Започват засилени проверки по пътищата в рамките на акция „Зима”, която стартира на 1 ноември.

И тази година традиционната кампания ще протече в три етапа.От 13-ти до 16-ти септември всички любители и почитатели на новите технологии ще имат възможност да видят цялата гама от иновации в сектора на електромобилитe. Предстои първото международно специализирано изложение "Електромобилите - Експо 2018". То е под надслов "Предизвикай бъдещето" и под патронажа на министъра на околната среда Нено Димов.


Рядко се случва страната ни да попадне в международните новини, свързани с нови технологии и автомобилостроене, но когато това се случи, обикновено е нещо наистина грандиозно.

Тази седмица всички големи портали по света гръмнаха със заглавия, възхваляващи проект за създаване най-мощната електрическа "хиперкола", който е начинание на българина Ахмед Мерчев от село Слащен.Безразсъден шофьор прегази до смърт 57 овце в близост до град Газах, Западен Азербайджан, пише „Лента.ru”.

Овчарят Адил Гулиев също е пострадал и е хоспитализиран с множество наранявания.

Трагедията се е разиграла на пътя, свързващ Газах със столицата Баку. Водачът на немският автомобил Габил Хюсейнов е връхлетял на стадото овце, които са пресичали пътната настилка.

Инцидентът се разследва от полицейските органи.

Ограничават се максимално ремонтите по автомагистралите през летния сезон. Това съобщи през уикенда министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

По думите му изключение е само автомагистрала „Хемус”, където заради необходимостта от спешни ремонти са затворени неремонтираните тръби на тунелите „Витиня” и „Ечемишка” и едното платно на виадукта „Коренишки дол”.Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира тръжната процедура за избор на изпълнители за рехабилитация на 33,5 км от Айтоския проход - третокласен път ІІІ-208 Провадия - Дъскотна. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Проектът ще се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата индикативната стойност на поръчката е 18 739 138 лв. без ДДС. Айтоският проход е най-удобната и бърза връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала „Тракия“.

Проектът е обособен в два лота. В лот 29 е участъкът от път ІІІ-208 Провадия - Дъскотна от км 49+184 до км 65+933, с обща дължина 16.749 км. Индикативната стойност на обекта е 11 006 400 лв. без ДДС.


Тежкотоварните и пътническите превозни средства, които са с товароносимост над 3,5 тона, са включени вече в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства /МПС/. Това отбеляза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос, предаде БТА.

Досега превозните средства от категориите Н2, Н3, М2, М3 са оставали встрани от специфичния контрол, който се извършва по отношение на събирането и разкомплекотването на излезлите от употреба моторни превозни средства от леките категории, посочи Димов. Според него това поражда две негативни тенденции - извършване на нерегламентирано и неекологосъобразни дейности по разкомплектоването на излезлите от употреба МПС от категорията Н2, Н3, М2, М3, в това число и изоставяне, натрупване на отпадъци, изгаряне на масла и пластмаси, изтичане на опасни и охлаждащи течности; поради липсата на нормативно поставени цели за висока степен на рециклиране има интерес единствено към съдържанието на метал и по тази причина останалата част от тези превозни средства не се рециклира, а така се губят значителни количества рециклируеми суровини.

По отношение на моторните превозни средства от категориите Н2, Н3, М2, М3 предложената цел е 96 процента оползотворяване и 94 процента рециклиране на един брой излязло от употреба моторно превозни средство, каза министърът.   http://dnesplus.bg/


България е единствената страна в ЕС, в която се слагат знаци за концентрация на инциденти на пътя, каза Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по Нова тв.

Нужен е динамичен контрол на пътя - полицейските коли да са в движението, каза още експертът.

Пътуващите към морето тябва да бъдат особено внимателни между 23 и 40 км на магистрала "Тракия", също в участъците след Пловдив и Стара загора, препоръча Милчев.   http://dnesplus.bg/


Тежка катастрофа затвори за часове снощи подбалкансия път София - Бургас. Тя е станала между Твърдица и Гурково на прав участък. Лек автомобил се врязва челно в камион, а от удара колата е разполовена. На място загива шофьорът и? - 30-годишен мъж от Гурково, информира БНТ.

Вследствие на тежкия сблъсък, продукцията, която е превозвал камиона беше разпиляна по пътното платно. Няколко часа продължи огледа на мястото на инцидента, като най вероятната причина за катастрофата е висока скорост. Според свидетели, стрелката на колометража в колата е показвала 210 километра в час. По случая е образувано досъдебно производство.  http://dnesplus.bg/


Вече десетилетие паркинг-рекетьори „работят” на улица „Позитано” в центъра на София, не на метри, а на сантиметри от дома на правосъдието и всекидневно изнудват шофьорите в района, предава репортер на БГНЕС.

„Помагачите” на шофьорите от „Позитано” са известни на всички – и на обикновените гражданите, и на властимащите, на общината, на Центъра за градска мобилност, на полицията. С две думи – всички знаят за тях и всички си мълчат. Рекетьорите изчезват от района, само когато има проверки на ЦГМ.

Преди 10 години, ако искаш да паркираш на „Позитано”, в отсечката между ул. „Лавале” и бул. „Витоша”, плащат 2 лв. на мъже от ромски произход, представящи се за хамали или колата ти бива надраскана с ключ, с изкривени странични огледала, спукана гума… Срещу двата лева получаваше и упътване по време на паркирането, жива навигация.Руският производител КАМАЗ за първи път днес ще качи случайно избрани пътници на новия си автономен електрически бус, предават световните агенции. Досега моделът е возил само официални лица. Работещият прототип бе представен преди дни.

Първите пътници ще бъдат футболни фенове, които са в град Казан за Световното първенство. Малките бусове ще изминат 650 метра от по предварително определен празен път, край който ще има ограда, която да ограничи достъпа на други хора и животни. КАМАЗ -1221 SHATL ще спре малко преди входа на стадиона.Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:

целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.

Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.За четири месеца - с 12 загинали по-малко спрямо миналата година.

254 шофьора с отнети книжки заради неплатени глоби по време на акцията на МВР от 30 април до Гергьовден. Операцията се провеждаше около граничните пунктове в цялата страна.

"1092 били връчените електронни фишове за превишена скорост на шофьори, още 179 са дадени на пътници", съобщи Петър Соколов от "Пътна полиция". Той уточни, че по време на акцията 218 пътници и шофьори пък са били хванати без колани и каски.Поради ремонт се затваря за движение на МПС от 2 до 4 май, включително участък от пътя от Транспортен мост за кв. "Вароша" в Ловеч до връзката с пътя Плевен-Троян, съобщиха от пресцентъра на общината.

Водачите могат да използват алтернативен маршрут по околовръстния път на Ловеч. Основният ремонт на пътя на изхода на Ловеч за Троян е започнал на 12 април.

Стойността на ремонтните дейности е 487 485 лв. Прави се цялостен ремонт на пътната настилка, изграждат се отводнителни канали, сменят се мантинели и се прави изцяло нова маркировка.

Ремонтът трябва да приключи за 60 дни, допълват от пресцентъра на общината.
http://dnesplus.bg/

26 325 нарушения са констатирани по време на последната операция на Пътна полиция за скорост. Тя се проведе по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) от 16 до 22 април на територията на цялата страна, информира БГНЕС.

За сравнение, по време на предишната операция за контрол на разрешената скорост, проведена през месец август 2017 г., са констатирани общо 18 955 нарушения, съобщиха от МВР.

От констатираните общо 26 325 нарушения, 15 240 са установени от служители, осъществяващи контрол с мобилни технически средства. 4959 са констатирани със стационарни камери, а с новите камери на триноги са установени 6126 нарушения.

По време на операцията са установени и редица криминални престъпления – 14 случая на притежание на наркотични вещества и са открити 5 издирвани лица.

Около 11.00 ч. ще се пусне движението по ремонтирания 2,9 км участък от Източната дъга на Софийския околовръстен път в платното от Казичене до АМ „Тракия“ от км 32+680 до км 35+577. Пътноподдържащото дружество работи изключително мобилизирано и завърши ремонта за 10 дни. По този начин движението по обновената отсечка се пуска предсрочно и преди предстоящите три почивни дни за Гергьовден, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

През миналата година беше изцяло обновено и платното от АМ „Тракия“ до Казичене, както и на двете платна на 4,8-километровия участък от АМ „Хемус“ до Казичене от км 26+610 до км 31+416.21-годишен мъж е загинал при катастрофа на главен път Добрич – Варна. Това съобщиха от ОДМВР - Добрич.

На 14 април около 01.25 часа е получено съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие на главен път Добрич – Варна в района на село Стожер. На място е установено, че лек автомобил „БМВ” с английска регистрация удря внезапно излязла на пътното платно кошута. Вследствие на удара водачът губи контрол над МПС и се удря последователно в крайпътни дървета. Вследствие на инцидента на място загива водача на автомобила 21-годишен мъж от град Генерал Тошево. Возещата се в автомобила С.М. (16 г.) от град Генерал Тошево е настанена в МБАЛ - Добрич с травма на главата, контузия на бял дроб, фрактура на долен крайник, без опасност за живота.

По случая е образувано досъдебно производство.


Има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до Вакарел, настанени в УМБАЛ "Св. Анна"-София АД. Това съобщиха от пресцентъра на болницата.

Пациентите са стабилизирани и контактни и вече няма пряка опасност за живота им. Изписана е една от по-леко пострадалите пациентки. Жената е била с охлузни рани. Операциите на две пациентки, настанени в реанимация, се правят в момента. След завършването им ще бъде оповестена информация.


Съдът остави в ареста шофьорката, обвинена за тежката катастрофа на магистрала "Тракия" край Вакарел, при която загинаха шестима души и 20 бяха ранени.

Цвета Таскова е обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост след катастрофата между нейната кола и автобус, в който се намираха загиналите и ранените.

Според съда е налице обосновано предположение, че тя е извършила това, в което е обвинена, като не е проявила необходимата отговорност на пътя.

Заради тежестта на престъплението, наказанието, което я грози, е от над 5 години лишаване от свобода.


Трима души са пострадали при катастрофа между маршрутно такси и обикновено такси в столицата.

Сблъсъкът е станал в столичния ж.к. "Овча купел", на кръстовището на бул. "Президент Линкълн" и ул. Монтевидео", информира bTV. Инцидентът е станал около 15:30 ч.

Пострадалите са транспортирани в "Пирогов" и ВМА.

В Спешното на "Пирогов" е докаран един от пострадалите. След проведените прегледи и изследвания, пациентът остава в "Пирогов" с комоцио (мозъчно сътресение), съобщиха от пресцентъра на болницата.
2013 - 2018г. Всички права запазени! Бг - каталог ©