Над два милиона потребители останаха без ток в американския щат Флорида заради достигналия крайбрежието му ураган от четвърта категория Иън, съобщиха агенциите, като се позоваха на специализирания портал "Пауър Аутидж" (poweroutage.us).

По негови данни на тъмно са останали 2 008 150 потребители. По-рано губернаторът на щата Роб де Сантис съобщи, че за отстраняване на спиранията на тока са мобилизирани аварийни екипи в състав от 30 000 души, а в готовност да окажат помощ са около 5000 бойци на Националната гвардия.

Компанията "Унион електрика" съобщи, че заради преминаването на урагана във вторник вечер на тъмно е останала цялата територия на Куба.

Ураганът Иън достигна югозападното крайбрежие на Флорида през вчерашния ден и се движи по територията на щата в североизточна посока със скорост от около 13 км/ч; той отслабна до втора категория по петстепенната Скала на Сафир-Симпсън. Скоростта на поривите на вятъра му сега достига 42 м/с, докато при максималната сила на урагана скоростта им достигна до 70 м/с. Според синоптичните прогнози Иън ще бушува във Флорида до довечера или до утре сутринта.

На 24 септември президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за обявяване на извънредно положение в щата заради приближаващата се тропическа буря Иън и нареди на местните власти да бъде предоставена федерална помощ, предаде БТА.

Content Original Link:

https://fakti.bg/world/716752-florida-ostana-na-tamno-zaradi-uragan