Колкото и да се стараем да се храним здравословно, се въртим в един кръг от познати и достъпни хранителни продукти. И защо не, ако се чувстваме жизнени и щастливи? Но организмът ни се нуждае от разнообразие, от нещо ново и пълноценно. Затова сме длъжни да му го предоставяме!

Доказано е, че в основата на здравословното хранене стоят растителните храни. А някои от тях са напълно равностойни на животинските по състав на белтъчини и са прекрасна тяхна алтернатива. Почетно място в тази група заема соята. Незаслужено пренебрегвана у нас, но основна храна на милиони по света.

Изсушените соеви зърна съдържат почти 40% протеини

включително всички, необходими на организма незаменими аминокиселини, което ги прави равностоен заместител на месото и млякото.
Мазнините в соята са предимно ненаситени и са наистина полезни за организма. Въглехидратите са предимно комплексни форми като нишесте и растителни влакнини, изключително важни за работата на храносмилателната система.

Соята се използва и като брашно, сирене (тофу), соево олио, соева кайма, в колбаси, пасирана и т.н., но най-лесно и удобно е приемът на соево мляко. Разбира се, става въпрос за качественото соево мляко от проверен производител, който гарантира произхода на суровината (без ГМО) и начина на производство.

В сравнение с обезмасленото краве мляко соевата напитка съдържа същото количество протеини и калций, но е с по-ниско съдържание на захари (2,5% - за соевата напитка; 4,7% за кравето мляко) и наситени мазнини (0,3% - за соевата напитка; 1% за кравето мляко).

Не съдържа лактоза

Не съдържа лактоза (млечна захар). Някои хора се раждат с дефицит на ензима, който разгражда лактозата (лактоза), други с възрастта си губят способността да разграждат млечната захар и консумацията на мляко предизвиква подуване на корема, разстройство, болки.

Соята е полезна и при хора със сърдечно-съдови заболявания, които обикновено имат висок холестерол. Соевите зърна съдържат малки количества наситени мазнини и са богати на полезни ненаситени мазнини. Замяната на наситените с ненаситени мазнини в хранителния режим благоприятства поддържането на нивото на холестерола в норма. Ниското съдържание на натрий пък помага за нормализиране на кръвното налягане.   http://dnesplus.bg/
2018 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©