Не за всички летенето е страст и не всички с нетърпение очакват следващия си полет. Но с все по-ниските цени на самолетните билети, все по-често избираме въздушния транспорт като алтернатива за пътуване. Затова е добре да знаем какво да правим и какво да не правим преди и по време на полет.

Храната

Тя е от съществено значение за живота ни и може да бъде определяща за състоянието ни. Затова не трябва да подценяваме този аспект. По-добрият вариант е да хапнем около час преди полет, а на борда да заситим глада с нещо малко. Нависоко ни е по-трудно да дъвчем и храносмиламе, затова е по-добре да заложим на топли храни.

Високовъглехидратните храни, като спагети и пълнозърнест хляб, повишават нивата на инсулин в кръвта ни. А това ни помага да се борим с умората и стреса от часовата разлика. По време на полет е добре да заложим на закуски с високо съдържание на протеин. Протеиновите блокчета или пакетче бадеми са подходящ избор. Те ни държат сити по-дълго.

Напитките

Няколко часа във въздуха на надморска височина 10-12 км действа пагубно на нивото на хидратация в организма ни. Затова трябва да пием вода по време на целия полет, а не само когато усетим жажда. Често и по малко, съветва Business Insider.

Именно заради неизбежната дехидратация трябва да избягваме кафето и алкохола на борда. Кофеиновата напитка няма да доведе до очаквания ободряващ ефект, а чаша вино или уиски ще ни накара да се почувстваме, сякаш сме изпили двойно повече.

Дрехите

Ако там, накъдето сме се запътили, ни очакват доста различни климатични условия, вероятно се чудим какво да облечем. Разбира се, на първо място е удобството. Полезно е и да се облечем на пластове - няколко дрехи една върху друга.

Така ще можем да контролираме телесната си температура и няма нито да настинем, нито да прегреем. А и ще спестим малко място в багажа, носейки дрехите на гърба си. Добре е да носим на борда и голям шал. С него можем да покрием раменете си, ако духа, или да го използваме като възглавница или опора на кръста.

Бонус

Ако шалът не ни изглежда като добър вариант, то тогава може да сложим в ръчния си багаж малка възглавница, с която да избегнем болките в кръста от неудобната седалка. Слушалките и маската за очи са задължителни помощни средства за изолиране от околната среда на борда.

Експерти съветват да избираме места близо до крилата на самолета. В тази част турболенцията се усеща по-малко, защото там е центърът на тежестта. Местата до прозореца са за предпочитане, ако искаме усамотение.

Можем да помолим да се преместим на седалка до аварийния изход, ако няма някой, който седи там. В противен случай рискуваме да се завихри скандал, защото тези места изискват допълнително заплащане.

А надали сме се замисляли, че затворените обувки могат да ни бъдат от голяма ползва в случай на извънредна ситуация. Може да възникне пожар или пък да трябва да ходим върху счупени стъкла.
http://dnesplus.bg/
2018 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©