Причината, която причинява подуване, може да се скрие дори при здравословните храни. Има няколко продукта, които могат да предизвикат това състояние. Затова е важно правилно да формирате вашата диета, за да неутрализирате негативния ефект на храната.

Ако има продукт в диетата, който причинява образуване на газове, трябва да добавите антагонист към него, който бързо може да се справи с това състояние. По-долу е даден списък със зеленчуци и плодове, които могат бързо да надуят червата.

диня

Това сезонно сладко и освежаващо изкушение е популярно сред много хора. Но динята е богата на фруктоза, която може да причини ферментация в червата. И всичко това, защото това разнообразие от захари е лошо усвоено. Част от фруктозата остава в храносмилателния тракт, създавайки благоприятни условия за ферментация и образуване на газове.

зеленина

Зелените зеленчуци като праз, чесън (техните бели части) съдържат много вещества, наречени фруктани. Това са влакна, чийто основен компонент е фруктозата. Този въглехидрат подпомага образуването на газове. Повечето хора нямат ензими, които напълно разграждат фруктаните. Следователно те са само частично усвоени. Това причинява някои проблеми в работата на червата, включително повишено образуване на газове.

къпина

Къпината е богата на антиоксиданти, така че е полезно да я добавяте периодично към вашата диета. Също така съдържа много полиоли - вещества, които са в основата на много захарни заместители. Останки полиоли преминават през червата, което ги прави идеална среда за ферментация и газове.

артишок

Ако човек е склонен към често генериране на газове, по-добре е да опитате напълно да премахнете този зеленчук от менюто си. Артишокът съдържа голям брой влакна от фруктани. И както споменахме по-рано, те са лошо разделени и често водят до образуване на активен газ и болка в червата.

манго

В мангото се съдържа много повече фруктоза, отколкото глюкозата. Това предотвратява усвояването на първия въглехидрат от организма. Поради това той влиза в червата и създава идеална хранителна среда за микроорганизми, които произвеждат голям брой газове.     http://dnesplus.bg/
2018 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©