в 65 страни", казват от компанията. От съобщението става ясно, че името, мениджмънтът, структурата и предметът на дейност на Мото-Пфое остават същите след преминаването под управлението на новите собственици.

Мото-Пфое е една от първите частни автомобилни компании в България. Създадена е на 26 юли 1991 г. като еднолично дружество с ограничена отговорност, собственост на "Хуго Пфое"GmbH, Хамбург, Германия.

Има 17 представителства - собствени търговско-сервизни комплекси и дилъри - в 16 града на страната. В групата Мото-Пфое са още застрахователният брокер "Пфое Агенция" ЕООД и "Мото-Пфое Лизинг" ЕООД. Портфолиото на дейността включва продажба и сервизиране на нови и употребявани автомобили, краткосрочни и дългосрочни наеми, фул сервиз, застраховки, резервни части, аксесоари, финансиране на автомобилни сделки.

"Хуго Пфое" е един от най-големите дилъри на автомобили в северна Германия, основан през 1919 г. Освен марките, които предлага в България, в дилърствата се продават и модели на Mazda, Kia, BMW и MINI.

В България бизнесът започва след като през 1988 г. Карл-Хайнз Пфое представя за първи път в София употребявани модели на Ford. Три години по-късно е създадено дъщерното дружество Мото-Пфое.

Sumitomo днес притежава два завода в България - в Карнобат и Мездра, като произвежда автомобилни кабели. Основни клиенти са марките от Volkswagen Group. Трети завод в Сливен, с който компанията работи, е собственост на поддоставчика Атес ЕООД.

"Щастлив съм с фантастичния успех на Мото-Пфое през изминалия над четвърт век от основаването ? от моя баща, Карл-Хайнц Пфое. Време е компанията да развие допълнително своя потенциал. Затова в лицето на Sumitomo Corporation намерих възможно най-добрия инвеститор, който да гарантира последващо успешно разрастване на бизнеса на фирмената група Мото-Пфое", сподели Филип Пфое при подписването на договора.

"Изключителните постижения на Мото-Пфое и силните позиции на групата на българския пазар направиха сериозно впечатление в Sumitomo Corporation. Корпорацията има огромен опит в автомобилния бизнес и ние ще го споделим с Мото-Пфое, за да стъпим на исторически здравата основа на компанията и да подпомогнем още по-успешното ? развитие в бъдеще.

Същевременно, има много какво ние да научим от Мото-Пфое. Разчитаме фирмената група да подкрепи с опита си, допълни и допринесе много за нашия автомобилен франчайз в Европа. За нас ще е чест да работим с мениджмънта и екипа служители на Мото-Пфое, както и с клиентите и партньорите на компанията"
Design by vonfio.de