Отглеждането на дете е сложен и дълъг процес, който изисква не само време, но и конкретни познания. Разбира се, в повечето случаи разчитаме на интуицията си, защото много аспекти от възпитанието и поведението на хлапетата са строго индивидуално.

Но когато става въпрос за ред и дисциплина, трябва да хванем юздите възможно най-рано, за да не се окаже, че е станало прекалено късно. Най-честият съвет в областта на създаване на чувство за отговорност в децата е да им подарим домашен любимец, за който да се грижат.

Това няма как да се отрече, че е добра идея. Но покрай нея не трябва да неглижираме и други наши задължения, които далеч не се свеждат само до купуването на малко куче или коте.

Трябва да научим детето, че то също има своите ангажименти, а не е само безучастен свидетел на всичко, което се случва около него. Ето и примерен списък, създаден от Alyson Chafer.

2-3 години

Въпреки че за някои това се струва прекалено ранна възраст, именно в нея се поставят основите на отговорното поведение, за да имаме след години верен помощник и зрял човек.

На две-три години децата трябва сами да си оправят леглото; да си подреждат играчките и книжките на съответните места; да се преобличат; да си почистят, когато изцапат; да помагат със слагането на масата и да си отсервират; да решават какво искат да ядат, предоставяйки има два или три варианта; да хранят домашния любимец.

4-5 години

Детето вече посещава детска градина, което разширява неговата среда на общуване и мироглед. Затова и отговорностите се увеличават пропорционално.

Обобщено те са: подреждане на масата; пазаруване по списък; подреждане на покупките в хладилника и шкафовете; правене на закуска; смяна на чаршафите; сгъване на кърпи и дрехи. Важно е също така детето да придобие навици да споделя играчките си с връстниците и винаги да казва къде ще бъде, когато отива да играе.

6-9 години

Преди започване на училище и в първите две години като ученик се случва сериозна промяна в живота на детето. Още една отговорност пада върху плещите му - подготовка на домашните. Още от началото трябва да положим усилия да свикне, че това е част от ежедневието му и да не са необходими постоянни подсещания.

Освен домашните, хлапетата трябва да имат навик да поддържат стаята си подредена; да могат да изметат пода и да изхвърлят боклука; да помагат в готвенето с миенето на продуктите или разбъркване, за да се създаде интерес към процеса; да разхождат кучето и да чистят след него.

След важните социални задължения са научване на отговорност за парите, които им даваме; грижа за личните вещи; научаване на уважение към останалите; поздравяване на по-възрастните и отстъпване на място в градския транспорт.

10-15 години

С навлизането в пубертета, което става все по-рано, възможността ни да контролираме децата става все по-ограничена. Затова тук оказват влияние усилията, които сме положили до този момент. Както се казва, липсват ли или не първите седем години.

Когато детето се превръща в млад мъж или млада жена, трябва да бъде подготвено за предизвикателствата и трудностите, които го очакват за напред в живота. Много важно е тинейджърът да се научи да цени парите. За тази цел добра тактика е да го възнаграждаваме с малки суми за изпълнението на различни домакински задължения.

По този начин ще осъзнае, че парите не падат от небето, а се изисква нещо в замяна. Можем да му подарим и касичка, в която да започне да спестява.

Разговорите за секса и наркотиците също не бива да закъсняват, защото днешните деца узряват много по-рано. Без нравоучения и скандали, по-добър ефект ще имат лични преживявания и нагледни примери.

Що се отнася до задълженията вкъщи, децата на тази възраст трябва да могат да бъдат самостоятелни и дори да се грижат за по-малки братя и сестри. Разбира се, няма нужда имаме прекалено завишени изисквания, като да са сготвили, изчистили и подредили всичко след училище.

В тези години е важно да възпитаме и любов към книгата и четенето. То става все по-достъпно в дигитален вариант. Трябва да обърнем внимание и на сигурността на децата си в интернет, обяснявайки им какво трябва да споделят и до колко трябва да се доверяват на другите. След години със сигурност ще са ни благодарни.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
  • Курсове за 26.02.2020


    Българска народна банка

    • 1 USD = 1.79846 BGN (down)
    • 1 GBP = 2.32422 BGN (down)
    • 1 CHF = 1.84408 BGN (down)
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©