Президентът на Украйна Володимир Зеленски призна в понеделник, че пътуването до Черниговска област се е превърнало в емоционално едно от най-трудните за него след посещение на освободените от руски войски украински територии, съобщи УНИАН.

Държавният глава каза това по време на вечерното си обръщение към украинците.

Той добави, че тази сутрин в района на Чернигов е имало много различни събития и преговори.

"Посетихме Ягодно, обикновено малко село в нашата Черниговска област, което руските животни превърнаха миналата година в един от най-големите примери за тормоз над хората в света. Руските войници направиха команден пункт в училището в Ягодно и изгониха всички жители на село в мазето на училището. Точно като жив щит. От 3 март до 30 март миналата година руснаците държаха повече от 300 души в мазето на това училище. Обикновено селско училище. Мазето е на по-малко от 200 метра. Възрастни хора и много малки деца, жени и мъже", каза президентът.

Той отбеляза, че най-възрастната жена е на 93 години, а най-малкото дете е на по-малко от шест месеца.

"Това мазе, този концентрационен лагер в Ягодно, както и всички други престъпления на Русия срещу хората и човечеството, ние никога няма да простим на злата държава. Не само ние. Със сигурност ще има законова и справедлива отговорност за всяко руско престъпление, извършено на украинска земя. В трибунала, в Международния наказателен съд, в украинските съдилища", подчерта президентът.

Основната група за създаване на Специален трибунал за престъплението руска агресия срещу Украйна вече включва 33 държави. Последна към международната коалиция се присъедини Австрия.

Във Вашингтон подкрепиха и създаването на специален трибунал за преследване на руснаците за престъплението агресия срещу Украйна. Въпреки това САЩ смятат, че най-добрият вариант би бил хибриден съд, който ще се основава на съдебната система на Украйна. В същото време Вашингтон не вижда перспективи в създаването на международна институция с подкрепата на ООН.

В същото време президентът Зеленски заяви, че Украйна е против идеята за хибриден трибунал за Путин, цитира news.bg.

Content Original Link:

https://fakti.bg/world/769834-zelenski-prizna-nai-trudnoto-mi-poseshtenie-be-v-chernigovska-oblast

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares