Турски учени са разработили проект за газов хъб в страната с възможност за транспортиране на до 75 милиарда кубически метра синьо гориво годишно, още преди президентът на Руската федерация Владимир Путин да изрази подобна идея, пише вестник Yeni Şafak.

По-рано руският президент заяви, че Русия може да премести транзита на газ от "Северен поток" към Черноморския регион и Турция.

Руският лидер обсъди идеята с турския президент Тайип Ердоган. Те инструктираха детайлно и бързо да се работи по въпроса. Преговорите между делегациите на Турция и Руската федерация за създаването на газов хъб ще започнат следващата седмица, съобщи дипломатически източник в Анкара за РИА Новости.

„Стана известно, че 3 месеца преди изявлението на руския президент Владимир Путин за възможността за създаване на голям газов хъб в Турция, който да снабдява Европа, учени от Инженерния факултет на университета в Гюмушане са подготвили магистърска теза, озаглавена „Турция е централна страна в евразийската енергийна сигурност“, пише вестникът.

Ръководителят на катедрата по геофизично инженерство на университета в Гюмюшхане и член на факултета по енергийни системи на Института за следдипломни изследвания, професор д-р Нафиз Маден подчерта, че те ще осигурят цялостна подкрепа, ако проектът бъде изпълнен. "Турция доказа на целия свят, че е страна, която ще защити Европа от студа през зимата днес, както вчера защити Европа и целия свят от глада. Разработихме проект за газопровод. Направихме това не като прогноза, но с помощта на чисто научни изследвания" , - подчерта ученият.

„Ще разпределим този природен газ за Европа през Тракия по три различни маршрута: северен, южен и среден клон. Южният клон ще отиде в Италия, средният клон ще отиде в Сърбия и други страни през България, Албания, Косово, Македония, Сърбия и други страни, а северният клон ще върви към Румъния, Словения, Унгария и по-нататък към Германия... Когато разработвахме проекта, предполагахме, че той ще бъде увеличен от 50 на 75 милиарда кубични метра с допълнителни инвестиции“, каза той. казах.

Според Маден проектът ще доведе до превръщането на Турция в централна, а не транзитна страна. "Това ще ни позволи да се превърнем в държава плеймейкър... Този проект ще допринесе за мира и спокойствието. Това ще укрепи социално-културните и дори братските връзки между страните. В този смисъл ние сме готови да дадем всякакъв принос за развитието на Ние сме в услуга на нашата държава както в предпроектното проучване на проекта, така и в други проучвания“, каза той.

Обемът на руския газ, който ще се доставя в Европа през Турция, ако има търсене, може да достигне 63 милиарда кубически метра годишно, каза по-рано руският вицепремиер Александър Новак.

Content Original Link:

https://fakti.bg/world/721833-turski-ucheni-sa-razrabotili-proekt-za-gazov-hab-predi-izavleniata-na-putin

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares