Високите температури водят до най-нормалната реакция на нашето тяло - потене с цел охлаждане. Но, колкото и да е жизненоважен, този процес може да ни създаде редица неудобства.

Първо е важно да се подчертае, че прекомерното потене (наричано по медицински хиперхидроза) може да е симптом за неправилно функциониране на щитовидната жлеза или друго заболяване. Затова, ако долните съвети за справяне с него не дадат ефект, трябва да се консултираме с лекар.

Кафето

Колкото и да ни е неприятно да го кажем, трябва да редуцираме кофеиновите напитки, ако искаме да сe потим малко. Кафето действа директно на нервната система и привежда тялото ни в пълна бойна готовност. А това води до повече нежелана пот.

През топлите месеци можем да заменим по принцип незаменимото кафе с безкофеинова версия или пък зелен чай, който не действа и дехидратиращо.

Хидратацията

Да приемаме достатъчно вода е от съществено значение за организма през топлите месеци. Освен чувството на отпадналост, можем да редуцираме и потенето чрез набавянето на необходимото количество течности.

Цитрусите

За сметка на кафето, можем да наблегнем на фрешове от лимон, портокал и грейпфрут. Лимоните имат антибактериално действие и освен че редуцират потенето, намаляват и неприятните миризми, които тялото ни излъчва.

Пикантното

Лютивите храни също са една от предпоставките за по-обилно потене. Със сигурност сме усетили как ни става топло, след като хапнем ястие, гарнирано с чили сос например. Именно повишаването на телесната температура трябва да избягваме.

Храните

Ако лютото ни кара да се потим повече, то има едни други храни, които редуцират този процес. Това са плодовете и зеленчуците с високо съдържание на вода, храните, пълни с калций, зехтина, овесените ядки и бадемите.

Дрехите

Това с какво сме облечени има не по-малко значение за телесната температура и степента на потене. Добре е да залагаме на по-широки дрехи, които да не ни запарват, за да може кожата ни да диша.

Също така, естествените материи са за предпочитане. Светлите цветове- също. Черното привлича слънцето е определено не е добър избор.

Дезодорантът

Често разчитаме само на него, за да ни спаси от потенето. Но дали използваме правилния? Добре е да дадем повече пари, но да заложим на медицински продукт със специални съставки, които гарантират по-продължителен ефект. Важно е да нанасяме от дезодоранта и вечер, преди лягане.

С подръчни средства

По една торбичка вече употребен за запарка билков или черен чай, поставени под мишниците, свиват порите и редуцират изпотяването. Друга, по-неприятна и ароматна алтернатива, са оцетът и алкохолът. Те действат по същия начин.

А ако натъркаме кожата в чувствителната и засегната от прекомерно изпотяване зона със сода бикарбонат, ще премахнем бактериите, които са същинският причинител на неприятната миризма.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
  • Курсове за 26.02.2020


    Българска народна банка

    • 1 USD = 1.79846 BGN (down)
    • 1 GBP = 2.32422 BGN (down)
    • 1 CHF = 1.84408 BGN (down)
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©