Много хора се страхуват да летят с самолети, въпреки че статистически това е най-безопасният начин на транспорт. Прекалено твърдо кацане наистина може да разваля впечатлението за всяко пътуване.

Има няколко летища в света, които се считат за наистина опасни. Разбира се, не може да се каже, че те са абсолютно неподходящи за полети - нито една авиокомпания няма да рискува пътниците си.

Въпреки това, тези летища могат да донесат на пътника много неприятни моменти по време на излитане и кацане. А в някои случаи и трагедии, струващи живота на много хора.

По-долу разказваме за 10 от най-опасни летища в света.

Летище "Принцеса Юлияна"

Местоположение: Залив Симпсън, остров Св. Мартин, 1,8 милиона пътници на година.

Международното летище "Princess Juliana" - един от най-големите транспортни възли в Карибския басейн. Това е едно от десетте най-опасни летища в света. Краят на пистата се намира на самия морски бряг, в близост до плажа Maho, така че по време на кацане самолетите летят на височина от 10-20 метра над главите на туристите по брега на морето. прага на пистата.

Но, въпреки че излитането и кацането изглеждат наистина ужасни, на това летище няма нито една голяма катастрофа.

Летище "Густав III"

Местоположение: Карибите, Остров Сен Бартелеми, няма данни за пътническия трафик.

Съоръжението е построено перпендикулярно на брега, така че самолетите, които идват да се приземяват неволно, създават усещане за падане в морето.

Пистата има лек наклон и дължина само 650 м, което прави ситуацията още по-трудна. Летищното съоръжение граничи с плажа, така че по време на почивката си туристите могат да гледат маневрите на миниатюрните самолети.

Летище "Паро"

Местонахождение: град Паро, Бутан, пътнически трафик - 182 хил. души годишно.

Летището в Паро е едно от двете в Кралство Бутан и е единственото с асфалтова писта.

Намира се на 6 километра от град Паро на надморска височина над 2 хиляди метра в тясна долина. Летището е заобиколено от скални масиви и върхове с височина над пет хиляди метра и затова се смята за една от най-трудните на планетата.

Летище "Аспен-Питкин"

Местоположение: Питкин Каунти, Колорадо, САЩ. Пътнически трафик 248 000 души годишно.

Летище "Аспен - Питкин Каунти" се намира в известния планински курорт Аспен, на височината над морското равнище 2384 метра. То е разположено на 6 км северозападно от бизнес района на града и заема обща площ от 232 хектара.

Силните ветрове и голямата надморска височина правят това летище едно от най-трудните за пилотите. През последните няколко години то е преживяло няколко сериозни инцидента, което донесло славата на най-опасно летище в САЩ.

Летище "Бара"

Местонахождение: Шотландия, пътнически поток 10 700 души годишно.

Barra Airport е уникално летище с пясъчни писти с доста по-къси характеристики за излитане и кацане. За това то се смята за едно от най-опасните в света.

Единственото летище в света на морския бряг с три пясъчни писти. Краищата на пистата са маркирани с дървени огради.

Приливът прекъсва работата на летището, като скрива част от съоръженията под водата. Възможни са аварийни излитания през нощта, но летището не е не е сертифицирано за използване в тъмната част на денонощието.

Летище "Куршевел"

Местоположение: Франция , няма официални данни за пътническия трафик.

Летището в известния френски зимен курорт има много къса дължина на пистата от 525 метра, която е с наклон 18,5 градуса.

Писта няма система ILS, която ограничава функционирането на летището при мъгла.

Пилотите трябва да се опитат да кацнат при първия опит, защото в противен случай може да се стигне до трагедия, тъй като пистата завършва със скали.

Въпреки това, частни самолети летят до курорта.

Летище "Хуанчо-Ираускин"

Местоположение : Остров Саба, Карибско море. Пътнически поток над 20 хиляди души годишно.

За да се приземят на това летище разположено на малък полуостров, пилотите трябва да се справят със силни ветрове и морски пръски.

Освен това дължината на пистата на летището е само 396,5 метра, която се смята за най-късата в света.

Летище "Гибралтар"

Местоположение: британската територия Гибралтар пътнически трафик годишно . 652 хиляди души.

Собственик на летището е Министерството на Великобритания на отбраната, което използва съоръжението и за военни нужди.

Летище има само една асфалтова писта с дължина 1829 м, която се намира на около 500 метра от центъра на град.

Летище "Гибралтар" - един от малкото летища в света, където пистата се пресича от автомобилен път. Затова често трафика се спира с бариера, за да се изчака кацане или излитане на самолет.

Международно летище Дамаск

Местоположение: Дамаск, столицата на Сирия.

Летището се намира на 29 км югоизточно от град Дамаск. Дължината на двете писти за излитане и кацане са с дължина съответно 3600 м и 3 598 метра.

То влезе в класацията на най-опасните летища в света заради гражданската война, която се води в страната от няколко години. Самолетите са реално заплашени да попаднат под огъня на бунтовническите групировки и правителствената армия.

Летище "Кай Так"

Местоположение: Хонг Конг. Пътнически трафик 29,5 милиона годишно, преди затварянето му през 1996 година.

Заради множеството небостъргачи и планини и единствената писта, кацането на това летище е доста сложно. Трудният заход се усложнява от честите силни и променливи ветрове.

"Кай Так" се смята за едно от най-опасните летища в света, а кацането на въздушните лайнер сред жилищните и другите сгради представлява впечатляваща екстремална гледка.      http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©