Младата дизайнерка Диляна Матеева представи 12 модела, включени в първата  официална колекция Fashion Melody. Тя е вдъхновена от женствената елегантност в рока и от лирическите героини в песните от края на 80-те и началото на 90-те години на XX в., предаде репортер на БГНЕС.

Матеева разказа, че родителите  се занимават със съвсем различни неща, но баба  била художник и именно тя е насочила преди години към изкуството.

„Аз развих по-специален афинитет към поп арта и рок музиката. Съчетах две любими неща в едно. Всичко в колекцията ми е правено на ръка, което отнема повече време отколкото една конфекция. Силуетът на саката и палтата са с подчертана талия. Някои от полите и роклите са многослойни, с цепки или с драпировки. Панталоните са с висока талия и изчистена права линия, при някои акцент в кройката е скъсената предна част, която елегантно подчертава глезена. В колекцията имам още пола-панталон, класическо сако, тениски с ръчно рисувани картини в стил поп арт. Те са направени с акварелна техника и са в типичните за поп арта цветове – синьо, червено, жълто и зелено.

При палтата съчетавам два силуета в един – комбинирани са пелерина и прав силует, както и пелерина с А-силует. В тази колекция съм заложила и на ръчно изработената дантела. Така са изработени закопчалките на полите и роклите”, разкри дизайнерката.

Тя обясни, че при изработката на моделите е използвала предимно естествени материи като коприна, кадифе, еко кожа, вълна, габардин, кашмир, защото тези платове придават женственост и класа, като в същото време излъчват и непокорство и свобода.

„Нарисувала съм женски лица, които изразяват емоциите, бушуващи в жените, както и пера, които са взети от китаристите, с които те свирят”, обясни Матеева.

Дизайнерката обръща специално внимание и на шапките като аксесоар. Колекцията включва черно бомбе, което е вдъхновено от соло китариста на Guns N’Roses – Слаш. Друга шапка е с широка периферия, която изобразява часовник с червен циферблат и стрелки от червени пера.

Преподавателят на дизайнерката в Националната художествена академия проф. Любомир Стойков каза, че е радостен от факта, че  е преподавал. „Тя олицетворява новата генерация млади дизайнери, която е формирана в резултат на изобразителното изкуство. Тя е художник, който е голям плюс за нея. Имала е няколко изяви със свои произведения. Едното ? участие беше на Sofia Fashion week и „БГ модна икона”. Диляна се стреми да отделя много внимание и има прецизно отношение към детайла”, отбеляза Стойков.

Друг неин преподавател в академията е Петя Джукелова, която изрази възхищение от факта, че Матеева не е направила компромис с нито един от моделите си и дори е обиколила половината свят, за да си набави платовете за моделите и каза, че е проявила голяма смелост като е комбинирала материи с различни дебелини и така се очертава като новатор.

Пред младата дизайнерка предстои участие в конкурсната програма на Sofia Fashion week и представяне на друга част от новата  колекция на Латинската седмица на модата в Атина в периода от 1-4 ноември.  http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©