Всички знаем колко полезно е да ядем плодове и зеленчуци. Това, което забравяме понякога (особено що се отнася за зеленчуците), е, че е изключително полезно да ги ядем сурови - не само защото по този начин се запазват всички хранителни вещества.

Суровите зеленчуци ни носят и допълнителна енергия, засищат ни повече и допринасят за регулиране на чревния транзит, което предотвратява проблеми, като запек например. Да видим някои от зеленчуците, които задължително трябва да консумираме без термична обработка.

Червени чушки

Те са един от най-богатите на витамин С храни, което ги прави много здравословен продукт. Помагат да се предпазим от настинки, както и при борба с анемията - заради високото съдържание на желязо.

Важното за червените чушки е да се ядат в суров вид - при готвене се губи много голям процент на витамин С. Можем да похапваме червени чушки в салати или като гаспачо, за да запазим всичките им хранителни вещества.

Зелени листни зеленчуци

Спанакът и марулята са зеленчуци, богати на витамини и антиоксиданти, сред които попада лутеинът - вещество, което има противовъзпалителни свойства и подобрява имунната система.

Проблемът с лутеина е, че той се унищожава от топлината, затова и трябва да си го набавяме като ядем храни, които го съдържат суров вид. Освен в салати, зелени листни зеленчуци можем да включим и в шейкове и други напитки.

Броколи

Те са храна, която възпрепятства възпалителните процеси в организма ни. Отличават се с високо съдържание на витамини (в това число и С) и минерали като калций и калий. Съдържат и съединение, наречено сулфарано - фитонутриент, свързан с намаляване на риска от рак.

Големият недостатък на броколите е, че когато го готвим, много от съдържанието на тези хранителни вещества и съединения се губи. Ето защо най-добрият вариант е да го консумираме в салати или да го варим за две-три минути. По този начин вкусът на зеленчука се подобрява, а ползите от него остават почти непокътнати.

Лук и чесън

И лукът, и чесънът се считат за естествени антиобиотици. Съдържат и фитонутриент, наречен алицин, който предотвратява много заболявания.

Минусът е, че когато ги подложим на термична обработка, много голям процент от тези полезни свойства се губят. Така че е по-препоръчително да ги ядем сурови.

Водорасли

В зависимост от вида си, морските водорасли съдържат различни хранителни вещества, но обикновено всички са много богати на витамини и минерали.

Проблемът с тях е, че ако се подлагат на термична обработка, хранителните им вещества се губят на 90%. Ето защо препоръката е да се ядат сурови.

Тиквички

Поради високото си съдържание на фибри, минерали и витамини, тиквичките са храна, която трябва да консумираме често.

Уловката и при тиквичките е, че колкото и да ги обичаме пържени и печени, за да запазим полезните им свойства, трябва да ги ядем сурови. Като салата с копър, зехтин и оцет са просто фантастични.  dnesplus.bg
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©