Moderna ще достави на Германия между около 627 000 и 878 000 ваксини срещу коронавирус по-малко от договорените за април, съобщи Business Insider в сряда. 

Няма обяснение за причината, но "отменената пратка може да създаде сериозен проблем" за здравните власти в страната поради настоящата неспособност на Германия да компенсира загубените дози от AstraZeneca или Pfizer/BioNTech.

По-рано тази седмица германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изчисли, че страната ще е ваксинирала 20% от населението си до края на месеца.

Голям провал за германската кампания за ваксинация пише Business Insider, след като научава от правителствените кръгове, че доставката Moderna за 17-та календарна седмица (26 април до 2 май) очевидно няма да се случи.

"Тъй като почти нямаме резерви, но в същото време десетки ваксинации вече са резервирани за следващите няколко седмици, имаме проблеми", заяви представител на правителството, тоест възможно е срещите за ваксинация да бъдат отменени.

Факт е, че графиците за доставка на Moderna често са много краткосрочни и съответните прогнози са изпълнени с голяма несигурност. Провалът сега идва в неподходящ момент.

След редица съмнения за случаи на мозъчна венозна тромбоза, Постоянната ваксинационна комисия наскоро препоръча тези под 60 години, които вече са получили първа ваксинация с AstraZeneca, да преминат към Biontech или Moderna за втората ваксинация.

Според Business Insider последиците от неуспешната доставка на Moderna в края на април също са тема на дискусия между Шпан и неговите колеги от страната в сряда следобед. http://dnesplus.bg