Колкото и странно да звучи, ново проучване доказва, че двойките, които живеят в страни с по-голямо равенство между половете, спят по-добре.

Наблюдението на повече от 14 хиляди души в 23 европейски държави показва, че и двата пола имат по-здравословен сън през нощта в държави, където мъжете се грижат по-активно за децата, а жените работят на по-високи позиции.

Изследването е проведено от екип от социолози в университета в Мелбърн, който анализира данните от индекса за овластяване на половете на ООН и данните за докладваното качество на съня, взети от европейското социално изследване.

Норвегия има най-добри резултати, като само 3% от мъжете и 9% от жените съобщават за неспокоен сън.

Междувременно Украйна е най-ниско в класацията, като нивата на нарушения в съня се повишават до 16% за мъжете и 22% за жените.

Въпреки че няма ясен начин да се обясни връзката, водещата авторка на изследването Лия Рупанеар вярва, че равенството между половете намалява напрежението и тревогите в семействата, които обикновено водят до нарушения на съня.

Проучването установява, че сънят на жените се обезпокоява от децата и семейните задължения, докато този на мъжа - от изискванията на работното място и притесненията за финансите за дома.

Както отбелязва и Business Insider, когато тези отговорности са по-равномерно разпределени между мъжа и жената, се предполага, че и двата пола са по-спокойни. В резултат, могат да се възползват и от по-качествен сън.
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©