Когато говорим за хранене, няма как да пропуснем темата и за хранителните разтройства. Просто защото двете често вървят ръка за ръка. Независимо дали говорим за преяждане, глад или пък... здравословно хранене.

Да, всяка тенденция, на която станем последователи, в един момент може да се превърне в мания. Тогава губим ясна представа къде е границата между положителното и отрицателното за нас. И нещо на пръв поглед полезно може да ни навреди.

Орторексията е поредното класифицирано хранително разтройство, от което страдат все повече хора, предимно мъже. За първи път за него се заговаря още през 1997г. Дефинира се най-общо като вманиачаване по здравословното хранене.

А, както знаем, много хубаво не е на хубаво. В стремежа си да бъдем перфектни по отношение на храненето, можем да си навлечем редица неприятности. Ако приемем конкретни вещества, като мазнините например, за вредни за нас, и спрем изцяло да ги консумираме, последиците могат да бъдат под формата на различни заболявания.

Суровоядството е точен пример за орторексия. Разликата с анорексията например, е че последователите на тази вълна в здравословното хранене не целят отслабване, а за да бъдат здрави и да избягват вредните според тях храни. Така фитнес маниаците се оказват сред най-застрашените от обсесивно-компулсивното разтройство.

Точно както при останалите хранителни разтройства, страдащите от орторексия изместват акцента в живота си върху храната, която приемат, пише Man's Health. Това повлиява отрицателно на останалите аспекти - любов, кариера, семейство и приятели. Но най-вече на здравето.

Признаци за орторексия

Ако четем внимателно всеки етикет, ако броим до последния грам и последната калория всичко, което приемаме.

Ако се интересуваме живо от диетите на всички около нас.

Ако ограничаваме определени хранителни групи на своя глава и без консултация със специалист.

Ако в по-голямата част от времето говорим само за диети.

Ако изпитваме тревожност, когато няма как да си набавим желаните от нас здравословни храни.

Ако изпитваме огромно чувство за вина, когато се отклоним от режима си.

Тези признаци не са знак, че сме гурута на здравословното хранене, а че по-скоро желанието ни да бъдем здрави и да изглеждаме добре е излязло извън разумните граници. И най-добрият съвет в случая е да се консултираме с психолог. http://dnesplus.bg/
2018 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©