Ако ползваме Facebook редовно, вероятно вече сме запознати с новите функции на социалната мрежа. Сред тях е и предоставената ни възможност за избор дали да разрешим лицево разпознаване, или не.

А целта му, на пръв поглед, е безобидна - за да може да ни се съобщи, ако е качена снимка или видео с нас, но не сме тагнати. Ще знаем и ако някой се представя за нас, като използва снимките ни във фалшив профил.

Добре звучи, спор няма. Но новата опция на социалната мрежа не бе подмината от щателен анализ и оценка на негативите. Така се стигна и до поредната доза негативизъм, излят върху името Facebook. А ето какво го забърка.

В последните месеци рейтингът на социалната мрежа пада все повече и повече и потребителите гледат все по-недоверчиво на идеята да й поверят каквито и да било лични данни.

След скандалите с продадена информация на Cambridge Analytica, мнозина са убедени, че Facebook няма да опази информацията, събирана за лицевото разпознаване.

Опцията действа на базата на уникалните черти на лицето. Te са свързани с разстоянието между 80 отделни точки от него, което се идентифицира с помощта на специални скенери.

С подобна технология за сравняване на предварително заснети снимки и кадри в реално време се откриват престъпници по записи от охранителни камери например. За да бъде успешна тя, трябва всяка една снимка, качена в социалната мрежа, да бъде сканирана.

Според говорител на компанията обаче, функцията търси съвпадения само между потребителите, които са разрешили лицево разпознаване. Ако такова не бъде намерено, информацията от сканирането се изтрива, пише Time. Но тези думи не срещат особено доверие.

Преди години социалната мрежа питаше всеки път, когато качим снимка, кои са хората на нея с цел да ги отбележим. Дори и ни даваше предложения.

След време обаче тази опция изчезна, срещайки широко неодобрение. Затова надали сега лицевото разпознаване ще има по-различна съдба.   http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©