Планината Фандзиншан, намираща се до град Тунжън в китайската югозападна провинция Гуейджоу, беше вписана в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО в понеделник на 42-то заседание на комитета на организацията в бахрейнската столица Манама, съобщи bulgarian.cri.cn.

Това е 13-ят китайски природен обект, включван в списъка на световното наследство, с което общият брой на китайските обекти в списъка стават 53.

Фандзиншан, най-високата планина в планинската верига Улин се извисява на 2572 м и се простира на площ от 402.75 кв.км с буферна зона от 372.39 кв. км.

Международният съюз за опазване на природата, официалният съвещателен орган на ЮНЕСКО за природните обекти на заседанието каза, че Фандзиншан е доказал своята естетическа стойност като природно наследство и отговаря на всички критерии да бъде включен в списъка. Според критериите, обектът трябва да притежава отлично биологично многообразие и запазена цялост.

Екосистемата на Фандзиншан е запазила огромен брой древни растения, редки и застрашени животни, както и уникални видове. Планината е дом на 4395 вида растения и 2767 животински вида.

Планината притежава едни от най-важните запаси от букови гори в Азия и е най-богатия в света район с голосеменни растения. Фандзиншан е единственият хабитат на рядката Гуейджоуска чипоноса маймуна фандзиншанската ела.

През октомври 2013 г, планината бе вписана като национално природно наследство от Китай и по-късно предложена от него като единствен кандидат за включване в световното природно наследство на заседанието.

Вписването на планината резултат от признанието на международната общност спрямо работата по опазването на околната среда, както и отразява напредъка, който Китай е постигнал по отношение на защитата на биологичното разнообразие, каза Сун Сяолу, ръководител на делегацията от Гуейджоу, която присъства на заседанието.

„Ние ще продължим да полагаме усилия в защитата и управлението на природния обект, ще подобрим основната инфраструктура на базата на решенията на Комитета по световното наследство и Конвенцията за защита на природното и културно наследство", добави Сун.

42то заседание на комитета се проведе от 24 юни и приключи на 4 юли. На него бяха обсъдени 28 кандидатури за вкючване в списъка на световното наследство. Пет от тях бяха природни обекти, 20 културни и 3 смесени.      http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©